İSTEMEM FATİHA, MEZAR TAŞIM ÇALINMASIN
Seçime giderken en sevdiğim, vaat geyikleridir. CHP’nin seçim beyannamesiyle ilgili fikirlerimi köşemden aktarırken biraz nostalji yapmış, Süleyman Demirel ve Tansu Çiller vaatlerini hatırlatmıştım.
Kemal Kılıçtaroğlu’nun çılgın ve bir o kadarda tabansız vaatlerinin her geçen gün toplum tarafından tiye alınacağını da yazmıştım.
Tamda söylediğim gibi oldu. Kılıçtaroğlu’nun vaatleri halk arasında önce bir mırıldanmaya neden oldu. Ardından okey masasında dalga konusu olarak dilden dile maytap geçilen bir konu haline geldi.
Kılıçtaroğlu’nun seçim kampanyasını Ali Taran yürütüyor. Bu yüzden Cem Uzan vaatlerine benzerliği ile dikkat çeken CHP vaatleri görebiliyoruz.
İyide tutar mı?
Cem Uzan’ın yüzde 7’lik bir başarı gösterdiği 2002 seçimlerinde Türkiye ilginç bir süreç yaşıyordu. MHP’nin de içinde bulunduğu hükümet ülkeye başarısızlığın zirvesini yaşatmış ve sokaktaki insan bir umut ışığı için yanıp tutuşuyordu.
Ekonomi iflas etmiş. Milletin 100 Milyar TL’si banka patronları tarafından hortumlanmış ve hükümet adeta buna çanak tutmuştu.
İşte bu şartlarda seçime giden Türkiye’de elbette gençlere ekonomi temelli vaatlerde bulunduğunuzda karşılık bulabiliyordunuz.
Oysa bugün Türkiye değişti. Ak Parti yapmış olduğu çalışmalarla ülkeye ve insanına sınıf atlattı. Kısacası artık insanların kuru sıkı ve tabansız vaatlere karnı tok.
Dün Ankara’da yapılan MHP Seçim Beyannamesi lansmanını takip ettim. Nitekim CHP’nin düştüğü aynı hataya MHP’nin de düştüğünü gördüm. Ekonomi temelli ve hiçbir hesaplama yapılmadan çalakalem hazırlanmış bir seçim beyannamesi.
Tutarsız temenniler manzumesi.
Belli bir oyun üzerine çıkamayan MHP’nin CHP ve Cem Uzan’a höykünerek hazırlanmış Andersenden Masallar tadındaki vaatleri insana sadece tebessüm ettiriyor.
Gözüme takılan MHP vaatleri neler? Bir kaçını sütunumuza alalım.
Örneğin "Mazot 1 lira 75 kuruş olacak"
Bu ifade bana cebinde para olmadığı halde piyango çıkarsa fakirlere yardım edeceğim diye röportaj veren vatandaş hallerini hatırlattı.
Bir başka vaat "Asgari ücreti bin 400 liraya çıkaracağız"
Sayın Başbakan açıkladı. Ülke fermanla yönetilmiyor. Ekonomik dengeler ve tarafların pazarlıkları sonucunda belirleniyor asgari ücret. Öyle verdimse ben verdim dönemleri geride kalalı çok uzun zaman oldu.
Bir diğer vaadi MHP’nin muhtaçlıkla ilgili.
"Muhtaç ailelerin en az bir ferdine iş imkanı sağlanacak. İş verilene kadar ve ailenin muhtaçlık durumuna göre yaklaşık 700 lira aile desteği ödemesi yapılacak. Bu ödemenin öncelikle ev hanımlarına yapılması sağlanacak. 65 yaşını doldurmuş muhtaç durumdaki kişilere ödenecek aylık, 300 liraya yükseltilecek. Yaşlısına bakmakla yükümlü muhtaç durumdaki ailelere 'sosyal bakım yardımı' ödenecek.
Herkese nasıl iş verecekler gerçekten merak ettim. Ayrıca şu anda işsizlik parası olarak bu ücret işsizlere bildiğim kadarıyla ödeniyor. Birde evde bakım hizmeti adı altında bakıma muhtaç bireylerin ailelerine 750 TL aylık ödeniyor. Burada yenilik nerede doğrusu anlamış değilim.
Ayrıca MHP Üniversiteye giriş sınavı kaldırılacak demiş. Yerine olgunlaşma sınavı gibi bir sınav düşünüyorlar. İyide sınav olduktan sonra adı olgunlaşma yada üniversite giriş sınavı olmuş ne fark eder. Bunu da anlamış değilim.
Bir başka garip durum Cem Evleri’yle ilgili.
MHP seçim beyannamesinde “Cemevi gerçeği siyasi kaygılardan uzak cami-cemevi karşıtlığına dönüştürülmeden kabul edilecek.” Diyor.
Cem Evleri’nin gerçekliğinin kabul edilmesiyle ilgili kimsenin bir itirazı yok ki. MHP bugüne kadar bu gerçekliği kabul etmemişse bence ayıp etmiş biraz. Ayrıca bu ifade Alevilerin desteğini değil olsa olsa tepkisini çeker. Bence bu vaat tutarsız bir yaklaşım ortaya koyuyor.
Kısacası bu vaatlerle seçmen karşısına çıkan MHP’nin iktidar hedefinin olmadığı düşüncem pekişmiş oldu. Ayrıca bu vaatleri okuyunca Şair Eşref’in güzel bir beyiti aklıma geldi.
Şair Eşref diyor ki:
Gözlerim ebnayi âdemden, o türbe yıldı ki
İstemem ben Fatiha, tek çalmasınlar mezar taşım.