Zoom.us
Yabancı bir kelime ile başlık olmaz. Kelimenin türkçesi büyütmek, kimse kullanmıyor. Zoom, hayatımıza tuşlu telefonlardan hemen sonra çözünürlüğü düşük telefonlar ve web kameraları ile girmişti. 100x li telefon piyasada artık.
Aynı kelime ile bir program var, bu aralar popüler, öğrencisinden, öğretmenine; evde çalışanlardan, devlet kademesine görüntülü görüşme, konferans, ders, toplantı yapmak isteyen herkes onu kullanmaya başladı.
Pandemi nedeniyle borsalar ve para piyasaları darbe üstüne darbe alırken, değerini ikiye katladı; kurucusu ise dünyada bu yıl servetini en çok artıran kişi oldu.
ABD’ye yaptığı vize başvurularında 8 defa “ret” aldı ama şimdi adını uygulama mağazalarının zirvesine yazdırdı. Salgınının açık ara en çok yaradığı girişim Zoom’un gittikçe artan gizlilik ve kişisel bilgilerin güvenliği gölgesindeki yükselişi takdire şayan.
***Aşı bulunana kadar böyle devam edecek gibi gözüküyor.
İnsanların eve kapanması, görüntülü görüşme ve telekonferans uygulamalarına olan talep rekor seviyelerde. Evden çalışma, görüntülü iş/ekip toplantıları ve uzaktan eğitim için kullanılan bu uygulamalar arasında son dönemin en çok tercih edileni oldu.
Birkaç hafta öncesine kadar çok az kişinin kullandığı bir uygulama olan zoom, şu anda ise hem dünyada hem de Türkiye’de uygulama mağazalarında ilk sıralarda.
Üstelik bu aynı anda 100 kişiye kadar katılımcının desteklendiği görüntülü görüşmelerin 40 dakikaya ücretsiz olarak sunulması uygulamanın popülerliğini daha da artırıyor.
Bazı ülkelerde okullar için ücretsiz temel hesaplardaki 40 dakikalık süreyi de geçici olarak kaldırdı.
Hisseleri yılbaşından bu yana 3 kat arttı. ABD’de Nasdaq Endeksi’nde de işlem gören Zoom’un piyasa değeri son 2 ayda ikiye katlanarak 42 milyar$ oldu.
Zoom, 1997-2007 yılları arasında video konferans yazılımı şirketi WebEx'te ve ardından 2007-2011 yılları arasında ise Cisco’da mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı olarak çalışan Çinli Eric Yuan tarafından 2011 yılında kuruldu.
2007 yılında WebEx 3.2 milyar $ karşılığında Cisco tarafından satın alındı.
***Abd 8 kez vize başvurusunu kabul etmemişti.
2019 yılında halka arz edilerek ABD borsalarında Nasdaq Endeksi’nde işlem görmeye başlayan şirketin geçen yılki gelirleri %88 artışla 623 milyon $ olurken, net kârı ise 25 milyon $ oldu.
1990'lı Yıllarda ABD’nin 8 defa vize başvurusunu reddettiği Eric Yuan’ın bu yılın başında 4 milyar $ altında olan kişisel serveti, salgını ile birlikte 8 milyar $ oldu. Şu anda dünyanın en zengin 182. kişisi olan Yuan, bu artış ile birlikte yılbaşından bu yana servetini en fazla artıran isim oldu.
2000 yakın çalışanı olan Zoom’un son iki aydaki günlük aktif kullanıcı sayısı %67 arttı. Öğrencisinden, öğretmenine; serbest çalışanlardan, büyük holdinglere ve sağlık çalışanlarından, devletlerin en üst kademedekilerine İngiltere Başbakanı Boris Johnson kabine toplantısını Zoom üzerinden yönetmişti.
***Facebook’a bilgi verdi, açık ortaya çıkınca ‘özür’ dedi
Zoom ile ilgili veri güvenliğine ilişkin tartışmalar, uygulamanın iOS sürümünün kullanıcıların cihaz bilgilerini Facebook'a iletmesiyle iyice alevlendi. Üstelik Zoom’u kullanan ancak Facebook'ta hesabı olmayan kişilerin bile cihazlarına ait bilgilerin Facebook'a gönderildiği ortaya çıkınca, hem Zoom hem de Zoom’un kurucusu Yuan, hemen “özür” açıklaması yaptı. Şirket, Zoom’un mobil uygulaması için yayınladıkları güncellemeyle Facebook’a olan bu bilgi transferinin engellenebileceğini duyurdu.
27 Mart’ta gelen bu güncelleme öncesinde Zoom’u açan kullanıcıların saat dilimi, bulunduğu şehir ve cihazlarıyla ilgili bilgiler hesabı olsun veya olmasın Facebook’a gönderiliyordu.
Yaşanan bu skandala Zoom görüşmelerinde ortaya çıkan, davetli olmayan kullanıcıların paylaştığı taciz içerikleri paylaşımlar da eklenince, güvenlik kaygıları da giderek arttı.
2019 yılında Zoom ile ilgili ortaya çıkarılan bir diğer güvenlik açığı ise daha da çarpıcı. Mac için Zoom’da ortaya çıkarılan söz konusu güvenlik açığı, kötü amaçlı web sitelerinin kullanıcının izni olmadan kameralarını etkinleştirmesine izin veriyordu. Hatta kullanıcı Zoom’u bilgisayarından kaldırsa da bu açık kullanıcıların kameralarına erişimine olanak veriyordu. Zoom, geçen yıl da kullanıcılarından özür dilemiş ve bu açığın giderildiğini duyurmuştu.
***Bilgileri topluyor?
Sosyal paylaşım platformları başta olmak üzere çoğu mobil uygulamanın henüz cihazlara kurulma aşamasında kullanıcılardan pek çok erişim izni istediği ve bu kapsamda kullanıcı verilerini topladığı malum.
Kullanıcıların cihazları, ağları ve internet bağlantıları hakkında teknik bilgiler, IP adresi, MAC adresi, diğer cihaz kimliği (UDID),cihaz türü, işletim sistemi türü ve sürümü, istemci sürümü, kamera türü, mikrofon veya hoparlörler, bağlantı türü, yaklaşık konum, Zoom'un nasıl kullanıldığıyla ilgili bilgiler, toplantının süresi, e-posta adresi, ad, katılım ve ayrılma zamanları, toplantının adı, toplantının tarihi ve saati, sohbet durumu…
Zoom, Gizlilik Politikaları’nda kontrolün kullanıcılarda olduğunu, toplantı kayıtlarını zoom’un bulut sunucularında veya kullanıcıların kendi depolama birimlerinde tutma kararlarını da kendilerinin verebileceğini belirtse de artan kaygıların bir nedeni de zoom toplantısını başlatan kişinin 100’ü bulan kişinin bilgi güvenliğini elinde bulundurmasında yatıyor.
Zoom toplantısını başlatan kişi, katılımcıların aktivitelerini izleyebiliyor. Bir kullanıcı zoom aracılığıyla herhangi bir konuşmayı kaydediyorsa, yöneticiler bu içeriğe erişebiliyor. Bir toplantı devam ederken veya bittiğinde yöneticiler her bir katılımcının işletim sistemini, IP adresini, konum verisini ve sohbet bilgisini görebiliyor.
Sonuç olarak;
Alternatifsizlik ve bağımlı olma durumu ancak milli yazılımla çözülebilecek gibi gözüküyor. Pandemi sonrası bilgi ve bilgi işleme bulut sistemleri en büyük problem.
Girişimciler neden hep Amerika’yı istiyor. 1milyon yazılımcı yerine Selçuk Bayraktar gibi ikinci bir isim çıkmalı. Otomotiv devlerinin yerlerinden eden Elon Musk gibi sorumluluk alanlarla iş yükselir. İkisi de sorumluluk ve çok çalışmanın güzel örneği.