Yata yata olmuyor bu işler!
Konya Büyükşehir Belediyesi İlçe Yatırımları İstişare Toplantısı dün Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Dünyanın en büyük yerel yönetiminin, en önemli programlarından biri olan toplantı, haliyle yoğun ilgi gördü.
Programa Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in yanı sıra; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya Milletvekilleri Gülay Samancı, Ahmet Sorgun, Halil Etyemez, Orhan Erdem, Hacı Ahmet Özdemir, Selman Özboyacı, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP Konya İl Başkanı Remzi Karararslan, ilçe belediye başkanları, teşkilat mensupları ile çok sayıda basın mensubu katıldı.
Yaklaşık 2 saat boyunca sahnede bıkmadan, yorulmadan, sabırla sunum yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 28 ilçede hayata geçirilen yatırımları değerlendirdi. Başkan Altay, ilçe ve mahallelerde son 3 yılda 2 milyar 151 milyon lira yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi.
Rakamsal anlamda gerçekten de büyük bir meblağ. Başkan Altay hiçbir ilçeyi diğerlerinden ayırmadan ne gerekiyorsa yapmış. İlçelerde ihtiyaç neyse ona göre yatırımlara imza atmış. Konya Modeli Belediyecilik, ilçelerde de doğrudan insan hayatına dokunan hizmetler üretmiş diyebiliriz.
Konya Modeli Belediyecilik felsefesi, her konuda olduğu gibi Yeni Büyükşehir Yasası’nın uygulanması noktasında da tüm Türkiye’ye model olmuş.
Az buz iş değil, Konya il merkezine uzaklığı 150-200 kilometre arasında olan ilçelere hizmet götürüp başarılı olmak, herkesi memnun etmek öyle kolay bir şey değildir.
İşin başında durmadan, emek vermeden, sahaya inmeden yürütülemez, başarılı olunamaz.
Bırakın Yeni Büyükşehir Yasası gibi çok zor ve iddialı bir yönetim biçimini kazasız sıkıntısız yürütmeyi; sadece toplu ulaşım sisteminde bile rezalet üstüne rezalet yaşayan şovmen başkanların başarısız belediyelerini düşündüm de Konya Büyükşehir Belediyesi için hangi güzel cümleyi yazsak az gelir…
Zaten Başkan Altay’ın hakkını da herkes teslim ediyor.
Konya’nın ilçe belediye başkanlarıyla ne zaman sohbet etsem bu konuda Başkan Altay’ın hakkını sonuna kadar veriyorlar. Destekleri için teşekkür ediyorlar.
Bu anlamda Konya’nın ilçelerine giden hizmetler öyle azımsanacak icraatlar değildir.
Eskiler hep söyler; vatandaşın gözünü boyamak için toprağın altına değil de üstüne yatırım yapmak çok daha kullanışlıdır. Yani su, kanalizasyon gibi yatırımlar pek göze görünmediği için siyasi puan olarak pek getirili görünmez.
Hatta yata yata başkanlık yapan pek çok isim bu stratejiyi uygulayıp vatandaşın gözünü boyamıştır. Hizmet üretmek yerine şovmenlik yapanlar hala bu stratejiyi uygulamaya da devam ediyor.
Ama Başkan Altay bu konuda farkını ortaya koymuş. Vatandaşın ihtiyacına yönelik hizmetler üretmiş...
Mesela son 3 yılda 28 ilçede 630 kilometre uzunluğunda kanalizasyon çalışması yapılmış. 315 milyon liraya mal olan bu projelerle, ilçelerin kanalizasyon altyapısı çok daha güçlü hale getirilmiş.
Yine 28 ilçede 1.650 kilometrelik yeni içme suyu şebekesi yapılarak büyük bir başarıya imza atılmış. Sadece bunun tutarı 354 milyon lira.
Konya’nın 28 ilçesinde yeni yapılan su depoları, terfi merkezleri ile bunların bakım ve onarımı için 66,5 milyon lira; vatandaş susuz kalmasın diye ilçelerde açılan 257 su kuyusuna ise 241 milyon lira para harcanmış.
Düşünebiliyor musunuz; sadece su ve kanalizasyon için 976,5 milyon lira gibi devasa bir rakam harcanmış.
Pekala bu para çok farklı yerlere aktarılabilirdi. Ama Konya Büyükşehir Belediyesi bu parayı, günlük başarılar elde etmek ya da şovmenlik yapmak için kullanılacak alanlara değil; Konya’nın yarınlarını kurtaracak önemli hizmetlere aktarmış.
Zaten ilçelere gittiğiniz zaman vatandaş nazarında bu hizmetlerin karşılık bulduğunu çok rahat görebiliyorsunuz.
Lafı fazla uzatmayayım. Yeni hizmet dönemi başta Uğur İbrahim Altay olmak üzere tüm ekibine hayırlı olsun.