Kasım Göçer

Kasım Göçer

Çamdalı'nın başlangıç oyunları Konyaspor'un kadro yapısına uygun değil

Çamdalı'nın başlangıç oyunları Konyaspor'un kadro yapısına uygun değil

Konyaspor teknik direktörü Ali Çamdalı'nın oyun anlayışı az çok anlaşıldı, iç sahada ya da dış sahada fark etmeden topu rakibe bırakıp, alanı iyi kapatarak kontrataklarla gol aramak olarak özetleyebileceğimiz bu oyun sistemini hangi 11'le oynayacağına ilişkin tereddütleri var. Bu sebeple orta saha kurgusunu her hafta değiştiriyor.

Eyüpspor karşısındaki ilk 11 tercihlerine göz atarsak Uğurcan sol stoper, Bazoer ön libero , Melih İbrahimoğlu merkez orta saha, Oğulcan forvet arkası olarak başladı. Teknik direktörün oyuncu tercihleri yanında oyuncuların saha içindeki pozisyonları ve oyunculara verdiği görevlerin de oldukça tartışmaya açık olduğunu söyleyebiliriz.

Ana hatlarıyla Konyaspor'un elindeki kadro yapısının bu oyun sistemine uygun olmadığını düşünüyorum. Bir kere Konyaspor'un santraforları pivot özellikli oyuncular olduğundan kontraya çıkmakta zorlanıyorlar. Blaz ve Umut daha çok Eyüpspor'un oynamaya çalıştığı sisteme çok adamlı hücumlara uygun oyuncular.

Bir diğer nokta Melih İbrahimoğlu'nun merkez orta sahada kullanılması oyuncunun etkinliğini azaltıyor. Melih İbrahimoğlu rakip ceza sahası yay çizgisi civarında dikey pas atabilecek bir oyuncu olduğundan kaleye uzak kaldığından bu özelliklerini sahaya yansıtamadı.

Aynı şekilde pasör bir oyuncu olan Pedrinho kontra oyununda kanatta yeterince etkili olamadı. Bu sistemin ideal oyuncusu aslında Keyta ancak ilk 45'te önüne yeteri kadar uzun pas atılamadı.

Gelelim ikinci 45 dakikaya, ilk değişiklik Oğulcan / Yusuf değişikliği oldu. Pedrinho santrafor arkasına geçti. Kontratak etkinliğini artırmaya dönük bu değişiklikten hemen sonra takım golü yiyince Ali Çamdalı oyun planını ve saha içindeki tüm taşları sil baştan yine değiştirdi, set hücumuna döndü (Mağlup duruma düşünce önceki haftalarda da bu tür riskleri alıyor) Keyta Umut değişikliği ile çift santrafor'a döndü. Sağda Keyta ile Prip'i değiştirdi. Merkez orta sahada ise Melih - Aleksic değişikliği oldu. Aleksic 8 numaraya geçince set oyunu oynamak kolaylaştı. (Bana göre Aleksic ya 8 oynar ya kenarda bekler, farklı bir mevkide kullanmamak gerek)

İkin yarı Ali Çamdalı yaptığı her oyuncu değişiklikten verim aldı. Değişikliklerden sonra ön alan daha hareketli bir hal alınca Bouzer'in derinlemesine pasında topla buluşan Yusuf Erdoğan skoru dengeye getirdi. (Bu arada Bouzer'i 6 numara pozisyonunda çok beğendiğimi söylemeliyim) 1-1 sonrası periyot orta sahalar kolay geçildiğinden daha hareketli ve pozisyonlu bir futbol izledik . Perdeyi muhteşem bir golle kapatan oyuncu Aleksic oldu ve Konyaspor'a galibiyeti getirdi.

Ali Çamdalı'nın ortası yok. Maçlara çok kontrollü başlıyor. Neredeyse hiç pozisyona girmeden kontra beklentisiyle dakikaları eritiyor. Takım gol yiyince her türlü riski alıyor. Bu işin bir ortası olmalı. Haftalar ilerledikçe hangi oyuncunun hangi pozisyonda verimli olacağı ortaya çıkıyor. Ali Çamdalı'da kimin ne yapabileceğini görüyor. Konyaspor'un iyi bir kadrosu var ve bu kadro doğru kullanıldığında başarı gelecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kasım Göçer Arşivi