PARKA MİLLETVEKİLİNİN İSMİ VERİLİR Mİ?
Gazeteleri tarıyorum. Gözüme bir haber ilişti.
"Cihanbeyli Belediyesi Ayşe Türkmenoğlu parkının yapımına başladı"
Hizmet etmek güzel bir şey. Ancak yapılan hizmetlere bölge milletvekillerinin isminin verilmesine çok şık baktığımı söyleyemem.
Bu yüzden hemen aklımdan 'Mustafa Kabakçı'nın adı neden verilmedi?' sorusunu geçirdim.
Cihanbeyli Belediyesini aradım. Başkan Mehmet Ali Bey'le görüştüm.
- Sayın Başkan, neden Ayşe hanımın ismini verdiniz parka? diye sordum.
Başkan, "bölgemize hizmetleri oldu, ne zaman ihtiyaç duysak bizi hiç yalnız bırakmadı" dedi. "Ayrıca, daha önce bir park yaptık. Mustafa Kabakçı'nın ismini verdik parka fakat Sayın Kabakçı 'bu parka benim ismini verme, Abdurreşit İbrahim Efendi parkı koy ismini dedi ve bizde parka Abdrreşit İbrahim Efendi ismini verdik. Daha sonra yine yaptığımız bir parka Mustafa Kabakçı ismini verdik yinede" dedi.
"Milletvekillerimizin ismini verirken haberleri yoktu, biz verdik" diye de ekledi.
Başkanla epey sohbet ettik ama özeti bu.
Ben halkın ortak kullanım alanlarına milletvekillerinin isminin verilmesini çok doğru bulmuyorum.
Bu tür hizmetlere fikir önderlerinin, yahut siyasi hayatımıza damga vuran şahsiyetlerin isminin verilmesi daha doğru geliyor bana.
Geçtiğimiz ay Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin büyük bir bulvar açılışı vardı. Melih Bey bulvara 'Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı' ismini verdi. Ancak açılışta Başbakan bunu doğru bulmadı ve bulvara 'Ankara Bulvarı' ismini verdi.
Daha pek çok şehirde buna benzer durumlar oldu. Ne zaman başbakanın ismi bir yere verilse 'bu ismi değiştirin' talimatı verdi.
Siyasi figürlerin birlikte siyaset yaptığı liderlerini iyi tanıması gerekiyor.
Geçtiğimiz günlerde Radikal gazetesinde bir haber çıkmıştı. "Başbakan 3 dönem kuralında değişiklik yapabilir" diye.
Bunu kim söylüyor?
Hüseyin Çelik.
Birlikte çalıştığı Recep Tayyip Erdoğan'ı hiç tanımamış Hüseyin Bey.
Ben Sayın Başbakan'ın siyasi yaşamında hiç geri vites yaptığını görmedim. Aldığı bir karardan hiç döndüğünü görmedim.
Lütfen yanında siyaset yaptığımız, yanında yürüdüğümüz lideri tanıyalım.
Sayın Başbakan'ın adı ne zaman bir parka yada caddeye veriliyor ve bunu duyuyorsa ve duyduğu andan itibaren değiştirin talimatı veriyorsa, sizinde aynı hassasiyeti taşımanız gerekmiyor mu?
Cihanbeyli Belediye Başkanı masum bir düşünceyle parka Ayşe Türkmenoğlu adını vermiş olabilir. Fakat yinede gerek siyaset erkanı gerekse Cihanbeyli ahalisi milletvekillerinin isminin parklara verilmesinin altında politik bir takım nedenler arayabilir.
Ben Belediye Başkanının isim verme olayında halis bir niyet taşıdığına ikna oldum ancak sayın Ayşe Türkmenoğlu'nun başkanı arayıp 'ismimi verme’ demesi doğru olmaz mı?
Dahası bu parklara düşünce ufkumuzun kahramanlarının isimlerinin verilmesi daha şık olmaz mı?
Milletvekillerinin parklara, caddelere isminin verilmesi gibi bir furya bence sakıncalı.
Eğer hizmet makamıysanız toplumsal kabulü yüksek tercihler yapmalısınız. Şu unutulmamalı, bir belediye başkanı seçilirken bir partinin adayıdır ancak seçildikten sonra bütün halkın belediye başkanıdır. Öyleyse tercihleri bütün halk tarafından kabul gören tercihler olmalıdır.
Yıllarca MHP'li belediyeler ana bulvarlara hep Alparslan Türkeş bulvarı ismini verdi. Rahmetli Türkeş siyasi bir figürdür ancak seveni kadar sevmeyeninde olması çok doğaldır. Bu tür icraatlar insanları birleştirmez, bilakis aralarındaki hüsumet ve ayrışmayı körükler.
Belediyenin üzerine düşen bur da bu kararını bir kez daha düşünmesidir.
Ayşe Türkmenoğlu'na düşen ise sayın başkanı arayıp parka daha makul bir isim verilmesini önermek ve bunun önünü açmaktır.