3T
*Tek tip teknoloji. 3 Geometriden geliyor. Boyut oluşması, gözle görülür olmaktır. Bu hafta Avrupa Birliği, USB-C'nin elektronik cihazlarda standart şarj girişi olmasını öngören tasarıyı onayladı. 2024 sonunda bütün yeni akıllı telefon, tablet, dijital kamera kulaklık, taşınabilir video oyun konsolu, hoparlör, klavye gibi cihazlarda USB-C şarj girişi yer alacak. Tüketiciler, her yeni cihazları için kablo ve şarj aleti satın almak zorunda olmayacak. Mevcut kablo ve şarj aletleri çeşitli cihazlarda kullanılabilecek. Cihazların hızlı şarj sistemleri de uyumlu hale getirilecek. Düzenleme 2026 yılı ilkbaharında dizüstü bilgisayarları da kapsayacak biçimde genişleyecek. Söz konusu uygulamayla elektronik atıkların azaltılması hedefleniyor. Bu karar yakın zamanda herkesi etkileyecek gözüküyor. Tek tip bazen uzun yıllar sürer.
**Demiryollarında iki ray arasındaki standart genişlik 1,44 metredir. Bu garip rakamı kim seçmiş, niye seçmiş? İngiltere’de demiryolları böyle inşa edilmişti ve ABD demiryolları İngilizler tarafından inşa edilmişti. İngilizler niye öyle inşa etmişler? Çünkü ilk demiryolu hatları, demiryolu öncesi tramvayları inşa eden aynı kişiler tarafından inşa edildi ve kullandıkları ölçü buydu. Peki, onlar niye bu ölçüyü kullandı? Çünkü tramvayları inşa edenler, o tekerlek aralığını kullanan at arabalarının yapımında kullandıkları aynı teçhizatı ve aletleri kullandılar. At arabalarında neden bu kadar garip bir tekerlek aralığı vardı? Başka bir boşluk kullanmayı deneselerdi, İngiltere’nin eski kasabalar arası yollarında tekerlekleri kırılırdı, çünkü yerdeki tekerlek izlerinin aralığı buydu. Öyleyse bu eski, bozuk yolları kim inşa etti? Avrupa’daki ilk uzun mesafeli yollar Roma İmparatorluğunun askeri birlikleri için inşa edildi. O zamandan beri de kullanımdalar. Ya yoldaki tekerlek izleri? O ilk izleri Roma savaş arabaları oluşturdu. Roma İmparatorluğunun savaş arabalarının tekerleklerinin arasındaki mesafe niye o kadardı? O savaş arabaları, arabayı çeken iki atın genişliğine yer bırakacak kadar geniş yapılmıştı. Yâni, bugün demiryollarında kullanılan iki ray arasındaki standart genişlik iki atın genişliğine göre tasarlanmıştır. Bitmedi… Bugün fırlatma rampasında oturan bir uzay mekiğine baktığımızda, ana yakıt deposunun yanlarına tutturulmuş iki büyük güçlendirici roket görürüz. Bunlar katı roket iticileridir. Bu iticileri tasarlayan mühendisler onları biraz daha geniş yapmayı istemişlerdi ama iticilerin fabrikadan fırlatma alanına trenle gönderilmesi gerekiyordu. Fabrikadan gelen demiryolu hattı dağlardaki bir tünelden geçmek zorundaydı. İticiler o tünele sığmak zorundaydı. Tünel, iki ray arasındaki mesafeden biraz daha geniştir ve iki ray arasındaki mesafe iki atın kıçı kadar geniştir. Yâni, muhtemelen dünyanın en gelişmiş ulaşım sistemi olan uzay mekiğinin ana tasarım özelliği, 2000 yıl önce iki atın genişliğiyle belirlenmiştir.
***Sonuç olarak; karbon ayak izi üzerinden değişim başladı. Değişim bizi ilgilendirmez diyenlerin neredeyse çoğu geç geçseler bile geçiyorlar. Geç geçenlerde bariz belli oluyorlar. Enerji yetmemeye başlayacak. Tekerleğin icadı, ateşin bulunmasından zamanımıza en önemli yaşam kaynağı. Rüzgârdan, güneşten, sudan ve nükleerden elde edilen enerji, teknoloji kullanımı arttıkça 8 milyar insana yetmiyor. Nüfus arttıkça pahalı ve ulaşılması zor olacak.