Aziziye Camii
Kıymetli okurlarım bugün sizlerle Konya’da bulunan ve çok değerli bir camiden bahsedeceğim. Evet hepimizin tasdik ettiği gibi camilerimiz Müslümanlar için ibadet mekanlarıdır. Camilerimiz huzur ve sükûnet yerlerimizdir. En çok da ramazanda dolar dolar taşar. Mukabeleler, teravihler… Tabi ki de itikafın da yapıldığı yerlerdir camilerimiz. İtikaf nedir? Duymayanlar olabilir elbette. Bunu hemen açıklayalım. İtikaf sözlükte “hapsetmek, alıkoymak; bir yere yerleşmek, oraya bağlanıp kalmak” anlamlarındaki akf kökünden türeyen i‘tikâf, bu manaları yanında kişinin kendisini sıradan davranışlardan uzak tutmasını, fıkıh terimi olarak da ibadet amacıyla ve belirli bir şekilde camide kalmasını ifade eder. İ‘tikâfa giren kimseye mu‘tekif veya âkif denir. İtikafta bulunan kimse abdest yeme içme gibi tabii ihtiyaçları için dışarı çıkabilir.
Aziziye Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi camidir. 1671-1676 yıllarında Şeyh Ahmet tarafından yaptırılan cami yanmış, 1867 yılında Sultan Abdulaziz'in annesi Pertevniyal Sultan tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. İki minaresi bulunan ve pencereleri kapısından daha büyük olan muntazam bir camidir. Konyaya gelip de ziyaret edilmesi gereken bir camidir.
Hz. Muhammed'in ilk mescidi Kuba Mescidi'dir. Medine'de yapılan ilk mescit ise Mescidi Nebevi'dir. Cami mimarisi ana şeklini Osmanlı İmparatorluğu'nda kazandı. Mimar Sinan elinde mükemmelliğe erişti. Külliye halinde medrese, türbe, hastane, aşhane, mektep, kütüphane, çarşı, hamam, çeşmesiyle büyük camiler yapıldı, ibadet temel alınarak sosyal, siyasi, iktisadi faaliyet merkezi oldu.
Rabbim camilerimizden cemaati minarelerimizden ezanı susturmasın. Amin. Allahın selamı rahmeti bereketi ve inayeti hepimizin üzerine olsun.