Mehmet Topuz

Mehmet Topuz

Önemli değil!

Önemli değil!

Konunun önemine dair, bir yazı kaleme alacağımdan falan değil; başlığın cazibesine kapılıp içeriğin ana temasına yönelik bir kamu spotunun oluşup oluşmayacağına dair bir öngörü oluşturmakta sonuçta bir kehanetin oldum olası saçmalığına evirilmeyeceğini ifade etmem mümkün gözükmemekte.

Önemli değil; ifadesinin karşılıksal değerine karşı bir çarpan etkisi oluşturmak ve bunu sosyolojinin matematiksel yönüne dair, konuyu işlemek, sonuçta bir teşekkür ifadesinin aritmetik ortalamasının sosyolojik ve katmansal değerini ortaya koyacaktır.

Önemli değil; ifadesini bu kısımdan uzaklaştırıp, ya da uzaklaştırma gereği sosyolojinin argümanları içerisinde teşekkür edebilme kabiliyetinden uzaklaşılmasından kaynaklanan değerler eğitimini baştan konuşmayı beraberinde getirecek olması, sonuçta; içler acısı bir durum gibi gözükmektedir.

Çünkü önemli değil ifadesinin, önemine dair bir mevzunun olmaması beraberinde, iletişimsel çatışmayı ya da hadi daha ötesini söyleyeyim; insanların artık nötr olma durumlarıyla alakalı olsa gerek.

Nötr ifadesinin, önem ifadesine nazaran oluşturacağımız bir ıskala da karşılığı en düşük kademede yer alacak olmasıdır ki; bu da kaygısız ve duyarsız bir empati yeteneğinin bir başkasının bir başkası adına taşıyacağı güya hümanizm denilen düşünceden öteye geçmeyecektir. Kayıtsız kalma durumunun insancıl yönü mü olsa gerek; acaba bu?

Kayıtsız kalma durumu da sonuçta insana has bir vaka olması da, beraberinde yadırganmamayı ya da yadırganmayı beraberinde getirebilir. Kayıtsız kalmanın pozitif ve negatif değerler arasında kalması yani nötr ifadesinin dengesel bir probleme ev sahipliği yaptığı da unutulmamalıdır. Çünkü bireyden beşeriyete doğru bir kayıtsızlık durumu, pozitif ve negatif bir düzlemde yer edinen nötr olma durumu, ne tarafta yer edineceğini bilememe durumunun varlığının bir tezahürü olabilir.

Peki, bu arada gözden kaçırmamamız gereken; bir diğer unsurda önem derecesinin öznel değerine karşılık bir çarpan etkisinin varlığını konuşmamız gerektiğidir. Şöyle ki bir kimsenin önemsiz gördüğü bir mevzuda bir başkasının önem verdiği bir mevzuda ise, başta dediğim gibi iletişimsel problemlerin yaşanacak olmasını bir köşede bırakıp, anlamlandırmaya ve anlamaya yönelik düşünsel bir yorgunluk durumunu beraberinde getirme olasılığı nötr etkisine bağlı olacaktır.

İletişim konusuna dair; bu anlamda şunu söyleyebiliriz. Kimin ne dediğinin kıymet takdirinin, önem derecesine dair; önem ıskalasındaki değeri, bireyden bireye ya da bireyin düşünsel ve duygusal durumuna daha ötesi hayal ve beklentilerinin karşılığına göre değişebilir. Fakat buradaki ince çizgi nötr değerden negatife doğru seyretmesi halinde bu durumun toplumun değer yargılarından uzaklaşılma durumunu beraberinde getirebilir.

Sonuçta; önemli değil ifadesinin kavramsal değeri yapılan iyiliğe karşılık bir değerde olması; önem ıskalasındaki değerinin yüksek olduğu su götürmez bir gerçek. Fakat bu ifadenin karşılığında yer edinen cümlenin, birey nezdindeki değerinin önem derecesini irdelerken, karşımıza çıkan bulguların bu sürece eşlik edecek olması da ayrı bir kıymet takdirine sahip… Önemli değil ifadesinin; bir diğer yönü ise; bak bunlar benim için basit mevzular, gibi bir ukalalığa sahip olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Sağlıcakla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Topuz Arşivi