Lütfen Desek Ya!
Gelişen dünyamızın değişen insanı… Gerek psikolojik olarak gerekse yaşamın daha da uzayabileceği konusunda tıp dünyası oldukça iyimser raporlar sunuyorlar. Ve dünyamız kalabalıklaşıyor, hem sayı olarak hem her insanın sahip olduğu rollerin fazlalığı olarak.
Bu artış toplumumuzdaki karşılıklı iletişime hız kazandırırken iletişimin sağlıklı kurulmasına sekte vurabiliyor. İnsanların birlikte yaşamak durumunda olmaları şüphe götürmez bir gerçek. Bu birliktelik doğal olarak kendine has bazı kuralları geliştiriyor.
Yolda yürürken karşılaştığımız insandan bir kurumun veznesindeki memura, evimize gazete getiren dağıtıcıdan bilet kesen gişe çalışanına kadar, ekranlardan haberleri sunan sunucudan köşke kadar bir dizi ilişkiler yumağı ile karşı karşıyayız.
İnsan ilişkileri denince aklımıza gelen kavramlardan en önemlileri sanırım sempatik olmak, empati kurmak ki buna duygudaşlık diye biliyoruz. Bunların yanında çok kullanılmasa da apatık olmakta bu alanın önemli kavramlarından biri. Apatık olmak ve Sempatik olmak insan ilişkilerinde iki aşırı ucu temsil ederken ikisi arasındaki empatik olmak açık ifadesi ile karşımızdakinin dünyaya bakış açısına karışmaksızın onu hissetmek acısına ya da sevincini paylaşır ancak o acı ya da o sevgi ile yaşamaz.
Bu durumun siyasilerimiz ve medya tarafından olumlu bir şekilde kullanıldığını düşünün. Uluslar arası bir toplantıda kendi ülkesinin başbakanına soru yöneltmek isteyen bir muhabir bir an kendini başbakanın yerine koysun. Sorunun dozu ve hedeflediği cevabın yönü ne kadar olumlu olacaktır belki de. Elbet aynı olayın tersini düşünmekte mümkün, siyasi kişilikler oldukça yoğun bir çalışma ortamında haber değeri olan bir küçük cümlenin peşinde koşmak durumunda olan gazetecilerin yerlerinde olma ihtimalini göz önünde tutmaları aradaki iletişimin kalite ve ederini arttıracaktır.
İletişim; anlama ve anlatma gibi iki önemli bağ kurma yolu olarak tanımlanacak olsa sanırım olayın başlangıç noktası bulunmuş olur.
Sinemaya gidiyorsunuz, bir insanın anca sesini duyabileceğiniz kadar küçük bir bölümden sadece eli ile muhatap olup bir bilet alıyorsunuz. Arada ne bir selam ne bir kelam, otoyolları gişelerinde çalışanlar, gün boyunca bilet alıp para veren sürücülerin, sadece uzattıkları ellerini görmekten bıkmıyorlar mı sizce. Bu durumda olan bir kişi ile bile iletişim kurma imkânımız var oysa merhaba demek gibi, kolay gelsin, iyi çalışmalar demek gibi.
Lütfen ile başlayan bir cümlenin kendimizde oluşturduğu olumlu hislerin, bizim “lütfen” ile başladığımız bir cümlenin sonunda elde edeceğimiz kazanımın ederi küçümsenmemeli.
Firmaları ve özellikle hizmet sektöründeki çalışanların bu konuda ne kadar başarılı olmaları gerektiği su götürmez bir gerçek. Yeri gelmişken yararına kesinlikle inandığım Toplam Kalite yönetimi çalışmalarının bu konuda iletişimimizi geliştirdiği muhakkak ancak hani eski çarşı esnafımızın “Müşteri Velinimetimizdir” dediği şey değil mi sizce?
Lütfen, bu dünyanın kendi etrafımızda dönmediğini görmezlikten gelmeyelim. Edindiğimiz bilgi, beceri ve birikim karşı tarafın bilgi ve birikimi ile buluşmalı,bunun yolu belki de “lütfen” ile başlıyor.