Hatice Dursun
Hatice Dursun Peki fakirler 11 ay boyunca ne yapacak?

Peki fakirler 11 ay boyunca ne yapacak?

Rahmet ve bereket ayı diğer bütün aylar içerisinde en hayırlı olanı, maddi manevi tüm güzellikleri içinde barındıran Ramazan ayına girmekle birlikte insanların tatlı telaşı da başlamış bulunmakta.

Alışverişler, hazırlıklar, ilk sahur, ilk iftar derken bir de bakıyoruz ki yine bitivermiş ve Ramazan ayının geride bıraktığı herkes için ortak sözcükler "Ne kadar da çabuk geçti."

Büyüklerimizin dilinden düşürmedikleri o eski Ramazanları, eski bayramları yaşamıyor olsak da Ramazan ayı geldiğinde benim içimi hep bir huzur kapladığını söylemeden edemeyeceğim. Her sene on gün önce gelmesi nedeniyle farklı mevsimlerde oruç tutmanın zorluklarını ve kolaylıklarını da tadıyoruz aslında.

Bundan birkaç yıl önce insanlar en sıcak ay olan ağustos ayında nasıl oruç tutarız derdine düşerken bu yıl mayıs ayında başlıyor olması yavaş yavaş kış aylarına dönüşü de kanıtlıyor.

Eskisi kadar olmasa da iftar davetlerinin sürdürülmeye çalışılıyor olması özlenen sohbetleri de beraberinde getiriyor. Bütün ailenin bir arada olduğu özenle hazırlanan sofralar bize unuttuğumuz değerlerimizi de hatırlatmaya yetiyor.

Ramazan ayı dendiğinde hepimizin aklına ilk olarak gelen yardımlaşmadır. Aslında ihtiyaç sahiplerini en çok bu ayda hatırlarız.

Onların unutulmaması, birlik beraberlik duygusunun yaşatılmaya çalışılmasıdır belki de bu kadar değerli kılan. Bu yıl da diğer yıllarda olduğu gibi ihtiyaç sahibi aileleri unutmayalım.

Sınıf farkının olmadığı zenginle fakirin eş değer olduğu bu ayda aç kalmanın bize öğrettikleri bayramın gelmesiyle birlikte unutup gitmesin. Gitmesin ki yardımlaşma, dayanışma duygumuzu kaybetmeyelim.

Peki ramazanda nelere dikkat etmeliyiz?

Düzenli bir şekilde sahur ve iftar yapmalıyız. Sahurda şekerli ve yağlı şeylerden uzak durmalıyız. Hem bizi rahatsız eder hem de iftar vaktine kadar su ihtiyacımız sürekli artar.

İftarda ise aşırı yemek yemekten uzak duralım. Daha çok sindirimi kolay şeyler yemeliyiz. Çorba, salata gibi şeyler ağırlıklı olmalı.

Yaklaşık olarak 16 saat gibi süreçte niyetli oluyoruz kalan 9 saatlik kısımda yani iftardan sahura kadar kesinlikle en az 2.5 lt su içmeliyiz.

Ramazanda tutulan oruç nedeniyle gün boyu nikotin almayan vücuda, iftarla birlikte üst üste yakılan sigarayla nikotin yüklenmesinin normal günlerdeki içicilikten daha fazla zarar verdiğini bildiriyor.

Bu, kalp krizine açıkça davetiye çıkarıyoruz demektir.

Bir bardak su ve bir tas çorba ve bir dilim ekmekten sonra sigara yakabilirsiniz.

Rabbim bizlere daha nice ramazanlar göstersin ve sağlığımız yerinde olsun bizlerde nefesimizin son damlasına kadar orucu tutmayı bizlere nasip eylesin.

Son bir notum var…

Zengin insanlar Ramazan gelince zekatlarını versin, eyvallah güzel.

Peki fakirler 11 ay boyunca ne yapacak?

Demek ki biz bazı şeyleri yanlış anlatmışız…

Yani zekat Ramazan’a özgü bir kavram değil ki. Şu var; Ramazan’da bu tür şeyleri yapmak daha faziletlidir tamam ama Müslüman her zaman örnek olandır.

Ramazan’da zaten paylaşım var. Ramazan da "iftar" var!

Ve önemli olan bu iftar sofralarımızı ihtiyaç sahipleri insanlarla paylaşmalıyız…

Sözlerimi burada noktalarken hepimize hayırlı Ramazanlar diliyorum. Kalbiniz, ruhunuz güzelliklerle huzurla dolsun. Hoş geldin ya Şehr-i Ramazan...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hatice Dursun Arşivi