Milli Birlik Patent Günü
*Bugün Demokrasi ve Millî Birlik Günü, her yıl 15 Temmuz'da kutlanan resmî tatil, 2016 askerî darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden 240'ı aşkın sivil, polis ve askeri anmak için, geçen haftadan belli olan konu, anlık değişebiliyor. Yazılım nereden çıktı. Anlatacağım. Birkaç kez yazılımın hikayesini anlattığım gibi.
**Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı’nın 1-7 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirdiği Uluslararası Çanakkale Dayanışması projesinin son gününde “Şehitlerimize Vefa ve Anma” programı düzenlendi. Etkinlik, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ve ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal’in ev sahipliğinde ATO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa AKP Genel Başkanvekili ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallılar Heyeti Başkanı Yıldırım ve İçişleri Bakanı Soylu da katıldı. Türk Dünyası Parlamenter Vakfı Başkanı Abdullah Çalışkan, İçişleri Bakanı Soylu ve AKP Genel Başkanvekili Yıldırım'ın konuşmalarının ardından Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı tanıtım filmi izlendi. Yerli yazılımla ilgili konuştu. Projeye maddi destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketi verildi. Ayrıca Çanakkale şehit ve gazilerine plaket ve hediyeler takdim edildi. Programda Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin projelerle dört bir yanı demir ağlarla ördüğünü söyleyen Sayan, yerli arama motoruyla ilgili konuştu. "Ne Google ne Yandex biz sizlerden o zaman Türk dünyası yazılımını istiyoruz, ne Google ne Yandex Türk dünyası yazılımı diyelim" dedi. Sayan ise, konuyla ilgili "İnşallah" diyerek konuyla ilgili çalışmaya devam ettiklerini belirtti.
***5 Yıl, 250 haftayı aşkın bu köşede neleri yazıyorum. Neler okuyorum. Neler paylaşıyorum. Neden… İnşallah 1 milyon yazılımcımız olur diye mi. Hayır. Her müjdede her büyük projede öyle büyük konuşuyoruz ki. Anlatılmaz yaşanır. Ben bu tarz yazmam ama bu hafta yazacağım. Çok kez farklı farklı örnekler verdim. Hindistan, Çin ve özellikle Amerika neleri hangi süreçte yaptı ve yapıyor. Ülkemizde eğitim desen baraj kalktı. Altyapı desen eba ile test edildi. Dünyanın atmosferi uydu ile doldu. Yazılım desen pardus örneği önümüzde. Her hangi iyi bir iş için minimum hazırlık süresi 6 yıldır. Her hangi iyi bir proje için öngörülen süre ise 20 yıldır. Güney Kore bizim ülkemizden çok mu ileride, olabilir, neden, aynı yıllarda başladık kalkınma programına, onlarda samsung, hyundai, lg, kia… Bilmeyen yoktur. Güney Kore dünyanın 11. büyük ve satın alma gücü, paritesi bakımından 13. büyük ekonomisi olup Asya'nın da 4. büyük ekonomisi. Güney Kore fakir ve gelişmekte olan bir ülke iken Han Nehri Mucizesi ile yaşadığı büyük ekonomik kalkınma ile gelişmiş yüksek gelirli bir ülke haline geldi. Güney Kore kendisi ile aynı ekonomik gelişmeyi sağlamış olan Tayvan, Singapur ve Hong Kong ile birlikte Asya Kaplanları olarak anılır. Bununla birlikte ülke 1997 doğu asya mali krizinden oldukça etkilendi. Güney Kore G-20 ve OECD üyesi olup 21. yüzyılda dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olma potansiyeline sahip 11 ülkelerinden biri. Kore Savaşı sırasında ve sonrasında Kore Yarımadasında Amerikan birliklerine lojistik sağlayan bir kale olarak Güney Kore'nin titiz eğitim sistemi ve yüksek teşvikliliğe sahip ve eğitimli bir nüfusun kurulması, ülkenin yüksek teknoloji patlamasının ve hızlı ekonomik gelişmenin hızlandırılmasından büyük ölçüde sorumlu. Güney Kore, nüfus artışını ve büyük bir iç tüketici pazarının oluşumunu engelleyen küçük topraklarında neredeyse doğal kaynaktan yoksun ve her zaman aşırı nüfusa sahip olmuş, ekonomisine kaynak oluşturmak için ihracata yönelik bir ekonomik stratejiyi benimsemiştir ve Güney Kore, 7. en büyük ihracatçı ve 7. en büyük ithalatçı konumunda. Kore Bankası ve Kore Kalkınma Enstitüsü düzenli olarak Güney Kore ekonomisinin önemli ekonomik göstergelerini ve ekonomik eğilimlerini yayınlamaktadır.
***Sonuç olarak; Milli birlik çok çok önemli. Son dönemde özellikle pandemi sonrasında herkes ekonomist oldu. Genel olarak herhangi bir konuda birlik yok. Kalkınmada eğitimin rolünü bilmiyoruz. Güney Kore ile Türkiye'nin eğitim performansları hayli farklı...1975'te Güney Kore'nin okuryazarlık oranı %93 biz ise aynı yıl %60... Okuryazarlığı, liseleşme oranını bir kenara bırakıp üniversitelere bak derseniz, durum daha vahim.. Özellikle son 30 yılda Türkiye'deki üniversite sayısı 207'yi buldu... Yükseköğretim çağında olup öğrenim görenlerin oranı %38... Güney Kore'de bu oran %98...Eğitimdeki atılım, Güney Kore'nin bize göre teknolojik üstünlüğünün de itici gücü... Asya'nın Pasifik Denizi'ne kavuştuğu sınırda yer alan bu ülkeden bize göre 50 kat daha fazla patent başvurusu yapılıyor... Milli marka ve patent günü de yapmalıyız…