İLGİ ÇEKEN YAYGIN SPOR: MASA TENİSİ
Değerli okurlarım. Bu haftaki yazımda sizlere 'Masa Tenisi'ni anlatacağım. Masa tenisi, yaygın şekilde oynanan bir salon sporudur. Pinpon olarak da bilinen masa tenisi oyunu, 19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında, İngiltere’de gelişmiştir.
Masa tenisi, 1900’lü yıllarda İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde selüloit yapılı bir özel top ve tef benzeri gergin raketlerle oynanmıştır. Topun raketlere teması sonucu çıkan “ping-pong” sesleri nedeniyle, yansıma kaynaklı bu isimle de anılmaktaydı. Zaman geçtikçe oyuna ilgi azalmış, ancak 1. Dünya Savaşı’ndan sonra, özellikle İngiltere’de tekrar fazlaca oynanmaya başlanmıştı.
Şimdi dilerseniz bu oyunun başlıca kurallarına bir göz atalım. Genel olarak masa tenisi oyun kuralları, tenis oyun kurallarıyla birçok benzerlik gösterir. Raket aracılığıyla vurulan top, saha dışına çıkmamak suretiyle, ağın iki yanı arasında gidip gelir. Önceden belirlenmek koşuluyla, üç ya da beş set olarak oynanan oyun, servisle başlar. Kendi sahasına gelerek en fazla bir kez zıplayan topa raketiyle vuran oyuncu, topu rakip sahaya göndermeye çalışır. Bunu kurallar çerçevesinde başaramayan oyuncunun rakibi, bir sayı kazanır. Her sayıdan sonra, oyuna tekrar başlamak için servis atılır. Toplam beş sayıda bir, servis atan taraf değişir. Yine toplamda 21 sayı kazanan taraf, seti de kazanır. Ancak, set sonuna doğru 20-20’lik beraberlik yakalanırsa, bu aşamadan sonra servis her sayıda değişir ve rakibine iki sayı fark atan taraf seti kazanır. Oyuncular servis atarken, açık avuçla havaya attıkları topa raketle vurmak zorundadırlar. Sadece servis atarken, top servisi atanın sahasında bir kere zıplayarak rakip sahaya gitmelidir.
Çiftler karşılaşması olarak adlandırılan, her iki tarafta da ikişer oyuncunun yer aldığı maçlarda, servis atışını her zaman masanın sağ yarısındaki oyuncular gerçekleştirirler. Top, çapraz şekilde karşı sahanın sağ yarısına gelecek şekilde atılır. Eşler, sırasıyla değişerek servis kullanırlar.
Masa tenisi normal tenisle asla karıştırılmamalıdır. Masa tenisinde kullanılan falsolu vuruş tekniği, teniste kullanılan türevi vuruşlardan çok daha önemlidir. Bu tip vuruş tarzlarının etkileri ve avantajların dezavantajlara dönüşebileceği durumundan dolayı, masa tenisi oyuncularına tenis oynamamaları salık verilir. Buna ek olarak, masa tenisinde bilekten hareketler ön planda iken, teniste kol ve omuz odaklı vuruş tekniklerinin olması da, bir başka farklılık noktasıdır ve kimi zaman bu iki sporu birlikte yapmaya engeldir. Tüm bunlara rağmen, 18 yaşındayken Dünya Masa Tenisi Şampiyonu olup, aynı zamanda döneminin en büyük tenis oyuncusu olan Fred Perry gibi, her iki spor dalında da başarılı oyuncular yetişmiştir.
Sevgili okurlarım. Bu hafta da masa tenisinden bahsettik. Gelecek hafta farklı bir spor dalında görüşmek dileğiyle zinde kalın.