Erol Çimen
Erol Çimen İntihar

İntihar

Kıymetli okurlarım intihar; Allah’ın insana emanet olarak verilen canın kendisi tarafından alınmasına denir. İnsanın kendi canına kıyması şu veya bu sebepten dolayı intihar etmesi ne aklen, ne dinen hiçbir şekilde meşru karşılanmaz, caiz görülmez. Çünkü böyle bir teşebbüste bulunan kişi önce Allah tarafından kendisine emanet edilen hayat nimetine tecavüz etmiş ve büyük bir vebal altına girmiş olur.
 
Yaratılanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşama hakkı da Allah tarafından lütfedilmiş en temel haktır. Dünya’ya Yaradan’ını tanıma ve O’nun gösterdiği çizgide hayatını sürdürme amacıyla gönderilen insanın, dünyaya gelmesi de dünyadan ayrılması da elinde ve yetkisinde olmayıp bu durum İlahi iradenin ve düzenin bir parçasını teşkil eder. İnsanın elinde olan yaşadığı sürece Yaradan’ını tanıma ve O’na kulluk etme ve böylece O’nun katındaki değerini artırmaktır.
 
İslam düşüncesine göre temel haklar kişilerin özleri itibariyle sahip olduğu ve üzerinde her türlü tasarruf yetkilerinin bulunduğu haklar olmayıp, Allah’ın insanlara bahşettiği ve belli kayıt ve şartlarla kullanımını insana devrettiği birer emanet hükmündedir. Yaşam hakkı da böyledir. İslam inancı, rengi, ırkı ve sosyal konumu ne olursa olsun her insanın hayatını dokunulmaz bir değer olarak kabul etmiştir.
 
Kur’an da bir kimseye hayat vermenin âdeta bütün insanlara hayat vermek gibi yüce bir davranış, bir cana kıymanın da âdeta bütün insanları öldürme gibi bir suç ve günah olduğu belirtilir.
 
Müslüman’ın temel karakteri; sıkıntılara göğüs germek, acıya ve kedere karşı sabır göstermek, şartlar ne derece kötü olursa olsun Allah’a olan inanç ve güveni yitirmemek olmalıdır. Üstelik bu yolda gösterilen sabır ve mücadelenin Allah katında büyük bir ecri ve değeri vardır. Bu dünya imtihan dünyasıdır. Hayatta karşılaşılan sıkıntı ve problemlerin birer imtihan aracı olduğu, bunlara karşı sabır ve metanet gösterildiğinde ecrinin ve sevabının büyük olduğu unutulmamalıdır.
 
Kişinin Allah’ın bir emaneti olan kendi canı üzerinde tasarrufta bulunma hakkı yoktur. Büyük acı ve ızdıraplar içinde kıvranan insanlar için bile intihar meşru bir yol değildir.
 
İslam’ın ortaya koyduğu hak ve vazife anlayışıyla açıkca çelişen intihar ahlâk bakımından da bir şuçtur. Yaşam hakkı tabii  haklardandır. Onun elde edilmesinde kişinin bir katkısı yoktur. Canı veren Allah’tır ve yine ancak O alabilir. İntihar aynı zaman da sosyal bir suç olarak da kabul edilir. Zira insan yalnız kendisi için değil toplum içinde yaşar. Topluma faydalı olmak insanın bir görevidir. Halbuki intihar eden kişi bu görevinden kaçmış ve görevlerini ifa imkanına son vermiş olmaktadır. Son söz olarak da diyelim ki; kişinin bilinçli bir şekilde kendisini öldürmesi haramdır.
 
ALLAH hepimizi bu imtihan dünyasında imtihanını verenlerden eylesin Amin. Selam Ve Dua İle.                             

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi