Seyfullah Koyuncu
Seyfullah Koyuncu Havası en kirli şehir Konya’ymış…

Havası en kirli şehir Konya’ymış…

Mesleğim gereği internette araştırma yapmayı çok seviyorum.
 
Yeni Haber’de çalışmaya başladığım zamanlarda bu hevesimin faydasını da oldukça fazla gördüm.
 
İnternet editörü olduğum dönemde, sitemiz yenihaberden.com’a bu yolla elimden geldiğince katkı sağladığımı düşünüyorum.
 
İletişim eğitimi alan arkadaşlarıma, özellikle internet kullanımını çok iyi bilmeleri noktasında tavsiyede bulunmak isterim.
 
Hele bir de dil biliyorsanız çok güzel haberlere imza atabiliyorsunuz.
 
Bu konuya nereden geldim diye soracak olursanız; dün Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nden gelen iki ayrı haberi genişletmek için bir araştırma yaptım.
 
Araştırmam esnasında Google’da ‘Konya çevre kirliliği’ yazdığımda; en üst sırada kendi haberimi görünce mutlu oldum doğrusu.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalite İzleme Ağı’nın her gün saatlik olarak kontrol ettiği ve paylaştığı hava kalitesini gösteren istatistikleri incelediğim sırada yaptığım 15 Aralık 2017 tarihli; ‘Konya Türkiye birincisi oldu... Övünmüyoruz, ölüyoruz!’ başlıklı haberim epey bir ilgi görmüş.
 
Haberime göre o dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalite İzleme İstasyonları’nın verileri, Türkiye’de havası en kirli olan il olarak Konya’yı gösteriyormuş.
 
Verilere göre; Meram İlçesi çizelgede en koyu renk olan tehlikeli, Karatay ilçesi kötü, Selçuklu ilçesi ise hassas seviyede listelenmiş.
 
Elde edilen verilere göre; atmosferinde en fazla (partikül madde 10) bulunduran il Konya olmuş.
 
Yani Konya’nın havası gerçekten de tehlikeli boyutlara ulaşmış durumdaydı.
 
Tüm bunlardan sonra, dün haber merkezimize gelen iki ayrı haber beni bu konuda çok mutlu etti.
 
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin TOKİ ile yaptığı Sanayi Bölgeleri Kentsel Dönüşüm Projesi protokolü kapsamında yeni motorlu sanayi alanı için esnafların başvuruları alınmaya başladı.
 
Sanayilerin şehir merkezinden taşınması hem havadaki partikül miktarını hem de şehirdeki trafik yoğunluğunu azaltacak.
 
Dahası, trafik yoğunluğunun azalması ve banliyö hattının da devreye girmesiyle egzoz salınımında da büyük oranda düşüş olacak.
 
Bu gerçekten önemli bir nokta.
 
İkinci olarak da, Konya Valiliği ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün öncülüğünde; Konya Mahalli Çevre Kurulu Temiz Hava Takip ve Değerlendirme Komisyonunca, hava kalitesinin korunması ve hava kirliliği ile mücadele kapsamında önemli kararlar alındı.
 
Komisyonda alınan kararlarla hava kalitesinin artırılması ve hava kirliliğinin azaltılması konusunda önemli tedbirler alındı.
 
Konya Emniyeti’nin egzoz emisyonu konusundaki hassasiyetlerini görmek de ayrıca mutlu etti.
 
Ek olarak İl Müdürü Hülya Şevik öncülüğünde, Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ‘Sıfır atık’ konusundaki çabaları da takdire şayan.
 
Tabi Vali Cüneyit Orhan Toprak’ın bu konulardaki teşvikini de görmezden gelemeyiz.
 
Gördüğüm kadarıyla şehrimiz bu konuya topyekun eğilmiş konuda.
 
Geçmiş tarihli haberimin altındaki okuyucu yorumları da bu konunun ne kadar önemli olduğunu dün benim için bir kez daha gözler önüne serdi.
 
Okuyucularımızın bazıları haklı çıkmış, bazıları haksızlık yapmış, bazıları da nüktedanlı yorum yapmış.
 
İşte okuyucularımızdan konu ile ilgili olarak Aralık 2017’de gelen yorumlardan bir kaçı;
 
abdullah / 17 Aralık 2017 11:14
Toplu taşıma ücretleri yüksek, bireysel araç kullanımı maliyeti daha düşük bu nedenle hava kirliliğine katkısı yüksek. Doğalgaz kullanmaktan çok almanın maliyetleri yüksek. Gelir testi yaparak alamayan ailelere destek olunmalıdır. Zekat sadece yetime, miskine verilmez.
 
Behçet Yurtsever / 17 Aralık 2017 18:03
Çevre yolları Konya il merkezine çok yakın geçiyor. Çevre yolları transit yollardır. Konya ülkemizin merkezde olduğu için birçok ilin aracı Konya ilimizden geçmektedir. Bu yoğun araç trafiğinin transiti/geçişi il merkezinden olabildiğince uzak geçmelidir.
 
Dokuzköyden kovulan adam / 17 Aralık 2017 23:02
Doğalgaz ve trafik sorunu da önemli ama Öncelikle şehir içindeki fabrikaların taşınması gerekir. Tabi ağababalar müsade ederse.
 
Ne desem / 19 Aralık 2017 00:06
Tüm dertlere iyi gelir. Topluca intihar etmiş oluruz. Yetkililer de cenaze namazına gelirler.
 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi