X,Y,Z Neyin Nesi?
Y kuşağını X kuşağından ayıran nedir ve Z Kuşağı iyi bir şey midir? Her nesil kaç yaşında? Gerçekten o kadar farklılar mı?
Nesiller hakkında neden bu kadar çok karışıklık var.
Eğer bu isimlerin “matematik formülü” ile karışmış hissettiyseniz… Yalnız değilsiniz. Gerçek hayal kırıklığı ise, Y kuşağının 2025 yılına kadar Dünya gelirinin %46’sı kadar pay elde edeceğini fark ettiğinizde ortaya çıkacak. Kimin, kim olduğunu ve ne istediğini anlayamadığınız sürece, gelir elde edemeyiz.
***İnsanlar yaşlanıyor, doğum günleri aynı kalıyor.
Nesilleri etiketlerken yaygın bir karışıklık kaynağı yaşlarıdır. Kuşak gruplar, şu anki yaşa göre değil, doğum yılına göre tanımlanır. Nedeni basit, kuşaklar gruplar halinde yaşlanıyor.
Başka bir örnek, 1998'de 18 yaşına giren X nesil bu yıl 40 yaşında olacak. O zaman, çok farklı konularla ilgileniyor ve yeni bir dizi pazarlama mesajını kabul ediyor. Yaşınız ne olursa olsun, daima doğduğunuz kuşağa ait olacaksınız.
Sessiz Kuşağı, 1944-1964 arasında doğanlar, şu anda 56-76 yaş arasında olanlar.
X Kuşağı, 1965 - 1979 arasında doğanlar, şu anda 41-55 yaş arasında olanlar.
Y Kuşağı, 1980-1994 yılları arasında doğanlar, şu anda 26-40 yaş arasında olanlar.
Z Kuşağı adlandırılan en yeni nesil ve 1995-2015 yılları arasında doğdu. Şu anda 5-25 yaş arasındalar.
***Her nesli farklı kılan nedir?
Her kuşağa dalmadan önce, doğduğumuz yılların genellikle tartışmalı olduğunu unutmayın, ancak bu, hangi kuşağa ait olduğunuzu tanımlamanıza yardımcı olacak genel bir aralık sunmalıdır.
Hatırlanması gereken bir diğer gerçek ise, yeni teknolojinin tipik olarak önce en genç nesil tarafından benimsenmesi, daha sonra da yavaş yavaş daha yaşlı nesiller tarafından benimsenmesidir.
Sessiz Kuşağın medya tüketimi, televizyon, radyo, dergi ve gazete gibi geleneksel medyanın en büyük tüketicileridir. Çok geleneksel olmasına rağmen % 90'ının bir sosyal medya hesabı var. Bu nesil, aile üyeleriyle iletişimde kalmak ve eski arkadaşlarla yeniden bağlantı kurmak için daha fazla teknoloji kullanmaya başladı.
Banka alışkanlıkları, İşlem yapmak için bir şubeye gitmeyi tercih ediyor. Bu kuşak grup, özellikle alışverişlerde nakit kullanmayı tercih ediyor.
X Kuşağının medya tüketimi, gazete, dergi okuyor, radyo dinliyor ve ayda yaklaşık 165 saat tv seyrediyor. Bununla birlikte, dijital olarak da bilgili ve haftada yaklaşık 7 saat sosyal medyada geçiriyorlar.
Banka alışkanlıkları, dijital olarak anlayışlı olduklarından, X kuşağı bazı araştırma ve finansal yönetim yapıyor, yine de şahsen işlem yapmayı tercih ediyor. Bankacılığın birebir iş olduğuna inanıyorlar ve marka sadakati sergiliyorlar.
Y kuşağı medya tüketimi, % 95'i hala tv izliyor, ancak Netflix tercih edilen sağlayıcı olarak geleneksel kabloyu kullanıyor. Bu nesil mobil cihazlarda son derece rahat, ancak %32'si satın alımlar için bir bilgisayar kullanmayı tercih ediyor. Genellikle birden fazla sosyal medya hesabı vardır.
Banka alışkanlıkları, önceki nesillere göre daha az marka bağlılığı vardır. Önce ürün ve özellik satın almayı tercih ederler ve verimsiz veya kötü hizmet için çok az sabrı vardır. Bu nedenle Apple ve Google gibi üstün ürün geçmişi olan markalara güveniyor. Borçlarını yönetmeye yardımcı olmak için dijital araçlar ararlar ve bankalarını ilişkiselden ziyade işlemsel olarak görürler.
Z kuşağı medya tüketimi, ortalama olarak ilk cep telefonunu 10 yaşında aldı. Birçoğu ebeveynlerinin cep telefonları veya tabletleri ile oynayarak büyüdü. Hiper bağlantılı bir dünyada büyüdüler ve akıllı telefon tercih ettikleri iletişim yöntemidir. Ortalama olarak, mobil cihazlarında günde 3 saat harcıyorlar.
Banka alışkanlıkları, bu nesil Y kuşağının mücadelesini görmüş ve daha mali olarak muhafazakâr bir yaklaşım benimsemiştir. Borçtan kaçınmak ve bu çabaya yardımcı olan hesapları veya hizmetleri takdir etmek istiyorlar. Banka kartları öncelik listelerinin başında gelir ve bunu mobil bankacılık takip eder. % 50'den fazlası en az 1 yıl içinde banka şubesine girmedi.
***Nesiller teknolojiyi farklı mı kullanıyor?
Genç kuşaklar genellikle yaşlıları teknolojiyi benimsemeleri ve kullanmaları konusunda yönlendiriyorlar ve bu bugün büyük ölçüde geçerli.
***Nesiller Farklı mı?
Her nesil, farklı zaman dilimlerinde işgücüne girmiştir ve değişen derecelerde servet biriktirmiştir.
Sessiz nesil için ortalama net değeri 224.000 $.
X kuşağı ortalama net değeri 288.700 $.
Y kuşağının ortalama net değeri 76.200 $.
Z kuşağının ortalama net değerinin rapor edilemez, çoğunun net değeri ve kariyeri yoktur.
***Nesiller tüketici davranışlarını sınıflandırmanın en iyi yolu mudur?
Kuşaklarla aynı yaşam evresinde dünya olayları yaşayan tüketiciler arasında benzer tutum ve davranışları ortaya koyabildikleri için kuşak eğilimleri bilmek önemlidir. Pazarlama araçları ve kitle segmentasyon genellikle bir faktör olarak yaşı içerdiğinden, bu yaş gruplarını anlamak zarar vermez. Ancak nesiller hikâyenin tamamını anlatmaz ve davranışlarını kilitlemek zor olabilir. Sonuçta, her nesil büyür.
***Sonuç olarak;
Z kuşağı diğer 3 kuşağa göre çok hızlı davranıyor. Diğerlerinin toplamından daha hızlı işlem yapıyorlar.
Dünya nüfusunun %32’sini oluşturuyorlar.
Teknoloji meraklısı, risk almaktan kaçınıyor diğer nesillere göre neredeyse hiç risk istemiyor, bağımsızlığına çok düşkün, rekabetçi ve geliştiricilik ön planda olur, açık fikirli sürekli sorgular, özgürlüğü her şeyden önce gelir.
Ne istediklerini biliyorlar ve çok şey istiyorlar, karşılığında da çok çalışıyorlar. Para onlar için gerçekten önemli, ama her şey değil.
O yüzden yaptığınız her ne ise o şeyi 6 yaşındaki bir çocuğa anlatamıyorsanız, siz de anlamamışsınız demektir.