Türklerin kuvvetinin ispatı: Güreş
Sevgili okurlarım, bugünkü yazımda Türklerin ata sporu olan ve tarihin en eski sporların biri olan Güreş’i ele alacağım kısaca güreşi tanımlayacak olursak; İki kişinin, belli kurallara uyarak, bir minder üzerinde birbirinin sırtını yere değdirmeye çalışmasıyla yapılan spordur.
Güreş’in tarihine baktığımızda bu spor, tarihten beri Türkler'in ata sporudur ve Türkler'in kuvvetini dünyaya ispatlayan bir spordur. Güreş, en eski zamanlarda Türkler, Yunanlılar ve Romalılar arasında rastlanan bir spordu. M.Ö. 648'de yapılan Olimpiyat Oyunları'nda güreş karşılaşmalarına da yer verilmişti. O sıralar güreş, bugünkü güreştekine az benzeyen değişik kurallarla oynanıyordu. Boks da güreşin içindeydi ve ‘pankreas’ diye adlandırılan bu güreş çeşidi bugünkü güreşten çok sert bir oyundu. ‘Pankreas’ güreşi hala bazı memleketlerde, eski şiddetini kaybetmiş olarak ve daha çok bir gösteri mahiyetinde devam eder. Bugün, genel güreş anlayışı içinde üç çeşit güreş yapılır. 1. Greko - romen, 2. Serbest güreş, 3. Yağlı güreş.
Şimdi biraz da güreş kurallarına göz atalım. Önceleri 15 dakika olan güreşme süresi 10 dakikaya indirilmiştir. Güreş karşılaşmaları 8X8 metre genişliğinde, yanında iki metrelik boşluk bulunan bir minder üstünde yapılır. 1 orta hakemine, 3 yan hakemi yardım eder. Olimpiyat karşılaşmaları ve Dünya Şampiyonlukları 6X6 metre genişliğindeki minder üstünde yapılır. Beş dakikalık iki devre içinde yapılır. İki devre arasına bir dakikalık dinlenme süresi konmuştur. Güreş orta hakem tarafından yönetilir, yan hakemler yönetime karışamaz. Onlar ancak verdikleri puanlarla jüri kararına etkili olabilirler. Bir güreş boyunca güreşçiye puan kazandıran hareketler şunlardır: Güreş sırasında güreşçinin rakibini altına alıp, onun üstüne çıkması, rakibinin omuz başını yere değdirebilmesi. Hakemler kötü puan da verirler. Kötü puan güreşçinin kaçak ve faullü güreşmesi sebebiyle verilebilir. Rakibini altına alarak onu 5 saniyeden fazla bir zaman parçası içinde tehlikeli durumda tutan güreşçi iki puan kazanır. Karşılaşma sonunda güreşçilerin aldıkları puanlar eşit olursa güreş berabere ilan edilir. Muhtelif değişikliğe uğrayan güreş sıkletleri anason aşağıdaki şekli almıştır: 48 kilo, 52 kg., 57 kg., 62 kg., 68 kg., 74 kg., 82 kg., 90 kg., 100 kg. ve Ağır. Yağlı güreşlerde kilo bahis konusu değildir. Güreşçiler tecrübeye, kazandıkları güreşlere göre kategorilere ayrılır. Kategoriler şunlardır: Deste, küçük orta, büyük orta, başaltı ve baştır.
Değerleri okurlarım, bu yazımda sizlere ülkemizde çok fazla sporcusu bulunan ve tarih boyunca Türkler tarafından benimsenerek Ata sporu kabul edilen Güreşin bir çok yönünü sizlere aktarmaya çalıştım. Sırtı yere değdirme olarak kısaca tanımlanan bu sporda sırtınız yere değmesin.