Ahmet Ergan

Ahmet Ergan

Suriye (Resulayn) izlenimleri

Suriye (Resulayn) izlenimleri

Ribat İnsani Yardım Derneği’nin davetlisi olarak gittiğimiz Barış Pınarı Harekât bölgesinde, insani yardım da  bulunarak bir kez daha göğsümüzü kabartan yardım faaliyetlerine şahit olduk.

Cumhurbaşkanımızın,  "Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir." diye belirttiği gün duymuştuk Resulayn’ı.

Bugün ise Barış Pınarı Harekâtı ile terör örgütlerinin işgalinden kurtarılarak, tüm Suriyelilerin özgürce yaşayabileceği huzur ortamına kavuşan Resulayn, Şanlıurfa Valiliği Suriye Destek ve Koordinasyon Merkezi (SUDKOM) tarafından yürütülen çalışmalarla bölgenin nefes alması sağlanmış.

Terör örgütlerinin sözde karargâh olarak kullandığı, bölgeden kaçarken patlayıcılarla tahrip ederek kullanılamaz hale getirdiği binaları görüyoruz. SUDKOM koordinesinde ve Çevre ve Şehircilik Koordinatörlüğünde de önemli çalışmalar yapılmış. Yıkılması gerekenler yıkılmış; ancak yine de her yerde bu saldırıların izlerini görmek mümkün. İnsanlar patlatılan bombaların ya da saldırıların etkisinde değil, sadece karnını doyurmanın telaşında, elektriğe kavuşmanın hayalini kuruyor. Bölgede insani krizin etkilerini her an hissediyorsunuz. Yardım faaliyetine başladığınız ilk dakikada yüz olan kişi sayısı 5’nci dakikada bin kişiye çıkıyor. Yani dram yüklü karelerin etkisinde insan çaresizliğin zirvesini yaşıyor. Herkese ulaşmak, herkesin derdiyle dertlenmek istiyor insan ama olmuyor.

Elektriğin olmadığı bölge adeta akşamları karanlığa bürünüyor. Elhamdülillah devletimizin gücünü her an hissettiğimiz Resulayn’da kamu kuruluşlarının hizmet vereceği binalarda da tadilat işlemleri hız kazanmış. Tüm birimlerde Türk personeller yerini almış, sosyal hizmetler, sağlık koordinatörlüğü ve en önemlisi de Mehmetçiğimizin bölgede her an varlığını hissediyorsunuz.

Ribat İnsani Yardım Derneği bölgede çok önemli işlere imza atmış. Onlarca tır ve insani yardım malzemeleri göndererek bizzat Ribat Gönüllüsü bağışçıları ile Resulayn halkının gönlünde izler bırakmış. Uzman saha koordinatörleri özellikle ismini zikretmeden geçemem sevgili Gökhan Kırlangıç beyin iletişim gücü, organizasyondaki becerileri, pratik çözümleri ve saha yetkilileri ile olan temasları beni çok etkiledi. Belki de kusursuz insani yardım organizasyonlarında bu faktörler çok etkili, Gökhan Bey’in bölgede hem sefer tası programı için çekimleri, sunumları ve röportajları da izleyiciyi dram yüklü hikâyelerle buluşturacak.

RİBAT sadece Konya’da değil 3 kıta 39 ülkede ve bugünde bizzat tanıklık ettiğim Resulayn çalışmaları ile takdir topluyor. Bu gurur verici faaliyetler bir anlamda Anadolu insanının merhamet elini mazlum kardeşlerimize uzatıyor.

Ribat İnsani Yardım Derneği iyilikle sevindir sloganı ile mazlum coğrafyalarda, Ramazan, Kurban organizasyonları, insani yardım, acil yardım, yetim çalışmaları ve kalıcı eserler gibi birçok alanda faaliyet yürütmüş.

Ribat’tan başka sivil toplum kuruluşu görmediğim bölgede üst düzey güvenlik sağlanıyor. Son günlerde bölgede yaşanan saldırılar ve huzuru bozma girişimleri davam etse de kahraman Mehmetçiğimizin gücünü burada görebiliyoruz.

Burada bulunma sebebimiz olan RİBAT sünnet organizasyonunda da üst düzey güvenlik sağlanarak gerek kolordu komutanlığı, jandarma ve komandolarımız ve keskin nişancıların kuş bile uçurtmaması bizleri gururlandırmıştır. Yardım heyeti ile bulunduğumuz sahada Afad ile birlikte belirlenen ailelere gıda kolileri un ve nakit dağıtımları gerçekleştirildi. İlk gün ayrıca hane hane ziyaretler yaparak kardeşlerimizin emanetleri olan kurbanlar kesildi ve etler bu ailelere teslim edildi. Ailelerin durumları yokluk ve yoksulluğun en acı yüzüydü gözlerimiz yaşlı dinledik. Dualarını aldık. Bir kez daha gururla Mehmetçiğimizin kanatları altında Türk Milletinin yardımseverliğine şahit oluyordum.

350 çocuğun sünnet programı ve onca zorluğa rağmen Ribat’ın bölgeden hiç ayrılmadan sürecin başından beri burada olması, insani yardım faaliyetlerinde görev alan kardeşlerimin fedakârlıkları, hayırseverlerin kesintisiz destek ve projeleri, onlarca insani yardım tırında hala yardımların ulaşması, gıdadan hijyen malzemelerine undan giysi ve nakdi dağıtımlara yetimi gören gözeten kol kanat geren Türk Milletinin teveccühleri ben derinden etkiliyor bir kez daha gönüllere dokunan güzel insanların arasında olmanın gururunu yaşıyorum. Ribat Suriye’de sadece bu bölgede değil Afrin’de Cinderes’te ve en önemlisi İdlip’ te de insani yardım faaliyetlerine devam ediyormuş. Briket ev projesinden kalıcı projelere, saymakla bitiremeyeceğim faaliyetleri sevgili Gökhan’dan dinliyor ve bölgede üç gün süren faaliyette yer alarak mazlumu sevindirenlerin hikâyesini sizlerle paylaşmış oluyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet Ergan Arşivi
SON YAZILAR