Bunlar Daha İyi Günler
Terminatör film serisinin başlangıcı 37 yıl önceydi. O dönemler için bilim kurgu olarak algılıyorduk. Zamanımızda boston dynamics robotları ile artık hayatın içinde kullanılan robotlar oldular.
Güç gerektiren tekrarlı işlerde artık kullanılmayan sektör kalmadı.
Robot ve yapay zekâ birleştiği zaman üstüne de deep fake denilen teknoloji yerleşince gerçek ve sanal ne ayırt edilemeyecek. Deep fake üzerine katman katman yüzler eklenebiliyor. Sanalın sanalı gibi oluyor.
Yaklaşık 2 yıl önce karanlıktan korkmalı mıyız dediğim zamandan bu zamana kadar çok daha gelişti teknoloji.
Dünya genelinde salgın her ülkeyi biraz yavaşlattı. Yavaş olanları ise durdurdu. Hazır olmayan veya olayı geç kavrayan ülkeler salgın bittiği zaman daha geride olacaklar.
Salgın döneminde durmayan tek sektör teknoloji oldu. Mevcut ofis veya mesai kavramının olmadığı yegâne sektördü.
Ülkemize girişimci özellikle teknolojik girişimci çekmeye çalıştığımız bu dönemde yapılması gerekenler yapılıyor. Ofis açmaları için yapılan yaptırımlar işe yaradı ve hepsi ofis açtı. Mevcut şirketler hariç yeni teknolojik girişim için yapılması gerekenler için verilebilecek çok az şey var. Vergi ve adalet sistemini iyileştirmek gerekiyor.
Teknolojik şirketlerin baktığı kriterlerden en önemlileri adalet ve vergi sistemidir. Tekelleşme ve vergi ödemelerinden ülkeler ciddi ödemeler almakta.
https://www.yenihaberden.com/adalet-teknolojinin-hizina-ayak-uyduramaz-8021yy.htm yazımı diğer yazıdan sadece 2 hafta önce yazmışım. 2018 yılında yaklaşık 3 yıl önce yapılacak olan işlemleri hızına bakılması gerektiğini belirtmişim.
İnsanlar artık milisaniyelere bakıyor. Saniye değil. Hangi firma daha düşük milisaniyede işlem taahhüt ediyor ise insanlar o tarafa akıyor.
***Çok daha iyi günler için ne yapmalıyız
Füzeye dönüştürülmüş insansız hava araçları, kamuoyunu manipüle eden sahte videolar ve otomatikleştirilmiş bilgisayar korsanlığı... Bunlar yanlış ellere düşen yapay zekânın getirdiği tehlikelerden sadece üçü.
Kanun koyucular ve teknik araştırmacılar, yapay zekânın kötüye kullanımının açacağı sorunları anlamak ve buna karşı hazırlanmak için birlikte çalışmalılar
Yapay zekâ olumlu amaçlar için kullanılabilse de, gerçekte iki taraflı bir teknoloji olduğunun farkına varılmalı ve yapay zekâ araştırmacıları ve mühendisleri dikkatli olmalı ve kötüye kullanılma ihtimalini önceden göz önünde bulundurmalı.
Bilgisayar güvenliği gibi, uzun zamandır çift yönlü riskleri olan disiplinlerden ders çıkarmalılar
Yapay zekânın kötüye kullanılmasının oluşturacağı tehditleri önlemek ve azaltmak konusunda daha fazla çıkar grubu harekete geçmeli, yapay zekânın uzak bir geleceğe dair ortaya koyduğu tehditlerden ziyade, şu an getirdiği ya da önümüzdeki 5 yıl içinde getirebileceği tehditlerin ele alınmalı.
Yakın zamandaki tehlikeler, yapay zekâda özellikle endişe verici olan, rehberlik eden ya da bir insan örneği olmadan, insanüstü seviyelerde zekâya sahip olacak şekilde eğitilmeleri.
Google'un yapay zeka şirketi DeepMind tarafından geliştirilen ve zekâsıyla rakiplerini alt eden AlphaGo oyunu, bilgisayar korsanları tarafından verilerde yeni örüntüleri ve kodlardan yararlanmanın yeni yollarını bulmak için kullanılabilir.
Kötü niyetli bir kişi bir insansız hava aracı satın alarak, belirli bir kişiyi hedef alması için onu yüz tanıma yazılımıyla eğitebilir. Bot'lar otomatikleştirilebilir ya da sahte videolar siyasi manipülasyon için kullanılabilir
Yapay zekâ vatandaşlar, organizasyonlar ve devletler için risklerin büyüklüğünü değiştirecek. Suçlular makineleri hecklemek ya da şifre çalmak üzere insan kapasitesi seviyesinde eğitebilir ya da gözetleme, fişleme ve baskı amacıyla kullanılabilir. Güvenlik üzerindeki etkileri çok büyük.
Genellikle yapay zekâ sistemleri sadece insan seviyesinde performansa ulaşmıyor, aynı zamanda onu önemli ölçüde aşıyor.
***Sonuç olarak;
Hackleme, gözetim, ikna ve fiziki hedef tanımlamanın insanüstü seviyede yapılabilecek olduğunu düşünmek rahatsız edici ama gerekli. İnsan seviyesine ulaşmamış yapay zekânın insanlardan daha fazla geliştirilebilecek olması da aynı şekilde.
Karşılıklı yarar sağlanıyor gibi olsa bile yapay zekâ çok hızlı geldi. Teknolojik olarak gelişmemiş her insan ve her ülke bu teknoloji karşısında kendini güncellemez ise kesinlikle yenilecektir.