Hasan Mutluoğlu
Hasan Mutluoğlu BAL ARISI ÖRNEĞİNDE OKUMAK

BAL ARISI ÖRNEĞİNDE OKUMAK

ALLAH KUR’AN-da çeşitli hayvanları örnekleyerek bizlere önemli mesajlar verir. Bunlardan BAL ARISI ile ilgili olan ayeti okuduğumda, aklıma gelenleri paylaşmanın faydalı olabileceğini düşündüm.

Öncelikle Nahl Suresi, 68-69 Ayetlerine bir göz atalım:

 “Rabbin balarısına vahyetti: Dağlarda, ağaçlarda ve onların (insanların) kurdukları çardaklarda kendine evler edin. Sonra meyvelerin tümünden ye, böylece Rabbinin sana kolaylaştırdığı yollarda yürü-uçuver. Onların karınlarından türlü renklerde şerbetler çıkar, onda insanlar için bir şifa vardır. Şüphesiz düşünen bir topluluk için gerçekten bunda bir ayet vardır.

Gençlerle yaptığımız sohbette, OKUMA ile alakalı görüşümü bir örnekle daha iyi nasıl anlatabilirim diye düşünürken, aklıma BAL ve bal ile ilgili Kur’an-da geçen ayet geldi.

Kahvaltı sofralarımızın vaz geçilmez önemli besin kaynağımız BAL, ayrıca şifa deposu olduğu ayette açıkça belirtilmekte.

Bal almaya karar verdiğinizde, market raflarında, bal satan özel satış merkezlerinde, Kgr. 20 TL. den başlayıp, 1000 TL. ye kadar varan fiyat aralığında BAL çeşitlerini görmek mümkün.

Balı yapan aynı arı olmasına rağmen, BAL fiyatlarının farklılığı nedeni üzerinde durulduğunda, meselenin aslını anlıyor ve fiyat farklılığını kabulleniyorsunuz.

Örnekleme ile bu durumu şu şekilde izah etmek mümkün.

Balın kalitesi doğrudan; coğrafyanın özelliği, üzerinde bulunan bitki ve çiçeklerin çeşitliliği ile alakalıdır.

Arılar; çam ağaçlarının salgılarından kolayca ve kısa zamanda elde ettikleri malzeme ile kovanlarını kısa sürede doldururlar. Ortaya çıkan BAL ürünü, tek çeşit bir öz olduğundan, balın kalitesi ve fiyatı düşük olur.

ANZER BALI” adını mutlaka duymuşsunuzdur. Ülkemizde en pahalı bal bu baldır. Önce nerede ve nasıl üretildiğine bakalım.

ANZER; Rize ilimizin İkizdere ilçesinin bulunan bir yayladır. ENDEMİK (yerli) bitki dokusu ile ünlü bu yörede üretilen bu bala, yöresine atfen ANZER BALI denir.

Koruma altında olan bu vadide sınırlı sayıda arı kovanından (500) ürün hasat edilebilmektedir.

Bu yaylanın vadisinde bitki zenginliği, endemik çiçek çeşitliliği, arının ürettiği bala yansıması tabiidir.

 Elde edilen bu balın, mükemmel bir şifa deposu olduğu ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılarak, olumlu sonuçların alındığından, oldukça pahalıdır.

Bu açıklamalardan sonra GENÇ kardeşlerime, NAHL Suresi üzerinden düşünerek, PEYGAMBERİMİZ aracılığı ile VAHY edilen “OKU” emrini anlamaya çalışalım.

Bizim gücümüz, ayetlerin meali doğrultusunda anladığımızı ifade etmeye yetiyor. İşin ehli/uzmanı olanlar, şüphesiz daha iyi anlama ve anlatabilmeleri mümkün.

ALLAH arıya VAHYETTİ, arı görevini bildi ve yerine getirdi, getirmeye devam ediyor. Arının ürettiği bala, bölgelerin özelliği, bitki çeşitliliği etkilerinden hareketle, OKUMA eyleminin verimliliğini arttırabilmenin üzerinde düşünmeliyiz.

“OKU” emrine uygun eylem ve çabamızda BAL ARISININ örnekliği göz önüne alındığında, OKUMA eyleminde çeşitliliği önemsemeliyiz.

OKUMA eyleminde önceliğimiz VAHİY (Kur’an) olmalıdır. Kur’an-ı anlamak için de PEYGAMBERİ öğrenmek gerekir.

VAHİY ve RİSALET; hayat yolumuzun bütün karanlıklarını, bilmezlerimizi aydınlatan, ALLAH tarafından biz kullarına gönderilen en önemli bilgi kaynakları olduğuna göre, OKUMA eyleminin merkezinde yer almalıdır.

Kitap okuma eylemlerimizde, BAL ARISININ her çiçekten topladığı malzeme ile yaptığı balın kalitesinde, okuduğumuz/okuyacağımız kitapların çeşitliliği de bizi KİŞİLİKLİ bir fert haline gelmemize vesile olacaktır.

Alman düşünür GOETHE; “Herkes aynı şeyi biliyorsa, kimse düşünmüyor demektir.” diyor.

 Herkesten ayrı düşünebilmenin yolu, her düşünceden kitapları okumak, okuduklarımızı VAHİY ve RİSALET ölçüsüne vurarak öz düşünceye ulaşmakla gerçekleşebilir.

OLGUN İNSAN olmanın yolu; okunan kitaplardan elde edilen bilgiler ile, hayattan elde edilen bilgileri (tecrübe) özümseyip içselleştirmekten geçer.

Her gün kitabımız KUR’AN ve kitaplarla muhatap olmak, “Kılavuzu karga olanın…” tuzağına düşme tehlikesi ile karşı karşıya kalmamaktır.

UNUTMADAN: “Kitap en iyi arkadaştır.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Mutluoğlu Arşivi