Anne ve babaların çocuk büyütürken en sık yaptıkları yanlışlar!
ANNE VE BABANIN AYRI TELLERDEN ÇALMASI
Bir davranışın ebeveynlerden biri tarafından onaylanıp diğeri tarafından onaylanmaması, çocuğun kafasını karıştırır. Bu durumda çocuk hangi davranışın uygun olduğunu öğrenemez.
AŞIRI VE KATI SINIR KOYMA VEYA TAM TERSİ HİÇ SINIR KOYMAMA:
Çok katı sınırlar, çocuğun elini kolunu bağlamak, çocuğun deneyip yanılarak öğrenmesini engeller, bu çocuğun gelişimini olumsuz etkiler. Kontrolsüzlük de yani sınır koymama, çocuğun nerede durması gerektiğini bilmemesine neden olur.
ANNE-BABANIN YAPACAĞIM DEDİĞİNİ YAPMAMASI:
Çocuğun uygunsuz davranışı karşısında ceza verileceğinin söylenmesi ama cezanın uygulanmaması. Bu durumda çocuğa şöyle bir mesaj veriliyor; 'biz ceza vereceğimizi söyleriz ama bunu uygulamayız.' Böylece çocuk gerçek bir ceza almayacağını öğrenir ve aynı davranışı tekrarlar.
CEZANIN OLUMSUZ DAVRANIŞA UYGUN OLMAMASI:
Verilecek cezanın çocuğun davranışıyla tutarlı olması gerekir. Çok hatalı davranış karşısında az ceza vermek, çok küçük bir hatada ise büyük bir ceza vermek çocuk için öğretici olmaz.
OLUMSUZ DAVRANIŞA MÜDAHALE ETMEKTE GEÇ KALINMASI:
Cezanın uygun olmayan davranıştan hemen sonra verilmesi, o davranışın tekrarlanmaması için önemlidir.
ÇOCUĞUN YAŞINA VE GELİŞİMİNE UYGUN OLMAYAN CEZALARIN VERİLMESİ:
Çok küçük yaştaki bir çocuğa 8-10 yaşındaki bir çocuğun algılayabileceği ceza veriliyorsa ya da tersi yapılıyorsa ceza anlamlı olmaz. Çocuğun ebeveynlerine karşı öfkelenmesine neden olur.
DOĞRU DAVRANIŞLARDA BULUNAN ÇOCUKLARA ÖDÜLÜN İHMAL EDİLMESİ:
Olumlu davranışın tekrarlanması için pekiştirilmesi önemli. Çocuğun bir davranışı tekrarlamasını istiyorsanız 'aferin' demek, o davranışı tekrar yapması için onu motive eder.
ÇOCUĞA ALDIĞI CEZAYI NİÇİN ALDIĞININ BELİRTİLMEMESİ:
Bir ceza verirken, bunun neden verildiği, hangi davranışın yapılmasından ya da yapılmamasından dolayı ceza aldığı çocuğa anlatılmalıdır. Bu hem uygun olmayan davranışın tekrarlanmaması için ona fikir verir, hem de boşuna cezalandırıldığını düşünerek ilişkinin bozulmasını öner.
ÇOCUĞA RÜŞVET VERMEK:
Ödül, zaten yapması gereken bir şeyi, iyi yaptığı için, çocuğa verilen şeydir. Oysa genellikle, çocuğa zaten yapacağı bir iş için önceden önerilen şeydir ve adına ödülden çok rüşvet demek gerekir. Bunun önemli sakıncaları vardır. Öncelikle sakıncası vardır; eğer çocuğa herhangi bir şeyi rüşvet olarak öderseniz bir dahaki sefere önerdiğiniz şey yetmeyecektir. Ayrıca çocuk, bu durumda ödev yapmanın kendi sorumluluğu olmadığını düşünecektir. Ödevini annesini ya da babasını kazanmak, herhangi bir menfaat elde etmek için yaptığını düşünecektir. Bundan sonra da bu çocuğa ödev yaptırmak çok zor hale gelecektir. Çocuğa sorumluluklarını yerine getirmesi için rüşvet vermek uygun bir yöntem değil. Sorumluluklarını yerine getirmek çocuğun görevi, ona verilecek ödül sorumluluklarını yerine getirdiğinde ya da uygun bir davranış yaptığında; 'aferin, eline sağlık, bravo sana' şeklinde sözlerle olmalı
FİZİKSEL VE DUYGUSAL ŞİDDET UYGULAMA:
Disiplin uygulamadaki en hatalı yöntem budur. Hiçbir davranış şiddeti haklı gösteremez. Çocuk yetiştirirken şiddet hiçbir şekilde kullanılmamalı. Aynı şekilde duygusal şiddet de çocuğun gelişimini olumsuz etkiler. Çocuğun uygun olmayan davranışı karşısında küsmek, bağırmak, aşağılamak gibi davranışlardan kaçınmak gerekiyor.