Mehmet Topuz

Mehmet Topuz

Dünya Manzaraları…

Dünya Manzaraları…

İklim şartları iyiden iyiye kendisini hissettirmeye başladı. Anadolu nun birçok yerleşim biriminde kış mevsiminin olağan etkisinin hissedilmeye başlanmasıyla beraber kış mevsimine yönelik yazdan kalma hazırlıklar raflarda yerini aldı.

Çevresel etkenlerin yanı sıra kış mevsiminin insanlık nezdinde var olan hazırlık süreci sobaların kurulması tüten ocakların varlığı ve beşeriyetin bütün bir yaz mevsimindeki çabaları kış mevsiminin geldiğine dair görsel ifadelerin yanı sıra yüksek dağlık alanlarda kar yağışı etkili olmaya başladı.

Gerekli tedbirler…

Kış mevsiminin yaz mevsimine nazaran maddi yönü itibariyle harcama kalemi bir nebze olsun fazla olduğunu bilmeyen yoktur. Yaz mevsimi, gıda temini ve beslenmeye yönelik ürünlerin ekim dikim faaliyetlerinin olmasından kaynaklı, insanların geçiminde çokta problem olmamasından dolayı kış mevsiminden ayrılmaktadır.

Evi barkı olmayan, günlük rutin ihtiyaçlarını karşılayamayan vatandaşlar için, ısınmadan giyime, beslenmeden barınmaya kadar ihtiyaç sahipleri vatandaşlar için kamu kurumlarının sağladığı katkılar kadar insanımızın da bu gibi durumlara kayıtsız kalmaması gerekmektedir. Kapitalist bir zihniyetin bu anlamda getirisi ve götürüsünün dünyayı sürüklediği materyalist anlayışa ev sahipliği yapmak zorunda değiliz.

ÇEVRESEL ETKENLER…

Bugün dünya maalesef bir savaşa tanıklık etmekte. İnsan haklarından, yaşam hakkından bahseden batı ne yazık ki sınıfta kaldı. Bir takım ideolojilerine, ellerindeki maddi imkânlar dâhilinde kapitalist bir zihniyetin materyalist bir ruha eşlik ettiği bir düşünce ile Filistin de binlerce çocuğu katletme girişiminde bulunmaya devam ediyor. Bu yahudi düşünce sisteminin dünyayı sürüklemek istediği durum derin bir sükûtun eşliğinde devam etmekte. Ve seyircisi gün geçtikçe artmakta.

Çevresel etkenlerden bahseden, dünya çevre temsilcilerini bundan yıllar önce yaptığı çalışmalarla gündemdeki yerlerini duymayan yoktur büyük ihtimal. Çalışmaları dünyanın varlığı ve canlı ekosistemine dair birçok veriyi paylaşan dünya çevre temsilcilerinden de ne yazık ki ses çıkmamakta.

Bugün savaşlarla insanlığa verilen zararla beraber, çevreye de ve çevrede yer alan birçok canlıya ve ekosisteme zarar verildiğini görmüyorlar mı ya da görmek istemiyorlar mı?

Soytarıları toplayın…

Soytarılık etme şeklinde, ifade edilen bir kavram vardır bizde… Yani işi ciddiyetinden uzaklaştırmakla kalmayıp, bir anlamda sabote etmeye ya da çokta ciddiye almama durumu gibi.

Dünyayı bir ideoloji nezdinde ya da neyse artık kendi düşünceleri, inançlarımı desek ya da inandıkları kavramlar demek daha doğru olacak, çünkü inanç kavramına yazık etmiş oluruz. Bekledikleri her neyse artık, süreci hızlandırmak için bin yıl daha savaşacaklar galiba. İlginç!

Bu yüzyıl batının yüzyıl içindeki kırılma noktası olacak gibi durmakta, çünkü batılı anlayış galiba teknolojiden, sömürüye dayanan ekonomisine kadar birçok şeyi kaybedecek gibi durmakta. Gücün büyüsüne kapılmak, elinde var olan güçle(!) adaleti sağlayamayan hiçbir medeniyet asla ayakta kalmamıştır. Medeniyet dedikleri yapının senfonisi ise kapitalizm, materyalizm ve sömürgecilik.

Sonrası mı batılı ülke vatandaşlarının sürüklendiği ve düşürüldüğü yeniden bir orta çağ karanlığı olacak gibi durmakta… Sonrası mı toplayın soytarıları.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Topuz Arşivi