1 Mayıs Cefa, 2 Mayıs Sefa
*Önümüzdeki ilk Pazar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü. İlk kez yapılması 166 yıl önceye dayanır. Avustralya'nın Melbourne kentinde inşaat işçileri, günde 14-15 saat yerine 8 saatlik çalışmak istedikleri için Melbourne Üniversitesinden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler. Dünya genelinde işçi sınıfının hakları için bayram olarak kutlanır. Geldiğimiz noktada ise teknolojik olarak gelişmiş olan ülkeler haftada 4 gün çalışma denemeleri yapıyor. Önümüzdeki ilk pazartesi ise Ramazan Bayramı, oruç tutanlar için sefa. Cefa olmadan sefa olmaz.
**Tarih boyunca teknoloji, her sektördeki çalışanların işlerini yapma şeklini sürekli değiştirdi. Sanayi çağından günümüze teknoloji, çalışma koşullarını iyileştirdi. Çalışma ortamı üzerindeki etkisi, sıkıcı ve çevresel açıdan savurgan süreçleri kolaylaştırdı, üretkenliği katlanarak artırırken işe erişimi hızlandırdı ve her yerden çalışmayı her zamankinden daha kolay hale getirdi. Bugünün çalışanları hiç olmadığı kadar üretken. Teknolojinin hem üretimde hem de iletişimde iş üzerindeki etkisi, üretim oranını ve işin gerçekleşme hızını katlanarak artırdı.
İşyerindeki teknoloji, çalışanların her zamankinden daha verimli olmalarına yardımcı oluyor. Eskiden saatler süren işler şimdi dakikalar alabiliyor. Mesajlar, dünyanın her yerindeki iş arkadaşlarına veya müşterilere anında gönderilebilir. Ödemeler veya teklifler neredeyse anında transfer edilebilir. Takım koordinasyonu hiç bu kadar kolay olmamıştı. İletişim araçları sayesinde teknoloji, uzaktan çalışırken bile bazı yönlerden daha yakın çalışmamızı sağlıyor. İş arkadaşları fiziksel olarak aynı yerde olmasalar bile işbirliği yapmak daha kolay. Video konferans teknolojisiyle uzaktan toplantı yapabilir ve bulut tabanlı dosya paylaşım araçlarıyla aynı paylaşılan belgeler üzerinde aynı anda çalışabilir.
İşyerindeki teknoloji, uzaktan çalışmayı hem mümkün hem de pratik hale getirdiğinden, şirketlerin çalışanları mutlu ve ofise çekmelerini sağlamak için teşvikler yaratması gerekiyordu. Aksi halde, neden bir ofisi var?
Bugün uzaktan çalışmanın kolaylığı, tamamen ekip olarak daha iyi iletişim kurmaya ve işbirliği yapmaya yardımcı olan teknoloji ve araçlar sayesindedir. Aynı teknoloji, hem iş arayanların iş aradığı hem de işe alım yöneticilerinin yetenekli adaylar bulduğu yerlerde değişti.
Bir işten işe atlama veya aynı anda birden fazla serbest işi üstlenme süreci popülerlik kazanıyor. Bu, küçük bir işletmeyi başlatmayı ve yönetmeyi bazı yönlerden daha kolay hale getirir, ancak hesap verebilirliği veya çalışanlarınızın uygunluğunu kontrol etmek gibi diğerlerinde daha zor hale getirir. Teknoloji sayesinde işler daha akıcı ve otomatik hale gelirken, bunun çalışma ortamı üzerindeki etkisi de bazı sorunlar yarattı.
***Teknoloji her şeyi satın mı alacak; Twitter pazartesi günü yaptığı açıklamada, dünyanın en zengin adamını dünyanın en etkili sosyal ağlarından birinin başına geçirme potansiyeline sahip olan yaklaşık 44 milyar $’lık bir anlaşmayla kendisini Elon Musk'a satmayı kabul ettiğini söyledi. Şirketi özel hale getirecek olan anlaşma, Tesla ve SpaceX CEO'sunun Twitter'ın en büyük hissedarlarından biri haline geldiği bir kasırga dönemini kapatıyor bir ay gibi kısa sürede. “Özgür konuşma, işleyen bir demokrasinin temel taşıdır ve Twitter, insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital şehir meydanıdır. Twitter'ın muazzam bir potansiyeli var onu ortaya çıkarmak için şirket ve kullanıcı topluluğuyla birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum.” Dedi. Musk, hem yüksek profilli bir Twitter kullanıcısı hem de tartışmalı bir kullanıcı. Yıllar boyunca şirketlerini tartışmaktan, politikacılara hakaret etmeye, Covid-19 hakkında yanıltıcı iddialar yaymaya ve transeksüel topluluğu hakkında rahatsız edici açıklamalar yapmaya kadar her şey için kullandığı platformda 83m fazla takipçisi var. Musk, son günlerde amacının platformda ifade özgürlüğünü desteklemek ve Twitter'ın "olağanüstü potansiyelini" "açığa çıkarmak" olduğunu defalarca vurguladı. Musk, "ürünü yeni özelliklerle geliştirerek, algoritmaları güveni artırmak için açık kaynak haline getirerek, spam botlarını yenerek ve tüm insanların kimliğini doğrulayarak Twitter'ı her zamankinden daha iyi hale getirmek" istediğini söyledi. Ayrı bir gelişmede, Pazartesi günü bir tweet'te "En kötü eleştirmenlerimin bile Twitter'da kalmasını umduğunu, çünkü ifade özgürlüğünün bu anlama geldiğini" söyledi.
****Sonuç olarak; 2022 ortasına gelmeden 2023 planları yapılmaya başlandı. Mevcut durumları değiştireceklerden birincisi erişilebilirliktir. İkincisi girişimciliktir.
Üçüncüsü farklı kültürlerdir. Dördüncüsü sosyal platformlardır. Beşincisi ve sonuncusu ise sosyal medyadır. Sadece 1 yıl sonra çalışma hayatında mevcudiyet yerine erişilebilirlik, tek gelir kaynağı yerine girişimcilik, tek kültür yerine farklı kültürler, sms, mms gibi yazışmalar yerine herkes okuyabilsin diye platformlarda paylaşımlar, sosyal medya ile her türlü haberden anlık bilgilenmek geliyor. Dinazor dönemleri nasıl bitti ise yeni bir çağ yakında başlıyor. Nesil değişimi gelecek yıl başlayacak. Y’ler bitiyor artık.