3. Nükleer Santral Konya’ya Yapılamaz mı?
Türkiye büyüyor ve daha da büyüyecek. İlk hedef dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmak ve sonra elbette ilk üç hedefi var.
Türkiye dünyanın en büyük üç ülkesinden birisi olmak için planlamalarını yapıyor, adımlarını atıyor, siyaset geliştiriyor, üniversite açıyor, demokratikleşme paketleri açıklıyor, birlikte yaşamın sosyolojik ve psikolojik temellerini oluşturuyor.
Sıkıntı var mı? Elbette ama bakın son 10 yıla, hedefler Şükürler olsun, işliyor ve Türkiye gelişiyor.
Peki, Konya’nın böyle bir hedefi var mı? Olabilir mi?
Mesela Sayın Valimiz Muammer Erol böyle konu ile ilgili bir koordinasyon toplantısı yapsa…
2023 hedefimiz var ya diyenleri duyar gibi oluyorum, yok ben ondan bahsetmiyorum. 2023 hedefi Türkiye’nin hedefleri ile doğru orantılı olarak Konya’ya biçilmiş rolleri kapsıyor.
Ben Konya’nın dünya kentleri ve Türkiye kentleri arasındaki yerini soruyorum.
Mesele, 2023 yılında Konya Türkiye’de ilk 5 şehir arasına girecek mi? Önümüzdeki 10 yılda dünyada en gelişmiş şehirlerarasında ilk 10’da olabilecek mi?
Bunun için bir vizyon geliştirilebilir mi? Bu çerçevede bugünden Konya’nın atması gereken adımlar ne olabilir?
Türkiye’nin ve dünyanın önemli kentlerinden olmamız için Konya’nın enerji sorunu olmamalı, değil mi?
En az 20 tane 5 yıldızlı otel, en az 50 bin nitelikli yatak, 10 üniversite, en az 5 tane ağır sanayi tesisi, otoyol ile Antalya’ya, Mersine, Adana’ya ve Ankara’ya bağlantı, uluslar arası mahiyette bir uçak terminali vs…
Konya bunu başarabilir mi?
Başarabilir miyiz?
Bilmiyorum başarır mıyız ama bir yerden başlayabiliriz…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'de yapılacak 3. nükleer santralin yeri tespit edilmiş değil, 2. nükleer santrali yapacak olan Japonya'ya bunu verdik. Japonya bu konuda çalışacak" demiş.
Milletvekillerimiz, Valimiz, MEVKA, KOP, Konya Büyük Şehir Belediyesi, KTO, KSO, KTB, MÜSİAD, AKTİSAD, ASKON ve tabi medyamız böyle bir konu için fikir jimnastiği yapsa…
Türkiye’ye yapılacak olan 3. Nükleer Santralin Konya’ya yapılması için, Japonlarla görüşülecekse Japonlarla, Bakanlığımızla görüşülecekse Bakanlığımızla, Başbakanımızla görüşülecekse Başbakanımızla görüşülse ve bu işe nükleer santral yapımı ile başlansa…
Konu ile ilgilenenler çok iyi bilir, Konya’da elektrik santrali yok, elektrik santrali yapılması için bazı girişimler var ama ben kısa vadede böyle bir yatırımın yapılacağını zannetmiyorum. Öyle ise Nükleer Santral Konya’ya kurulsun ve burada çalışacak mühendislerde Konya’da kurulacak bir teknik üniversiteden yetiştirilsin…
Daha önce bu konuyu gündeme getirdiğimizde yetkililer su konusunu bize gerekçe göstermişlerdi, Konya’da Beyşehir Gölü var. Bu gölün çevresinde nükleer santralin yapılabileceği çok müsait alanlar var.
Olamaz mı? Konya böyle konu için avam proje yapamaz mı? Gerekli çalışmalar yapılarak Nükleer Santralin Konya’ya kazandırılması için bir mücadeleye girilemez mi?
Türkiye dünyanın etkili ekonomilerinden birisi olacaksa mutlaka enerji ithalatını azaltmalıdır ve bugün elektrik enerjisinin % 54 gibi bir bölümü doğalgazdan üretilmektedir.
Yapılacak nükleer santrallerle bu rakam % 30 hatta % 20’lere indirilmek isteniyor. Türkiye nükleer santrali büyümek için yapmak zorunda.
Konya’da büyümek isteyen Türkiye’nin dinamosu bir şehir olacaksan neden Nükleer santralin birisi Konya’ya kurulmasın?
Neden Nükleer Santralde görev alacak mühendisler, teknisyenler, teknikerler Konya’da yetişmesin?
Sayın Valim, ne dersiniz? Konya’yı dünyanın önemli kentlerinden birisi haline dönüştürme hayali çok mu abes bir hayal?
Konya bunu başaramaz mı?
Ben başaracağımıza inanıyorum, hem de kendimize rağmen başaracağımıza…