Büşra Erkuş
Büşra Erkuş Hataların cinsiyeti yoktur

Hataların cinsiyeti yoktur

Kadın sürücü düşmanlığının her geçen gün ne yazık ki arttığını düşünüyorum. Evet, düşmanlık diyorum. Çünkü tamamen bir ön yargıdan ibaret.

Her kadın sürücü bir kez de olsa trafikte psikolojik veya fiziksel şiddette maruz kalmıştır. Şiddettin hiçbir türlüsü savunulamaz. Bu şiddetin de çoğu zaman nedeni sadece sürücünün cinsiyetiyle alakalıdır.

Kadın sürücü sayılarının artmasıyla bu ön yargının kırılması yerine çoğaldığını görebiliyorum. Neden araba sürme eyleminin cinsiyetle bir bağlantısı var ki? Baştan sona saçmalıktan ibaret.

Elbette herkesin hatası olabilir. Her sürücünün olabilir. Anlık hatalar, dalgınlıklar herkesin başına gelebilir. Araba kullanmak öyle bir şeydir ki küçük hatalar büyük bedeller ödetebilir. Fakat bu hataların cinsiyeti olamaz. Ben burada feminist bir yaklaşım değil, olması gereken bir yaklaşımı savunuyorum.

Ehliyeti olmayan, araba kullanmak hakkında hiçbir bilgisi, tecrübesi olmayan insanlar bile kadın sürücüler hakkında oturduğu yerden eleştiriler yapabiliyor. Elbette eleştiri yapılabilir. Fakat bu cinsiyet üzerinden bir genellemeyle yapılmamalı. Ne de olsa arabayı cinsiyet değil, kişi ve tecrübeleri sürer. Yapılan bir hata olduğu zaman arabanın içine bakıp ‘zaten kadınmış!’ kelimelerine herkes şahit olmuştur.

Fakat ben gün içerisinde o hataları ve daha fazlasını birçok erkeğin de yaptığını görebiliyorum. Hatta araştırılan ve hesaplanan verilere göre, kadınlar erkeklere göre daha az kaza oranına sahiptir. Bu istatistikleri de kabul etmeyerek ‘Erkekler kaza yapıyorsa, kadınlar yüzündendir’ diyen kişilere de şu bilgileri sunuyorum; ‘Trafikte en çok tehlike oluşturan, kural ihlalinde bulunan sürücüler 18-22 yaş arası erkekler olarak açıklandı.’

Diyeceğim şu ki, araba sürmenin veya hata yapmanın cinsiyetle hiçbir ilgisi yoktur.

Yaşadığım veya şahit olduğum olayların biri de ‘sen dur ben yapayım’ cılar. Hiçbir yardım talep edilmediği halde park edilecek veya park yerinden çıkarılacak arabayı, yardım adı altında ‘kadınsın yapamazsın’ sinyalini vererek ‘sen dur ben yapayım’ diyen kişilerdir. Bu kaba davranışa karşılık olarak nazikçe teşekkür ederek ‘ben hallederim’ cevabını vermek en güzeli olacaktır.

5 yıl önce aldığım ehliyetim ve çocukluğumdan beri kazandığım araba sürme tecrübemi, hiçbir tecrübesi olmayan bir erkeğin veya kadının haksız yere eleştirmesi bazen tahammül edilemez oluyor. Eminim ki bu çoğu haksız suçlamaları birçok kadın yaşıyor.

Her alanda olduğu gibi bu alanda da cinsiyet ayrımı olmadan saygı ve hoşgörünün, sabrın ve düşüncenin olduğu bir trafik diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Büşra Erkuş Arşivi