Win Win Esasında Ne?
Kaybedenin olmadığı, her iki tarafında kazandığı mükemmel bir sistem gibi. Üçüncü tarafların düşman olarak belirlendiği zorlayıcı, zorunlu bir işbirliği. Ben kazanmak istiyorum, senin de kazanmanı istiyorum temelinde olsa da beraberiz fikri anafikir.
Kazan kazan bir teknik değildir. Zihinsel veduygusal bir düşünce tarzıdır. Bütün insanetkileşimlerinde sürekli olarak karşılıklı yarar arayışıvardır. Kazan kazan anlaşma ya da çözümlerinkarşılıklı yarar ve hoşnutluk sağlaması anlamına gelir. Bir kazankazan çözümüyle, taraflar bu karardan memnunkalır ve hareket planına karşı bağlılık hissederler.
Kazan kazan;yaşamı, bir rekabet arenası değil, bir işbirliği alanı olarak görür. İnsanlar çoğunlukla her şeyi ikilikıyaslamalar açısından görür: Kaybetmek kazanmak,güçlü—zayıf, iyi—kötü, güzel—çirkin... Vb. Bu düşüncetarzı temelde kazankazan’la kıyasladığımızda birbirinetemelde son derece zıttır.
Kazankazan’ın temelindeyatan paradigmaya göre; “Herkes için her şeydenyeterince vardır bu bağlamda bir insanın başarısıdiğerlerinin başarısızlığı anlamına gelmez ve diğerlerininbaşarısızlığı pahasına kazanılması da gerekmez. Kazankazan aslında ne sizin ne karşınızdakinin yöntemineiyidir, der ikisinin toplamına iyidir der.
***Teknolojide anlaşmazlıklar 4 şekilde sonuçlanır:
1. İki tarafın ikisi de kazançlı çıkar.
2. Bir taraf diğer tarafı pes ettirir, kendisi çok kazançlı, rakibi çok zararlı çıkar.
3. Rakip galip gelir, rakip çok kazançlı, kendisi çok zararlı çıkar.
4. İki taraf kavgaya devam eder, ikisi de çok zararlı çıkar.
Teknoloji harici sektörlerde genelde “ben çok kazanayım, rakibim çok kaybetsin” diye mücadele verdikleri için sonucun genellikle, iki tarafın da çok zarar ettiğini yani kaybet-kaybet şekilde ortaya çıktığınıgerçektir.
***GAFAM sadece kazan kazan üzerine kurulu
Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft kuruluş yıllarına bakıldığında en yenisi Facebook 2004, Amazon 1994, Google 1993, en eskileri Microsoft 1975, Apple 1976 yılında kurulduklarında bu kadar büyümeyi tahmin etmiyorlardı. Problemleri daha kolay çözebileceklerini düşünerek girişimciliklerine başladılar.
Tesla yaptığı yatırımlar ile uluslar üstü bir şirket olarak 2003 yılında kurulduğunda hiç kimse bu kadar büyüyüp otomotiv piyasasını domine edeceğini tahmin edemiyordu.
Toplamda 6 şirkete ortak olanların hepsi kazan kazan temelinde sürekli kazanıyorlar.
***Blockchain bütün enerjimizi sömürüyor
Teknolojiden anlamasak bile btc konusunda herkes her şeyi biliyor fakat bilmedikleri ise selin içindeki saman tanesi gibi yüzmeyi maharet zannediyorlar.
Kazan kaybet için en güzel örnek kripto paralar için harcanan enerjinin doğayı bitirmesidir.
Btc üretimi için bilgisayarlar tarafından bir yılda harcanan enerji, Türkiye'nin yıllık enerji tüketiminin %40'ını aştı.Btc’nin değerinin son bir yılda yedi kattan fazla artması, daha fazla kişinin Btc üretimine girmesine yol açtı.Btc için harcanan enerji, tüm Arjantin'in tükettiği elektriği geride bıraktı. Btc üreticileri bir ülke olsaydı, dünyanın en fazla elektrik tüketen 30'uncu ülke olacaktı.
Sonuç olarak;
2006 yılında 1,65 milyar$ karşılığında aldığında dünyanın ilk en büyük satışı gerçekleşmişti. Kazan kazan için verilebilecek en güzel örnektir. 2020 Değeri 170 milyar$ oldu. 14 Yılda 100 kat kazandırdı. Youtuber diye meslek oluştu.
NFT (NonFungibleToken ) değiştirilemez jeton anlamına gelir. NFT, özünde bir kripto para birimi olarak değeri tutan tahsil edilebilir bir dijital varlıktır. Sanatın değer tutan bir yatırım olarak görülmesi gibi, şimdi NFT'ler de öyle. Çok ünlü bir mağazanın en yeni ürünü için mağazalarda oluşan kuyrukları hepimiz biliriz. NFT ise bu kuyrukların yeni dijital eşdeğeridir.
Mevcut sanat artık modern hale geliyor. Teknoloji sanata giriş kısmını hızlı bir biçimde yaptı.
Meslekler bittikçe yeni meslekler ortaya çıkıyor.