Necmettin Şimşek
Necmettin Şimşek Buna Değer mi?

Buna Değer mi?

*Enerjinin öneminden sonra vaktin önemine de değer mi demek geliyor artık. Meta kavramının gerçek değerlerin yerini aldığı dönemimizde değer nedir, nasıldır…

Dünyada instagramı en çok kullanan ülke, internet hız sıralamasında sondan 5. ülke, 8 saat günlük internet ile en çok vakit geçiren ülke, en çok video oyun oynanan 7. ülke, vpn kullanımında 5.ülke ve 69 milyon sosyal medya kullanıcısı olan ülke… Bu altı istatistik genel durumumuzu çok güzel özetliyor.

**En çok oyun oynayan ülkelerin ilk beşinde gelen olarak yazılım konusunda çok ciddi bir başarımız yok. Dünyada ise Teknoloji devi Microsoft'tan dev bir adım geldi. Sektörü de şaşkına çeviren bir adımla, Microsoft, ABD merkezli bilgisayar oyunu şirketi Activision Blizzard'ı 68,7 milyar dolara satın almak için anlaşma yaptı. Bu satış oyun dünyasının en büyük satın alması olarak tarihe geçti. Sadece kendisi açısından değil, video oyun alanında da en büyük satın almaya imza atan Microsoft, bundan 1 sene önce bir diğer video oyun firması Bethesda’yı 7.5 milyar dolara satın almıştı.Birçok ülkede oyun stüdyosu bulunan Activision Blizzard’ın 10 binden fazla çalışanı var.Microsoft Başkanı ve CEO'su Satya Nadella yaptığı açıklamada: "Oyuncuları ve yaratıcıları ilk sıraya koyan ve oyunu güvenli, kapsayıcı ve herkes için erişilebilir kılan yeni bir oyun çağını başlatmak için birinci sınıf içeriğe, topluluğa ve buluta derinden yatırım yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Activision Blizzard’ın 190 ülkede aylık yaklaşık 400 milyon aktif oyuncusu ve oyunları dışında da milyar dolarlık girişimleri bulunuyor.Satın almanın tamamlanmasının ve Activision Blizzard’ın Microsoft kontrolüne geçmesinden sonra, oyunların, Microsoft’a ait oyun konsolu ve oyun eko sisteminin merkezi olan Xbox’a özel mi olacağı yoksa Sony’e ait Play Station platformuna da oyun eklenip eklenmeyeceği şu aşamada net değil. Microsoft, 2021 yılında oyun stüdyosu Bethesda'yı satın aldığında, Fallout ve Skyrim gibi serilerin geliştiricisinin diğer platformlar için oyun yapmaya devam edeceği düşünülüyordu.

*** Vpn kullanımında da aynı başarımızın olması diğer başarılara göre daha dikkat çekici. Diğerleri bir şekilde çözülebilir sosyal olaylar iken bu listede olmak en kötü durum teknolojik olarak. Birinci Hindistan, sonra sırasıyla Endonezya,  Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan… Hem hız konusunda kötü olmamız hem vpn konusunda bu şekilde olmamız altyapıyı yenilemeden abonelik ücretlerini ulaşılması zor noktaya gelmesi ilk 5 te olmak kabul edilebilir bir nokta değil. Özellikle pandemi döneminde iş dünyasındaki ve eğitim alanındaki dijital uyum sürecini göz önünde bulundurursak ve dijital dönüşümdeki hızımızdan gururla bahsettiğimizi düşünürsek bu internet hızı ve internet sağlayıcıların ücret politikaları gerçekten çok can sıkıcı. Teknolojiyle, bilişimle, dijital yatırımlarla ülkelerin nasıl kalkınabildiğini son dönemde defalarca farklı örneklerle gördük. Bu sıkıntılı süreci fırsata çevirip eksik kaldığımız noktalarda yeni yatırımlarla güçlenmek, en azından internete erişim oranımızı ve internet hızımızı artıracak altyapı çalışmalarına odaklanmak için daha fazla çalışma yapılabilirdi diye düşünüyorum. Ancak yine kaçan trenlerden birini daha seyretmekle yetiniyoruz.

****Teknolojik gelişmenin eşitsizlikleri kalıcı kılması, derinleştirmesi karşısında sosyal hayatı koruma sisteminin güçlendirilmesi en önemli konumuz. Bu çerçevede teknolojinin ve internet kullanımının vergilendirilmesi yolu gelişme için olmazsa olmazdır. Zaman yönetimi ve verim açısından herkes bireysel kendini değerlendirebilirse eksik olan yönleri ( instagram ölçüt değildir) geliştirebilirsek; gelişen veya gelişmekte olan ülke ancak o zaman olabiliriz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi