Ali Selvi Başkan bize yeni yasayı anlattı
Geçtiğimiz Cuma günü İl Genel Meclisimizin Başkanı Sayın Ali Selvi Bey ile konuşma olanağım oldu. Öncelikle söyleyeyim bu yazımızda yapmış olduğumuz görüşmenin çok kısa bir bölümünü yazabileceğim. Kendisi ile sözleştik, bu hafta İnşa Allah tekrar görüşeceğiz. Bu görüşmemizde ise ayrıntılı bir söyleşi yapmış olacağız ve bu söyleşi ile de inşa Allah yeni yerel yönetim yasası ile ilgili ayrıntıları sizinle paylaşacağız.
Sevgili Konyalılar bana öyle geliyor ki, Konya Cumhuriyet döneminin en şanslı sürecini yaşamaktadır.
Sayın Ahmet Davutoğlu ile başlayan zincir Valimiz Sayın Aydın Nezih Doğan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek, İl Genel Meclisi Başkanımız, Konya Ticaret Odası Başkanımız, Konya Sanayi Odası Başkanımız, Konya Ticaret Borsası Başkanımız ile müthiş bir birlik beraberlik örneği sergileniyor. Tabi burada Milletvekillerimizin bir ikisi hariç genelinin de bu uyuma katkı yaptığını belirtmek gerekiyor.
Bazı yanlışlar yapılsa, bazı işler arzu edildiği şekliyle olmasa da birlik beraberlik ve aralarına şeytanı, fitneyi, katmamayı başaran samimi tavırları benim hoşuma gidiyor.
Tabi bütün bu isimlerin yanına Ak Parti İl Başkanı Sayın Ahmet Sorgun’u da katmalıyız. Ahmet ağabey Konya’da birlik beraberlik için yapılması gerekenleri eksiksiz bir şekilde uyguluyor.
Elbette bu birlikteliği önümüzdeki dönemde Konya için daha büyük hizmete dönüştürmek gerekiyor, daha fazla iş, daha fazla proje, daha fazla hizmet…
Mesela Sayın Valimizle konuşuyorsunuz, diğer birimler için aleyhte bir şey konuşur mu? diye bakıyorsunuz, hayır konuşmuyor, Sayın Ticaret Odası, Sanayi Odası ve Ticaret Borsası Başkanlarımızla konuşuyorsunuz safları sık tutmuşlar araya şeytanı almıyorlar. Samimi bir şekilde “Konya’ya selam yola devam” diyerek işleri en güzel bir şekilde yapmaya çalışıyorlar.
Sayın Tahir Akyürek ile son yıllarda hiç konuşmadım ama Sayın Tahir Akyürek’in en büyük özelliklerinden birisi kimsenin aleyhinde konuşmamasıdır. Kesinlikle ben bu güne kadar bir başkasının aleyhine konuştuğunu duymadım.
Aynı şekilde Sayın Ali Selvi Bey ile konuşuyorum. Büyükşehir Yasasını soruyorum, “acaba nasıl bakıyor” diye düşünüyorum, “çok iyi olur” diye yanıt veriyor. “Çok iyi gelişmeler olacak, hizmet daha fazla gelecek” diyor.
Yüzüne bakıyorum, acaba rahatsızlığı var mı? Zira bildiğiniz gibi bu yasa ile İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisi kalkıyor, acaba bundan bir rahatsızlık duyuyor mu? diye bakıyorum. İnanınız yüzünde tamamen samimiyet ve tevekkülün izleri var ve tek bir yanlış söz söylemiyor.
Hatta bir ara kendimi tuttum, “başkanım sizin koltuk da gidiyor, neden bu kadar soğukkanlısınız” diyecektim, edep ettim, Sayın Başkanın bu tür konuları aklına getirmediğini gördüm ve inanınız utandım diyemedim.
Sizin anlayacağınız Sayın Ali Selvi “Konya kazanacak” diyor başka bir şey demiyor.
İşte mesele budur, burada başlıyor ve Konya bunun için bereketli yıllar yaşıyor. Bakmayın bizim bu yazımızdan rahatsız olacak insan sayısının çok olduğunu biliyorum ama şükredin çoğunluk değiller. Neticede Konya’nın geneli bu huzur ve refah ortamından Konya’nın kazandığını biliyor. Elbette eksikler var, elbette arzu ettiğimiz diğer gelişmeler var ama bakınız Konya bundan on yıl önceye göre kıyaslanmayacak şekilde gelişmiştir.
Tekrar Ali Selvi Bey ile yaptığımız konuşmaya dönelim. Evet, doğru biliyor muşuz, İl Özel İdaresi de İl Genel Meclisi de kapanıyormuş. Oradaki memurlar bir planlama ile farklı kurumlara gönderilecekmiş. Tabi büyük çoğunluğunun Büyükşehire gönderileceğini söylemek yanlış olmaz. Yine bunun yanında bir birim kuruluyormuş bu birim taşradaki yerleşim yerlerinin yatırımını koordine edecekmiş.
Bu konuda eksik olunmaması, aksaklıkların oluşmaması için koordinasyon merkezinin genel yönetimi özellikle tertip ediliyormuş ve bu birim Büyükşehir Belediyesinin bünyesinde olacakmış. Diğer birçok ilçede kasabada Ak Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun Bey ve diğer yetkililer bilgilendirme toplantısı yapıyormuş.
Seçimde 4 oy kullanacakmışız. Birincisi muhtarlık için, ikincisi ilçe belediye başkanı için, üçüncüsü büyükşehir için, dördüncüsü ise büyükşehir meclisi için.
İlçe meclislerindeki ilk dört kişi ile ilçe belediye başkanı büyükşehir meclisinin doğal üyesi olacakmış. Büyükşehir Belediye Meclisi il meclisi olacakmış ve bütün yatırımlar burada koordine edilecekmiş.
Tabi bu meclisin başkanı da Büyükşehir Belediye Başkanı olacakmış.
Dediğim gibi konu bununla sınırlı değil. Bununla birlikte artık köyler, beldeler, ilçeler büyükşehire bağlı ve doğal olarak buralarda vergi sistemleri tamamen değişiyor. Fakat devletimiz buralarda 5 yıl vergi muafiyeti uygulayacakmış. O sürede zannediyorum yasa tamamen oturur ve dolayısıyla da sistemdeki aksaklıklar giderilerek yeni vergilerde uygulanmaya başlanır.
Netice itibariyle konu uzun… Dediğim gibi size bu konuyu geniş bir şekilde izah etmeye çalışacağım ama bu günlük bu kadar olsun. Burada kanaatimce en önemli konu Konya’nın saflarını sıkı tutması ve araya şeytanı almamasıdır. Şeytan derken izah etmeye gerek olmadığını düşünüyorum. Bir de değerlerine sahip çıkması, mesela Sayın Ali Selvi gibi büyüklerimizi bu süreçte harcamadan ve Konya’ya en iyi hizmeti yapacak şekilde olmaları sağlanmalıdır.
Şimdilik diyeceğimiz bu kadar, daha ne diyelim değil mi?