Necmettin Şimşek
Necmettin Şimşek E-İnsan, E-Teknoloji

E-İnsan, E-Teknoloji

*1milyonistihdam projesi 2022 Ocak ayından itibaren başarılarla devam ederken yeni bir proje geldi e-insan, cumhurbaşkanlığı insan kaynakları ofisi tarafından geliştirilen kariyer kapısı, uzaktan eğitim kapısı, yetenek kapısı ve YTNK TV gibi araçların yanında, kamuda iş hayatına dair üretilen hizmetlerle ilgili işlem ve verilerin paylaşıldığı dijital hizmet noktası bu haftanın teknoloji projesi, çok ses getirecek büyük bir proje. E-insanın amacı kamu ve özel sektörün iş ve staj imkânları, kamu çalışanları için sertifikalı eğitimler, Türkiye’nin her bölgesinde gerçekleşen kariyer fuarları, etkinlikler ve birçok eğitici içeriğe tek noktadan erişilebilmek. Tek noktada birleştirilen insan ve teknoloji odaklı, erişilebilirliği yüksek, fırsat eşitliği temelli ve şeffaf hizmetlerle bireylerin istihdam edilebilirliğini arttırma ve gelişimlerini desteklemek hedeflenmiş. Öğrenimine devam eden gençler, yeni mezunlar ve kamu çalışanları başta olmak üzere tüm vatandaşlar e-insan üzerinden sunulan hizmetlerden faydalanabilir.

**Bu hafta Selçuk Üniversitesinde işlerim vardı. Uzun zaman olmuştu gitmeyeli. Eskiyen binalara, yetmeyen otoparklar eklenmiş ben yokken. Yeni birimlere yapılan dekorasyon ve mimari dokunuşlar çok güzel olmuş. Çalışanlar arasında yemek ücretleri için mide için rapor almak moda imiş. Eskiden sadece ramazanda ortaya çıkan mide rahatsızlıkları şimdilerde artan yemek ücretini nakit almak modaymış. 208 Tane üniversite olunca sosyal tesisler yetmiyormuş. Büyük üniversite Necmettin Erbakan Üniversitesi’yle 2‘ye, Konya Teknik Üniversitesi’yle 3’e bölündü ama yine de çok büyük bir okul. Dünyanın en iyi üniversiteleri 2023 yılı sıralaması belli oldu. Times Higher Education tarafından açıklandı. Listeye göre, dünyanın en iyi üniversitesi İngiltere’den Oxford Üniversitesi oldu. İkinciliği ise Amerika’dan Harvard Üniversitesi elde etti. Times Higher Education tarafından açıklanan listede ilk 500’de Türkiye’den sadece 3, ilk 1000’de ise 13 üniversite yer aldı. 401-500 puan skalasında Çankaya, Koç ve Sabancı ilk 500’e girdi. 501-600 puan arasında ise ODTÜ yer aldı. 601-800 puanları arasında ise listede Bahçeşehir, Hacettepe, İTÜ yer aldı. 801-1000 puanları arasında da Bilkent, Boğaziçi, Düzce, Fırat, İstanbul Medeniyet ve Özyeğin yer aldı. Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), Times Higher Education (THE) Dünya Üniversiteler 2023 Sıralamasında Türkiye'deki üniversiteler arasında sıralamaya dâhil olan en genç üniversite olma özelliğini korumanın yanında, öğretim kategorisinde dünya genelinde 384. olarak ilk 500'de yer alırken Türkiye'de bu alanda 2. oldu.

***Bu kadar çok üniversite olunca e staj problem, e iş de problem olmaya başlıyor. Bakılan kriterlerde üniversite mezunu olmak farklılık değil. Farklılık kendini geliştirmekte. Yabancı dil sayısı, bilimsel makale yayını gibi kıstaslar insanları daha da yoracak. Öğretmen yetiştirme açısından bakıldığında İngiltere’de branşa bakılmadan tüm öğretmenlerden bilgi ve iletişim teknolojisi becerilerine sahip olmaları istenmekte, ABD’de teknoloji öğretimi programı dâhilinde öğretmen nitelikleriyle ilgili standartlar ayrıntılı olarak vurgulanmaktadır. Fransa’da ise ilkokulda teknoloji derslerini yürüten sınıf öğretmenlerine ve tüm diğer aday öğretmenlere gerekli bilgi ve beceriler üniversitede kazandırılmaktadır. Türkiye’de öğretmen yetiştirmede teknoloji okuryazarlık becerilerinin önemi doğrultusunda eğitim fakültelerinin programlarına zorunlu bilgisayar dersleri eklenmiş, öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı derslerinde öğrencilere ilgili bilgi, tutum ve becerilerinin kazandırılması planlanmıştır.

****Sonuç olarak; Teknoloji kötü değildir. İnsanlar kötüdür. Teknoloji, bilgi okuryazarlığı ve teknoloji okuryazarlığı gibi kavramların giderek önem kazandığı günümüzde ülkelerin kalkınmışlık düzeyleri bilgi ve teknoloji üretim kapasiteleriyle ölçülmeye başlamıştır. Bilgi ve teknoloji üretebilen kalkınmış ülkeler eğitim programlarını teknolojiye çabuk adapte olabilen, teknolojiyi verimli kullanabilen ve yeni teknolojiler üretebilen bireyler yetiştirebilmeyi hedefleyecek şekilde geliştirmelidir. Bu program geliştirme süreci müfredata teknolojiyle alakalı dersleri bağımsız olarak eklemekten ibaret olmamalıdır. Eğitim programının genel hedefleri bu yönde düzenlenerek teknoloji eğitimi bütün derslere yayılmalı ve teknoloji öğretimi dersleri ile diğer dersler arasında yatay kaynaşıklık ilişkisine dikkat edilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi