Necmettin Şimşek
Necmettin Şimşek KONYA İSTANBUL’DAN DAHA UYGUN

KONYA İSTANBUL’DAN DAHA UYGUN

İki ayrı listenin ayrıntılarını aktararak başlayacağım yazıma.

            İlki;

Konya Sanayi Odası, Konya Organize Sanayi Bölgesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi,KTO Karatay Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi,  Konya Ticaret Borsası, Konya Ticaret Odası ve Konya’da faaliyet gösteren 18 sanayi kuruluşu var.  Konya,Türkiye’nin 60. Teknoloji Geliştirme Bölgesi.

            İkincisi;

Konya Teknokent AŞ… Ortakları: Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü, Selçuk Üniversitesi Yaşatma ve Geliştirme Vakfı, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası, Konya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü. Bugün bünyesinde yer alan 107 firması ile ülkemizin en hızlı gelişen teknoparklarından birisi konumuna geldi.  

Konya Teknokent, merkezi İspanya’da olan, ülkemizdeki 11 Teknoloji Geliştirme Bölgesinin de üyesi olduğu Uluslararası Bilim Barkları Birliği ISP’ye tam üye olan ülkemizdeki 3.Teknoloji Geliştirme Bölgesi.

Bu iki listenin ortak paydası üniversitelerin ve organize sanayi bölgelerinin teknolojiye verdiği önemdir. Organize sanayi bölgeleri tarıma uygun olmayan, ortak giderlerin (ortak arıtma, ortak altyapı, ortak telekomünikasyon altyapısı vb.) olduğu, maliyetin çok düşük olduğu bölgelerdir. Bu bölgeler istihdam sebebi ile hem bulundukları şehir ekonomisine hem de döviz girdisi sebebi ile ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamakta...

İktisat teorisinde son dönemlerde ortaya çıkan gelişmeler teknoloji faktörüne giderek daha çok önem atfetmekte ve teknolojinin dışsal bir faktör olarak görülmesinden giderek vazgeçilerek içsel bir faktör olarak üretim fonksiyonlarında kullanılmaya başlandığı görülmekte. Böylece, teknolojinin zaman faydası yoluyla veri sermaye ve işgücü koşullarında maliyetleri düşürücü niteliği, üzerinde en fazla durulan konuların başında gelmektedir.

Dünyada teknolojik alanlar, genellikle deprem kuşağı olmayan alanlarda kurulmuştur. Türkiye’nin deprem kuşağında uzak nadir şehirlerinden olan Konya, teknoloji üssü olabilecek en uygun şehirdir.

Stratejik olarak teknolojik merkezler tek alanda olmamalıdır.  Türkiye için İstanbul şu an merkez gibi gözükse de Konya en uygun alandır.

Marka şehir olma yolunda değişik çalışmalar yapılsa da tarım şehri, Mevlana şehri imajı devam etmektedir.  

Açık kodlu yazılımlar dünyada herkesle paylaşılırken bizler her şeyimiz gizli olsun kimse görmesin yararlanmasın modundayız.

E-imza, e-ödeme, dijital kartlar, telefon uygulamaları hayatımızda bize zaman kazandıran teknolojik ürünler ve yazılımlar olsa da günlük yaşamda daha çok yararlanmamız gereken elektrikli bisikletler, otonom otomobiller sosyal yaşamda ferah bir ortam sağladığı için teknoloji devleri ulaşım ile ilgili yenilikleri hızlandırdılar.

Bugünden sonra bir yerel gazeteden ziyade profesyonel bir ulusal gazete yayıncılığı yaptığını düşündüğüm
Yeni Haber Gazetesinin bu köşesinden, teknoloji yazılarıyla sizinle birlikte olmaya çalışacağım.

Allah utandırmasın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi