Şerife Şenyıl

Şerife Şenyıl

Üzerimize Çeki Düzen Verme Zamanı

Üzerimize Çeki Düzen Verme Zamanı

Kıymetli okurlarım artık üzerimize bir çeki düzen verme zamanı geldi diye düşünüyorum. Toplumumuzun giyim kuşamını bir düşünelim. Kendisine çok yakıştığını düşünen ama dini açıdan pek uygun olmayan tarzda elbiseler, ayakkabılar, çantalar, makyajlar, pantolonlar havada uçuşuyor. Düğün, kına, nişan gibi özel günlerde bazen tanıdıklarımızı tanıyamıyoruz. Yağlı, pis ve çamurlu kıyafetler mi giyelim? Elbette hayır. Temiz ve toplum içerisine girdiğimizde güzel kıyafetlerimizi giyinelim. İlk etapta insanlar dış görünüşle yargılayabiliyor. Ama iç güzelliği daha daha önemlidir. Son model, son sezon ve en yeni modayı takip edip kıyafetlerini giyen kişi mi daha değerli ve vasıflıdır. Ayrıca yalan, iftira, hasetlik, kıskançlık, dedikodu ve Allah’ın yasakladığı emretmediği eylemleri de yapıyorsa vay haline!

Sözlükte “örtünmek, kuşanmak; başkaları ile kendisi arasına perde koymak, bir şeyin içinde veya arkasında gizlenmek” anlamlarındaki tesettür, terim olarak ilgilileri ve ölçüleri dinen belirlenmiş örtünme yükümlülüğünü ifade eder. Kelimenin kökünü oluşturan setr, “örtmek, gizlemek, perdelemek, engel olmak” gibi mânalara gelir. Sanki tesettür sadece kadınlara gerekliymiş gibi bir algı var. Bu algı çok yanlış bir algıdır. Erkeklerin de örtmesi gereken yerler vardır. Erkeğin de kadının da tesettür için belirlenmiş çizgileri vardır. Bu çizgilerin farz, sünnet ve müstehap gibi farklı seviyeleri vardır. Erkek için mutlak tesettür göbek ile diz kapağı arasının kapalı olmasıdır. Erkeklerin tesettürü ile ilgili Nur Suresi 30.ayette şöyle buyurulmaktadır: Mümin erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar. Bu onlar için daha arındırıcıdır. Allah onların bütün yaptıklarından haberdardır ayeti gayet açık ve anlaşılırdır. Maalesef ki bazen dışarı çıktığımızda bazı erkeklerin bakışından rahatsız olabiliyoruz. Çok dikkatli bakıyorlar. İşte Allah’ın bu ayetini dikkatli okuyup hayatlarında uygulamaları gerekiyor.

Başka bir ayette şöyle buyurulmaktadır: "Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin hanımlarına söyle, dışarı çıkarken üstlerine cilbablarını alsınlar. Bu, onların tanınmasını ve bundan dolayı incitilmemelerini sağlar. Allah, Gafûrdur, Rahîmdir." (Ahzab, 33/59).

Rabbim kendi rızasına uygun yaşayabilmeyi nasip etsin. Amin. Selam ve muhabbetle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Şenyıl Arşivi
SON YAZILAR