Yerel siyasetin dediği oldu! Mustafa Şahin gitti
Salı günü öğle saatlerinden sonra aldığım bir duyuma göre, gece Resmi Gazete’de yayımlanacak olan kararla Selçuk Üniversitesi’ne yeni rektör ataması yapılacağını duymuştum. Akşam saatlerinde farklı kaynaklardan da aynı doğrultuda söylentiler gelince Resmi Gazete’de yayımlanacak kararları beklemeye koyuldum.
Telefon elimde, Resmi Gazete’nin internet sitesinde tetikte bekliyordum. Yorgundum, oturduğum yerde uyuyakalmışım. Yeni Haber mobil uygulamasından gelen bildirimin üzerine telefonun titremesiyle irkilip uyandım.
Neyse ki internet sitemizin gece editörü benim kadar yorgun değilmiş. Benim yerime Resmi Gazete’yi takip etmiş ve haberi atlamamış. Attığı bildirimle benim de uyanmamı sağladı.
Bizim meslek bazen böyle işte. Tatlı bir uyku bile lüks olabilir bazen. Ama tüm bu cefaya karşın, doğru ve hızlı habercilik yapmak her şeye değer. Rektör atamasını ilk duyuran yine Yeni Haber oldu.
13 Ocak 2016 tarihinde saat 18.10’da da Mustafa Şahin’in atamasının yapıldığı haberini ilk biz yayınlamışız.
Bunun ne önemi var ki diyebilirsiniz fakat neredeyse 8 aydır herkes Selçuk Üniversitesi’nin rektörü kim olacak diye merakla bekliyordu.
Nihayet Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Selçuk Üniversitesi Rektörlüğüne, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Aksoy atandı.
Mustafa Şahin’in görev süresi 2019 yılının Kasım ayında bitti. Yeni rektör ha bugün atanacak ha yarın atanacak derken çok uzun bir süre geçti. Bu kadar uzun bir süre nedeniyle Mustafa Şahin’in görevine yeniden atanıp devam etmesi bekleniyordu. Yani, bu süreç bu kadar uzadıysa Mustafa Şahin görevine devam eder diyordu birçok kişi.
Tüm bunlara karşın yerel siyasetin Mustafa Şahin’e yönelik tavrı çok netti. Yerel dinamikler Mustafa Şahin’in göreve devam etmemesi adına Ankara’ya çok sayıda girişimde bulundu. Netice olarak başarılı da oldular.
Peki yerel dinamikler Mustafa Şahin’i neden istemedi?
Duyumlarıma ve bilgilerime dayanarak söylüyorum ki Mustafa Şahin’in en büyük hatalarından birisi Mühendislik Fakültesi ile ilgili olarak attığı adımdır.
Daha önce Selçuk Üniversitesi’ne bağlı olan Mühendislik Fakültesi, Konya Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne bağlanmış ve ismi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi olarak değiştirilmişti. Böylelikle; mühendislik, mimarlık gibi teknik konular Konya Teknik Üniversitesi’nde, sağlık ve sosyal bilimler konuları Selçuk Üniversitesi’nin bünyesinde yapılandırılmaya çalışılmıştı.
Fakat Mustafa Şahin, Mühendislik Fakültesi KTÜN’e devredildikten sonra Selçuk Üniversitesi’nde bir teknik fakülte daha kurma girişiminde bulundu.
Bunun üzerine şehirde bazı isimler, teknik konular KTÜN’e devredildi, şimdi neden bir teknik bölüm daha açılıp külfet ortaya çıkartılıyor diye tepki göstermişti.
İkinci olarak da FETÖ’cülerden alınan Mevlana Üniversitesi binası konusunda paylaşımcı davranmak istemedi. O süreçte Konya Teknik Üniversitesi’ne yer tahsisi konusunda şehirde uygun bina bulunamıyordu. Mustafa Şahin’in binaları paylaşmak istememesi de o dönemde siyasi çevrelerde tepki çekmişti.
Mustafa Şahin’in binaları kendi malıymış gibi gördüğünü söyleyenler, hatta koltukta ömür boyu kalacağını mı düşünüyor diye ifade edenler olmuştu. Bunlar, özellikle siyasetin hiç hoşnut olmayacağı şeylerdi.
Mustafa Şahin'in gitmesinde Konya’daki bazı Sivil Toplum Kuruluşları ile yaşadığı sürtüşmeler de azımsanmayacak derecede etkili oldu. Hatta yeni rektör Metin Aksoy’un atanmasının ardından bir STK temsilcisinden aldığım mesaj da manidardı…
Sonuç olarak Mustafa Şahin hem bu sebeplerden dolayı hem de yerel dinamiklerle yaşadığı sürtüşmeler sonucu kendi sonunu hazırladı.
Nihayetinde yerel siyasetin dediği oldu ve Mustafa Şahin gitti. Yerel siyasetin başka konularda da bu kadar aktif olmasını isterim doğrusu. Şehrin bazı bürokratlarının belirlenmesinde, şehrin dinamiklerini göz önünde tutacak kararlı adımlar atılmalı. Rektör konusunda olduğu gibi, diğer konular hakkında da Ankara’ya kararlılıklarını ifade etmeliler.
8 ayın sonunda Selçuk Üniversitesi'nde Metin Aksoy dönemi bugün başladı.
Yeni Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy hem sosyal kişiliğiyle güçlü hem de muhafazakar yapıya sahip olan biri. Sivil toplum örgütlerine de yakın bir isim.
Tipik bir Anadolu insanı olan Aksoy’un farklı açılımlarla Selçuk Üniversitesi’nin ufkunu çok daha ileriye taşıyacağını düşünüyorum.
Metin Aksoy çok genç bir isim aynı zamanda. Sanırım Türkiye’nin en genç rektörü kendisi olabilir. Türkiye’nin yeni dönemde çizdiği yönetici profiline uyan bir isim. Henüz 40 yaşında. Bundan sonraki atamalarda da gençlerin daha önlerde yer alacağını düşünüyorum.
Metin Aksoy aynı zamanda; Konya Büyükşehir Belediyesinin Medeniyet Okulu projesi kapsamında 'Uluslararası Konya Sempozyumu, Medeniyet, Şehir ve Üniversite' konulu sempozyum ile 'Gençlik Politikaları ve Hizmetleri' konulu gençlik çalıştaylarını organize etmiş bir isim.
Yani hem gençlik hakkında hem de şehir hakkında söz söyleyen-söyleyebilen yapıya sahip.
Mesleği dolayısıyla ulusal ve uluslararası gündemi yakından takip eden Aksoy, yazdığı köşe yazıları ve verdiği mülakatlarla yerel ve ulusal medyada fikirlerini kamuoyu ile paylaşmakta.
Verdiğim bu son bilgiler mesleki anlamda benim için de önemli. Çünkü biz sıkça karşılaşıyoruz ki, bu şehirde birçok kişi; ne şehir hakkında ne de uzmanlık alanı hakkında konuşmuyor, konuşamıyor. Ya da söyleyecek sözü olmayacak kişiler önemli yerlere geliyor.
En önde bulunanların önder şahsiyetler olması gerekir diye düşünüyorum.
Mustafa Şahin hocama bugüne kadar şehre verdiği emekler için teşekkür ediyor, Metin Aksoy hocama da yeni görevinin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Allah yardımcıları olsun.