Sedat Dönmez
Sedat Dönmez BEDEN DİLİ YALAN SÖYLEYEMİYOR

BEDEN DİLİ YALAN SÖYLEYEMİYOR

“Yüz ifadesi hiç güven vermedi”, “Elini kolunu koyacağı bir yer bulamadı”, “Çok panik bir hali vardı” gibi yorumlamaları günlük hayatta çok kullanırız. Karşımızdaki kişi bazı konularda kullandığı sözcüklerle iletişim kurarken bir türlü ona inanamayız. Çünkü beden dili yalanı hemen ele veriyor. Konuşurken seçilen kelimeler karşımızdaki kişiyi ikna etmeye yetmiyor. Aynı zamanda beden dilinin de söyleneni onaylar nitelikte davranış göstermesi gerekiyor. Konuşurken kullanılan jest ve mimikler, kelime vurguları, oturuş pozisyonları, göz teması gibi birçok beden dili faktörü kişiler arası iletişimde çok önemli. İnsan olarak günlük hayat içerisinde birçok kişi ile iletişim halindeyiz. Gerek iş gereği, gerekse arkadaşlık gereği çevremizle kesintisiz bir iletişimimiz söz konusu. İletişimi hep firma bazında ele aldık ve firmaların iletişim yöntemlerini analiz ettik. Peki, kişisel iletişimde beden dilimizi kullanabilmenin ne kadar farkındayız? Marka bazında sağlıklı bir iletişim yönetimi gerçekleştirebilmek için kişisel bazda da kaliteli bir iletişim yönetimine ihtiyacımız var. Nasıl ki markalar reklamla, halkla ilişkilerle ve diğer yöntemlerle iletişim süreçlerini yaşıyorsa biz de insanlar olarak giydiklerimizle, renklerimizle, konuşma şeklimizle karşı tarafa sürekli mesaj yolluyor, iletişim kuruyoruz.

Beden dili karşımızdaki kişiyi ikna edebilmenin, karşımızdaki kişinin doğru ya da yalan söylediğini çözebilmenin en etkili yolu diyebiliriz. Farkında olmadan konuşurken yaptığımız beden hareketleri insanların zihninde oluşturabileceğimiz yeri etkiliyor. Öyle ki kişiler arası iletişimimizde beden dilinin etkisi % 60 gibi büyük bir oran. % 33 oranında ses tonumuz ikna iletişim kalitesini etkilerken % 7 gibi bir pay ise konuşurken seçtiğimiz kelimelere kalıyor. Yani konuşurken belki de en çok dikkat ettiğimiz kelime seçimi kişisel iletişimimizde en az paya sahip bileşen. Konuşurken nasıl oturduğumuz, karşımızdaki kişi ile göz teması kurup kurmadığımız, ellerimizi ve kollarımızı nasıl kullandığımız, ses tonumuz gibi faktörler ise kişilerarası iletişimin en büyük payına sahip. Yani ne söylediğimiz değil nasıl söylediğimiz önemli. Bir cümleyi söylemenin yüzlerce çeşidi olabilir. Bunlar arasında karşı tarafta yoğun etki bırakarak ikna edebilecek cümlelerde olabilir, hiçbir etkisi olmayan cümlelerde. İşte burada beden dili devreye giriyor ve ikna edici iletişimde en büyük role sahip oluyor.

İş görüşmelerine gidildiğinizde belki de sizin için kararı verdirecek olan en önemli silahınız beden dilinizi iyi kullanabilmek. Eğer iyi bir beden diline sahip olabilirseniz hem iş yaşamınızda hem de günlük yaşamınızda başarılı olmamak içten bile değil. Beden dilinizin siz isteseniz de istemeseniz de karşı tarafa mesajlar gönderdiğini unutmayın. Karşınızda konuştuğunuz kişiden gözlerinizi kaçırmak yalan söylediğinizin göstergesi olurken, konuşurken kolları kavuşturmak ise iletişime kapalı olduğunuzu gösteriyor. Yani bu durumda karşınızdaki kişilere benimle iletişime geçme mesajı veriyorsunuz. Beden dili günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası bu nedenle iyi bir beden dili yönetimine sahip olmak çok önemli. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sedat Dönmez Arşivi