Fortune Listesi Açıklandı
Geçtiğimiz hafta sonunda her yıl düzenli bir şekilde Fortune Dergisi tarafında hazırlanan ve kamuoyu ile paylaşılan Türkiye'deki en büyük 500 firma ile ilgili liste açıklandı.
Öncelikle şunu ifade etmeliyiz, bu listede satışlara göre büyüklük belirleniyor. Bir nevi perakende sektörünün devleri de diyebiliriz bu listede yer alan firmalara.
Önce hangi şehirden ne kadar firma listeye girmiş ona bakalım.
Buna göre:
Adana: 6, Ankara: 53, Antalya: 5, Aydın: 1, Balıkesir: 5, Bolu: 3, Burdur: 1, Bursa: 26, Çanakkale: 1, Çankırı: 1, Denizli: 11, Diyarbakır: 1, Düzce: 1, Edirne: 2, Erzurum: 1, Eskişehir: 2, Gazientep:15, Hatay: 3, İstanbul: 258, İzmir: 27, Kahramanmaraş: 4, Karabük: 2, Kastamonu: 1, Kayseri: 13, Kırşehir: 1, Kocaeli: 20, KONYA: 7, Kütahya: 2, Manisa: 5, Mardin: 1, Mersin: 5, Muğla: 2, Ordu: 3, Osmaniye: 1, Rize: 2, Sakarya: 1, Samsun: 1, Siirt: 1, Şırnak: 1, Tokat: 1, Trabzon: 2, Uşak: 1
8 il Konya'dan daha fazla firma ile bu listede yer alıyor. Bununla birlikte 33 il ise Konya'dan daha az firma ile bu listede yer alıyor.
Türkiye açısından önemli görüntülerden birisi şu, Antalya, Adana ve Mersin, yani genel olarak Akdeniz şehirleri ticaret ve sanayi olarak ciddi gerileme içerisindeler. Bununlar birlikte Anadolu şehirleri ise liman dezavantajına rağmen iyi bir performans ortaya koyuyorlar.
Marmara'dan sonra ülkemizdeki ticaret ve sanayinin merkezi İç Anadolu Bölgesi...
Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesindeki şehirlerde ise ciddi bir gelişme dikkati çekiyor.
Konya ile aynı segment de bulunan Denizli, Kayseri, Gaziantep'e baktığımızda ise bu şehirlerin Konya'dan daha iyi bir performans sergilediğini görebiliyoruz.
Konya kendi ligindeki şehirlere yeniliyor, rekabet üstünlüğünü bu şehirlere kaptırıyor... Özellikle aynı coğrafi özellikleri paylaştığı Kayseri'ye göre 6 firma geriden geliyor.
Bu çerçevede Konya Ticaret Odamıza ve Konya Sanayi Odamıza ciddi görevler düşüyor. Önümüzdeki süreçte gerçekçi bir yaklaşımlarla bu şehirlerin niye gerisinde kaldık, araştırılmalıdır.
Konya'da sorun nedir, markalaşmada niye bu kadar geride kalınmıştır, hala niye iş adamlarımız aile şirketi sıkıntılarını aşamamıştır iyi bir araştırmak gerektiğini düşünüyorum.
Tabi Konya'daki şirketlerimizin patronlarının da acilen dünyaya bakışlarını değiştirmeleri gerekiyor.
Bugün hala Konya'daki birçok sanayici ve iş adamı hala kendisini iyi bir sporcu, iyi bir medya planlayıcısı, iyi bir reklamcı, iyi bir marka planlayıcısı, iyi bir sanatçı falan zannediyor. Medya planlamasını küçük kardeşin hallettiği şirketlerle bilesiniz geleceğin Türkiye'sinde yer almamız çok zor.
Umarım bu konulardaki sakat algılayış, uzmanlığa saygı duymayan bağnaz düşünce yerini uzmanlığın öncelendiği dinamik bir yapıya bırakır...
Konya'da listeye giren 7 firmamız ise şunlar:
İlk 100’de, Selçuk Ecza Deposu 25. ve Konya Şeker ise 70. sırada yer aldı. İlk 500'de Adese 183., PAKPEN 269., TÜMOSAN 355., Akova Süt 436., Konya Çimento 440., Helvacızade 467. sıradan kendilerine yer buldular.
Konya Şeker'in başarılı tırmanışı listede de gördüğünüz gibi devam ediyor. 20 sıra birden yükselmiş Konya Şeker. İlk 100’e gıda sektöründen Konya Şeker ile birlikte Türk Şeker, Coca Cola, Ülker, Eti, Sütaş ve Banvit girmiş. Konya Şeker artık Türkiye Devleri ile aynı ligde, hakikaten büyük bir başarı bu...
Bununla birlikte hiç bir reklam ve marka çalışması yapmadığı halde Helvacızade ve Akova Süt'te listeye arka sıralarda da olsa girmeyi başarmışlar.
Düşünün bu firmalarımız bir de profesyonel reklam ve marka çalışmaları yapsalardı listede nerelere kadar yükselirlerdi. Belki bu firmalarımızda yıldız firmaların yanında yer alırdı.
Pakpen, Konya'dan bütün yönetimini İstanbul'a taşıdığı ve hatta artık sahiplerinin "Konyalıyız" bile demeye tenezzül etmedikleri halde en büyük üretim üslerinin Konya'da olması hasebiyle Konya'dan listeye giriyor. Konya'ya görebildiğim kadarıyla Pakpen'in Organize'de ki Meslek lisesinin dışında hiç bir katkısı yok. Zaten kiminle konuşursanız konuşun Pakpen'in ağalarına zaten ulaşmak mümkün de değil.
Biz listeye giren bütün firmalarımızı kutluyoruz. Son günlerde KTO, KSO, KTB gibi kurumlar biliyorsunuz birlikte hareket ediyor ve birlikte Konya'yız diyorlar ya, işte biz de yazımızı öyle bitirelim, "Hepimiz birlikte Konya'yız", biz firmalarımızın başarısından gurur duyuyoruz ve artarak başarıların devam etmesini diliyoruz.
Birlikte Konya'yız, istesek de istemesek de kaderlerimizin çakışıyor ve biz bu bilinçle iyinin, doğrunun ve başarının takdir edicisiyiz, umarım Konya kendi önüne koyduğu basit engelleri de kaldırır ve en kısa zamanda hak ettiği yere gelir.
Büyük Türkiye için Büyük Konya bilinciyle...