HAYATTAN İSTEDİĞİMİZ
Kendimize; sürdürmeye çalıştığımız hayat ile ilgili içe dönük bir değerlendirme yapmak adına, soru sormaya cesaret edebiliyor muyuz?
Ne olmak istiyoruz,ne yapmak istiyoruz?Hayatta başarılı olmak için kendimize bir amaç belirledik mi?Bu amaca ulaşmada bir yol belirledik mi?Bu gibi sorular hayattan ne istediğimiz ne beklediğimiz ile alakalı bir kavramın ortaya çıkmasını sağlar.
Amaca,hedefe ulaşmak çalışmayı,gayret etmeyi gerektirir.Bunlar olmadan hayatı anlamlı hale getirmek,başarılı kılmak mümkün değil.Çalışmak,gayret etmek ve bu doğrultuda neler yapılabileceği hususunda düşünmek kendimize yön verir,güzel bir yaşam oluşturmayı sağlar.
Başarı her zaman doğru zamanda,doğru yapılan çalışmalarla elde edilebilir.Başarıya ulaşmada en büyük etken amacın/amaçların olmasıdır.Amaçsız,hedefsiz yaşam biçimi, yaratılış fıtratına aykırı düşeceğinden asla düşünülemez.Dünyaya geliş,yaratılış amacı bu değil mi?
Hayatta başarılı olmak için tek başına olmak,tek başına çalışmakla mümkün olamaz.Toplu olarak yaşamak,görev paylaşımı ile,dayanışma ile olabilecek çok önemli bir süreçtir. Hayatta hoşa giden şeylerle,gitmeyenleri kabul gören ve de olması gereken ölçülerle değerlendirerek yaşamı daha güzel hale getirilmesi sağlanabilir.
İşinizden,eşinizden,arkadaşlarınızdan,çevrenizdeki insanlardan memnun musunuz? Kendinize bu soruyu yönelterek, yanlış olan durumları atarak ve olumlulara yönelerek başarınızın çıtasını yükseltebilirsiniz.
Mutlu yaşamı kendimize has bir doğa ortamında yakalayabiliriz.İsteklerimizle,geleceğimizle alakalı hayal kurmak önemli bir basamak.Hayal kurmak, bizim hedefimize ulaşmayı kolaylaştırır.Hayallerimizi uygun bir biçimde kullanmanın becerisini kazanabilirsek,sağlıklı başarı elde edebiliriz.Her insanın hayal etmesi de kendi kültürel seviyesine ve bilgisine göre çeşitlilik göstermesi normal bir durum olarak değerlendirilir ve bilinir.Bu çeşitlilik beraberinde başarı durumuna etkiler.
Eğitim çalışmalarında,çocukların hayal dünyasından yararlanma başarıyı olumlu yönde etkilediğini eğitimciler ve paydaşları çok iyi bilir.Özellikle ifade ve beceri derslerinde -görsel sanatlar,müzik,beden eğitimi,sosyal etkinlikler- hayal kurma işlevinden önemli ölçüde faydalanılır. Allah her insanı çeşitli ve ayırt edici bir özellikte yarattı.Bu çeşitlilik çok önemli bir zenginlik kaynağıdır.Farklılıklar insanların fiziki görünüm,hal ve davranışlarda tezahür eder.Bu farklılıklar düşüncenizi,hayal dünyanızı etkiler.
Bu farklılıkları, eğitimin işlevi neticesinde olumlu bir yönde harmanlayarak kişisel ve toplu başarıları elde edebiliriz.
Başarmak için;
-Değişen dünya şartlarına ve çağa uygun amaçlar belirlemek,
-İyi bir araştırıcı olmak,
-Gerçekleştirilen amacı,gelecek amaç için başlangıç yapmak,
-Yeniliklerden yararlanmak.
En önemlisi de,öz güvenle sürekli yorulmadan bilinçli çalışmak.Çalışmayı –“Çalışmak İbadettir.”- ibadet bilinciyle yapmaktır.