Aile değerlerine dikkat edin
Bazen hepsi üst üste gelir, bazen sadece birisi oturur gündeminize.
Bir sorunla karşılaştığınızda genellikle olaya farklı bir açıdan da bakabileceğinizi unutup, bozuk plak gibi takılır kalırsınız.
Sonra biraz sakinleşip, eşe dosta danışır ya da meselenin ciddiyetine göre bir uzmandan yardım alırsanız çözümsüz problemin olmadığını görür ve daha önceki hatalı davranışlarınızdan ötürü mahcubiyet hissedersiniz.
Aile kurmak kolay değildir.
Zorluklar olacak ki kötü günü el ele atlatabilme birlikteliği yaşanabilsin.
İnsan, önce duygularını iyi tanımalı.
Hiçbir zaman kendinizin tamamen haklı karşı tarafın ise tamamen haksız olduğunu düşünmeyin. "O da haklı ben de haklıyım" diye düşünürseniz ortak bir paydada buluşmanız kolaylaşır. Bir adım geri atıp kendinizin ve eşinizin haklı olduğu yanları görmeye çalışın.
Bir gün neşeli, diğer gün hüzünlü olabilirsiniz; ama bir gün içinize kapanır, diğer gün herkese bağırırsanız tutarsız bir görüntü sergilersiniz.
Her işe ve herkese yeteri kadar vakit ayırmalısınız.
Sizi öfkelendiren bir olayla karşılaştığınızda bağırmak yerine o olayda sizi neyin rahatsız ettiğini tespit etmeye çalışın.
Eşler birbirlerine hizmet etmekten gocunmamalı.
Aile aşırılıkların törpülendiği, zıtlıkların uyum içinde yaşayabileceğinin öğrenildiği ve tüm bireylerin düşlerini gerçekleştirmesi için desteklendiği bir yapı olarak düşünülmeli ve tasarlanmalıdır."
Kadın-erkek herkes bir ömür mutlu olmak ümidiyle evlilik yolculuğuna çıkar. Tabii bu yolculuk sırasında aynı evi paylaşmak, çocuk sahibi olmak, maddi-manevi sorumluluklar gibi birtakım konular yüzünden pek çok sorunla karşılaşılabilinir. .
Ebeveyn olmanın yanı sıra kendinizin bir eş olduğunu ve bunun da ayrı bir sorumluluk getirdiğini unutmayın.
Ailenin mutluluk ve başarı içerisinde yürütülebilmesi için onu meydana getiren fertler arasında karşılıklı hak ve sorumlulukların dengeli bir şekilde yerine getirilmesi, sevgi, saygı, hoşgörü, özveri, yardımlaşma, dayanışma, af ve anlayışın bulunması şarttır.
Bir ailenin temelini oluşturan karı ve koca, birbirlerinin sevinç ve üzüntülerini paylaşmalı, işlerini birbirleriyle danışarak yapmalı, karşılıklı sevgi, güven, birlik ve beraberlik içerisinde bulunmalıdırlar. Kur’an-ı Kerim, aile içerisinde yer alan kadın ve erkeği, birbirini koruyan elbiseler olarak nitelendirmiştir.
Münakaşa değil, istişare esas olmalıdır.
Eşler arası sır ve gizlilik olmamalıdır.
Kötüler örnek alınmamalı, kötülüklerle beraber olunmamalıdır.
Problemler uygun bir zaman ve şekilde konuşularak çözülmelidir.
Sen ben kavgası olmamalıdır.
Aile mahremiyeti ve değerlerine zarar veren tüm alışkanlık ve davranışlardan vazgeçilmelidir.
Sonuçta, bu iş çocuk oyuncağı değildir.
Yuva kurulurken, sağlam temeller üzerine inşa edilmelidir.