Necmettin Şimşek
Necmettin Şimşek Zeka’nın da Yapay’ı iyi(mi)dir?

Zeka’nın da Yapay’ı iyi(mi)dir?

Yapay Zekâ Gerçekten Kullanılabilir mi?

            Aile büyüklerinden önce teknoloji ile tanışan birkaç aylık bebeğin bile  teknolojik ürünleri kolaylıkla kullanabildiği ‘zamanımızda’ bu teknolojik ürünler zamanın hangi evresinde?  

2 yıl önce son teknoloji olan ürünler, artık herkesin ulaşabileceği ve kolaylıkla kullanabildiği bir noktada.

“Bilişimcilerin daha hızlısı ve daha kolayı her zaman vardır” deyişi dönemsel olarak satış stratejisi midir bilinmez? 

***

Teknoloji firmalarının hangi ürüne ne kadar yatırım yapacağı, teknolojik olarak ilerlemenin hızını belirler. Son olarak yatırım için en cazip teknoloji “Yapay zekâ”dır.

1-İşyerlerinde kullanımı

Modernleşme için yapay zekâ arka planda çalışacak. Fonksiyonları daha fazla geliştirmek için yapay zekâ ve makine öğrenimi, kullanılan internet ve artırılmış gerçeklik ile eşleştirilmesi kolay, kullanım sürecini de hızlandıracak.

2-Veri boyutları

Büyüyen veri boyutları ve kaynak çeşitliliği,yapay zekânın kullanılması için zorunludur. Veri boyutlarındaki büyüme, birçok pazarlamacı deneyimlerini listenin başına alarak, ticaret konularının çözümü için daha algoritmik ve gerçek zamanlı yaklaşımlar geliştirmeye teşvik ediyor. Kestirimsel çözümleme de dâhil olmak üzere, büyük verilerin matematiksel analizlerinin bağlantı noktası ve çeşitli yapay zekâ formları, makine öğrenimi ve derin öğrenme kuruluşlar için kullanıcı deneyimlerini iyileştirmesinde hızlandırıcı bir etki yaratacak. Sektörün önde gelenleri yapay zekanın hem müşteriler hem de iş yerleri için faydalı olacak verimli ve bilgilendirici bir etkileşim oluşturacağına inanıyor.         

3-Dijital evrimin 3.dalgası dünyada tamamlanmıştır

1. dalgada işletmelerin odak noktasını kayıt sistemleri oluşturuyordu (kurumsal kaynak planlaması, web, y2k). Bu odak daha sonra bağlantı sistemlerine dönüştü (içerik, e-ticaret, mobil, pazarlama). 3. dalga ise akıllı sistemlere dayanıyor ( bulut, nesnelerin interneti, yapay zekâ, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik).  Chatbotlar ve mesajlaşma uygulamaları, teknolojileri hayata geçirme ve benimsemede yaşanacak olan hızlı gelişmeye ortam hazırlıyor. Günümüzde kayıt sistemiyle yapılan bütünleşme yapay zekâ getirilerini kullanarak, bir chatbot ile ara yüz gerçekleştirebilmekte, örnek vermek gerekirse belki de bilgiye erişimini aynı hızla sağlayamayacak bir başka insanın yardımını beklemek zorunda kalmadan telefon planlarını rahatlıkla değiştirebilmekte.

4-Bulut teknolojisi yaygın hale gelecek

İhtiyaç duyulduğunda işletilen heterojen veri hizmetleri tasarlayan özgün bir platformdur. Sunucusuz uygulamalardır. İşletmelerin, kalıcı sunucuları ve işletim sistemlerini tüm uygulamaların temelinde tutan istemci-sunucu modelinin 30 yıllık varyasyonlarını terk edip bulut teknolojisini uygulama mimarisinin geleceği olarak kabul edilmiştir.Bulutların karmaşıklığını kontrol altına almak zaman alacak. Makine odaklı bilgi ve otomasyon; olay, maliyet ve yapılandırma yönetimini yönlendirmeye başlayacak. Sonuç olarak maliyet azalmış, güvenlik artmış ve performans iyileştirilmiş olacak.

6-Yapay zekânın yatırım getirisi başladı.

Dijital dönüşüm girişimlerinin %40’ını yapay zekâ kullanıyor. Monoton görevleri otomatikleştirerek çalışanlara işletme için en fazla verimi yaratacak görevlere yoğunlaşma imkânı verdiğinden dolayı işletmeler, önümüzdeki yıllarda yapay zekâyı iyileştirilen müşteri hizmetleri ve benzeri alanlardaki faydalarını çok daha etkin bir şekilde kullanacaklar.       

7-Sesle komut

Yeni mobil uygulamaların yaklaşık %50 sinin temel bir ara yüz olarak ses özelliğini kullanıyor. Bu dijital asistanlar, çalışanların, temel uygulamalarla sözlü iletişime dayalı olarak etkileşime girebilmelerini sağlayacak.İnsanlar yalnızca konuşarak cihazlarına gittikçe daha rahat şekilde komut verdiğinden, makul fiyatlı cihazların çıkarılması yalnızca rahatlık seviyesini artıran bir ilerleme olacak.Kullanıcıların %63’ünün gibi kişisel asistan uygulamalarına rahatlıkla ulaşabildiğini gösterdi. Bu oran her gün daha da artıyor. Akıllı telefonların bireysel uygulamalar yerine merkezi ses özelliğini kullanma bakımından akıllı ev aletlerine benziyor. Akıllı ev aletlerinin benimsenmesini daha da ileri bir noktaya taşıyacağı ve ev ortamlarının refah düzeyini artıracağı düşünülüyor. ios telefonlar daha yüksek fiyatı ile orantılı olarak, ios telefon kullanıcılarının ortalama hane gelirinin, android telefon kullanıcılarına göre % 40 daha fazladır. Akıllı ev aletlerini kullanan kullanıcılar, herhangi bir uygulama hesabına girmeden doğrudan ve güvenli şekilde ses asistanından istedikleri bilgiye ulaştıklarından, aynı işlevselliği telefonlarında da görmek isteyecekler. Kullanıcılar istedikleri bilgilere kişisel asistanları aracılığıyla doğrudan ulaşmaya başladıklarında, bağımsız uygulamaların kullanımında bir azalma yaşanacağını öngörülüyor.         

Kullanıcılar yapay zekânın bulunmadığı teknolojileri tercih etmiyor. Yapay zekânın gelişimine nasıl katkıda bulunabileceğini düşünüyorlar. Mevcut doygunluk oranı, müşterilerin gösterdiği tahammül oranının azalmasına yol açıyor.

Sonuç olarak mükemmeli üretemeyen iş dünyası, ışık hızında artan kullanıcı beklentilerini karşılayamıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi