ONEDİO İLETİŞİM ELEKTRİĞİNİ KESTİ
Gündem bağlantılı reklam yapmak artık günümüzün trendi. Reklam sektörümüz “Real Time” fikirleriyle gündemden bol bol faydalanıyor. Hızlı gündem değiştiren bir ülke olmamız da aslında ajansların eline iyi malzemeler veriyor. Sadece ajanslar değil, sosyal medyanın fenomenleri, güldüren, eğlendiren platformları da gündemi yakından takip edenler arasında. Bir olay olduğunda artık her konudan bir mizah malzemesi çıkartmayı çok iyi öğrendik. Fakat gerçek zamanlı reklam yapmanın bir dezavantajı da ip üstünde yürümektir. Yapacağınız yanlış bir söylemle güldüreyim derken, komik duruma düşebilir hatta toplumdan büyük tepki alabilirsiniz. Bu nedenle öncelikle güncel bir konuyla ilgili esprili bir iletişim tasarlıyorsanız o olayın uzantısında gerçekleşen diğer olayları da dikkate almanız gereklidir. Bununla birlikte iletişim kurduğunuz ülkenin kültürünü, neye tepki verip vermeyeceğini, neyin onları güldüreceğini, neyin onların sinirlerini bozacağını da iyi tespit edebilmeniz gerekir. Yoksa sosyal medya fenomeni olalım derken, sosyal medyada rezalet bir duruma düşebilir, sosyal medya mezarlığına gömülebilirsiniz.
Salı günü yaşanan elektrik kesintisi de hem ajanslar hem de sosyal medya fenomenlerine iyi malzemeler verdi. Fakat aynı gün yaşanan ve bir savcımızın şehit edilmesiyle sonuçlanan olayın da beraberinde gelmesi zemini biraz daha kaygan hale getirdi. Markalar kaş yapalım derken göz çıkarabilirlerdi. Güzel reklam örnekleri yüzümüzü güldürürken. Düşüncesizce yapılan paylaşımlar insanları öfkelendirdi. Gecenin ilerleyen saatlerinde hadi bakalım kim kendine harakiri yapacak diye bakarken “Onedio” isimli paylaşım platformu bu görevi üstlendi. Tam şehit savcımızın haberinin geldiği saatlerde “Şaka gibi bir günü geride bıraktık... 1 Nisan'da biraz olsun gülmek isterseniz sizi böyle alalım...” başlığı ile yaptıkları paylaşım sosyal medyaya düştü. İlk başta ben de sanırım sosyal medya yöneticileri hata yaptı bu paylaşımı kaldırarak özür dilerler diye bekledim ama maalesef paylaşım hala sitelerinde duruyor. Tabi ki paylaşım olur olmaz altına yapılan yorumlarla insanlar tepkilerini gösterdiler fakat Onedio yetkilileri tepkileri de umursamazlıkla karşıladılar. Gerçekten başarılı bir sosyal medya platformu olarak gördüğüm bu oluşumun bu hatayı nasıl yaptığı şaşırtıcı ve hala özür dileyerek durumu düzeltmemesi büyük hata. Derslerde kötü sosyal medya yönetimine güzel bir örnek.
Kötü bir örnekten aynı gün içerisinde yapılan birkaç güzel örnekle bu haftayı tamamlayalım. Konya’dan da bir ajansın “Real Time” örneği listeye girmeyi başarmış. Bu örneklerin Konya’da artması ve gündem bağlantılı reklam yapalım derken markaları öldürmemek dileğiyle.