Necmettin Şimşek
Necmettin Şimşek YALAN YAPAY DÜNYA

YALAN YAPAY DÜNYA

Yılın son çeyreğinin ilk çeyreğini de bitiriyoruz. 2019 zor geçiyor. 2020 için beklentiler ilk yarı için olmasa bile ikinci yarı için umutlu olmamız yönünde.
 
Yılbaşında öngörüsü yüksek danışmanlarla çalışan firmalar için ve temkinli olanlar için karar zamanı olacak.
 
Maksimum verimi yakalamayanlar, minimum masraf prensibi ile küçüldüler.
 
Kimi şubelerini kapattı.
 
Kimi ofisini, mağazasını küçülttü.
 
Kimi fırsat bu fırsat dedi büyüme yolunu seçti. Yapay zekâyla tanıştı.
 
Türkiye’de yapay zekâ çözümleri kullanan şirketler arasında Tüpraş, Opet, THY, Arçelik, Setur, Allianz Türkiye, Teknosa, CarrefourSA, TEB, Yapı Kredi Bankası, BKM var.
 
İnsanlar, kurumlar yapay zekâ sayesinde daha verimli hale geliyorlar, potansiyellerini en üst seviyede kullanıyorlar.
 
Yapay zekâ artık ulaşılabilir.
 
Bu teknoloji adil, güvenilir, kapsayıcı, şeffaf ve en önemlisi de hesap verilebilir.
 
BU YIL 3,4 MİLYAR DOLARLIK HARCAMA
 
Yapay zekâyı benimseyen şirketler stratejik planlamayı, yaratıcılığı daha kolay yapabiliyor zira standart işleri yapay zekâ yapıyor.
 
Yapay zekâ ile arası en kötü olan sektör üretim sektörü, en fazla benimseyen de tahmin edebileceğiniz gibi finans sektörü.
 
Stratejik önem, kullanım alanları, farkındalık ve yapılan yatırımlar açısından bakıldığında bölgesinde lider olan Türkiye, bölgede yapay zekâya en çok yatırım yapan ülke olarak öne çıkıyor. Yaklaşık 3,4 milyar dolarlık yapay zekâ teknolojisi harcamasıyla, son 10 yılda yapay zekâya en çok yatırım yapan ülke Türkiye oldu.
 
Türkiye'deki şirketlerin %80’inin, yapay zekâ stratejisini doğrudan üst düzey yönetimde ele alıyor.
 
Şirketlerin %25’i yapay zekâyı stratejik dijital öncelikleri arasında görürken, %60’ı ana faaliyetleri için yapay zekânın önemini kabul ediyor.
 
Türkiye’deki şirketlerin %15'i ise yapay zekâ olgunluğu açısından kendilerini gelişmiş olarak değerlendiriyor.
 
SEKTÖRLER NE BEKLİYOR
 
Ülkemizdeki şirketler yapay zekâ gündemini hem teknolojik gereklilik hem de iş süreçlerini iyileştirmek için yönetiyor. Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nde bu anlayışı benimseyen şirketlerin oranları %43 iken Türkiye’de bu oran % 55 seviyesinde.
 
Türkiye’de gelecek 5 yıl içinde önemli bir etkisi olmasını bekliyor. Yapay zekâ önümüzdeki 10 yıl içerisinde internet gibi bir devrim yaratacak.
 
Şirketlerin %60’ı yapay zekânın temel iş kollarında, verimlilik, rekabet gücü ve maliyet tasarrufunu ciddi anlamda yükselteceğini öngörüyor, %35’i ise yapay zekânın yeni gelir akış kaynakları sunarak fayda sağlamasını bekliyor.
 
Yapay zekâdan en yüksek etkiyi görmeyi bekleyen sektörle %77 ile BT ve medya, %60 ile finansal kurumlar ve %53 ile profesyonel hizmetler olarak sıralanıyor.
 
Türkiye’deki şirketler yapay zekâya duygusal zekâ ekleme yetkinliği konusunda 5 üzerinden 2,6 puanla diğer ülkeler arasında en düşük sırada yer aldı.
 
SONUÇ OLARAK;
 
Eskiden olağan olarak yapılan şeyler şimdi nasıl garipseniyorsa, şimdiki yaptıklarımızda gelecek zamanda garipsenecek.
 
Tarih hep iyileri anmıştır. Geçen hafta Genç Değirmen firmasının sahibi, Lale Lisesi’nden sınıf arkadaşım Abdülkerim Selek’i ahirete yolcu ettik.
 
Çok başarılı bir öğrenci, çok başarılı bir işadamı ve çok da hayırseverdi.
 
Bu yazımda günün 24 saatini çalışmaya ayıran insandan, daha az çalışan ama daha çok verim alınan döneme geçmemizi ve hayatı anlamlandırmayı hatırlatmak istedim.
 
Bu yüzden insan olarak hepimiz öleceğiz ama çoğumuz yaşamamış halde olmayalım.
 
Ardımızda kalanlar sadece yapılan yardımlar, iyilikler. Unutmayalım.
 
Allah rahmet eylesin.
 
Hep iyi hatırlanacaksın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi