Veteriner Hekimler ve Toplum Sağlığı
Corona virüs pandemesi tüm dünya da hızla yayılırken ve yeni varyansları ortaya çıkması ve Covid 19 virüsüne karşı aşı çalışmaları son hız devam ederken üretilen aşıların da insanlara yapılmaya başlanması insanlık adına sevindiren önemli gelişmelerdir. Bu bağlamda geçtiğimiz günlerde sağlık bakanlığı yurt dışından getirdiği Covid 19 aşısının yapılması için öncelikli gruplar oluşturduğunu ilan ettikten sonra bu liste de yer almayan Veteriner Hekimler haklı tepkilerini tüm platformlardan göstermeye başladılar. Öncelikle Veteriner Hekimlik özellikle Halk sağlığını koruma açısından çok önem arz eden bir meslek gurubudur. Düşünün insan sağlığında kullanılacak bir ilacın tolore deneyleri ilk önce hayvanlarda denenmekte hayvanların vücutlarında yaptıkları etki ve yan etkiler önce hayvanlar da tespit edilip bunlar daha sonra insanlara uygulanmaktadır. Tüm bunlar yapılırken illa ki bir Veteriner Hekim kontrolünde olmaktadır. Diğer taraftan hayvanlardan insanlara geçen yüzlerce hastalıklar ile mücadeleyi yine Veteriner hekimler yapmaktadır. Özellikle insan beslenmesin de önemli yer tutan sağlıklı gıda ile beslenmesinde önemli yer tutan hayvansal ürünler ki et ve et ürünleri ,süt ve süt ürünleri, yumurta, balık gibi gıda niteliğinde olan tüm besinler önce bir Veteriner hekim kontrolünden geçmektedir. Yani sağlıklı bir toplum için Veteriner hekimler en önemli bir meslek olarak dünyanın hemen her tarafında saygın bir meslek olarak kabul görmektedir. Fakat ülkemizde Veteriner hekimlere yönelik bazı uygulamalar ki özellikle sağlık bakanlığı tarafından yapılan uygulamalar farklılıklar göstermektedir. Ülkemizde yapılan kanuni düzenlemelerde mesela hastanede çalışan Doktorların muayenehane açamadığı kanun gereği belirlenmiştir diğer taraftan aynı kanun gereği Sağlık çalışanı kabul edilip muayenehane açmak isteyen kamu çalışanı Veteriner Hekimler bu kanun gereği muayenehane açamazlar yani sağlık çalışanıdır, Sağlık çalışanlarının özlük hakları mevzu olduğunda bu defa Veteriner hekimler sağlık çalışanı kabul edilmemekte ve bu kanundan faydalanamamaktadır veya en son Covid aşısı için sağlık bakanlığının öncelikli listesinde yer verilmeyerek yine sağlık çalışanı kabul edilmemektedir. Veteriner hekimler sağlık bakanlığı tarafından görmezlikten gelinen duruma veya koşula göre uygulama yapılan bir meslek gurubu olarak görülmesi tüm Veteriner hekimleri üzmektedir.
Öncelikle Sağlık bakanlığını daha önceki yazılarımızda Veteriner hekimleri sağlık çalışanı olarak özlük haklarını vermediğini eleştirmiştik, Eczane çalışanı sağlık çalışanı olarak kabul gördüğü ülkemizde nedense Veteriner Hekimlerin sağlık çalışanı olarak her türlü özlük haklarında iyileştirme veya sağlıkta şiddet yasası gibi uygulamalarda sağlık çalışanı kabul edilmemesi gerçekten bizleri derinden üzmektedir. Özellikle pandemi başladıktan sonra ülkemizin ve milletimizin sağlığı açısından en önemli önceliği olan yerli aşı çalışmalarına yani milli Covid 19 aşılarının geliştirilmesi ve üretilmesinde görev alan Veteriner Hekim kökenli akademisyenlerimizin beşeri hekimlerle beraber aşı çalışmalarında görev almaları hepimizin haklı bir gurur kaynağı olmuştur. Şuna tüm kalbimle inanıyorum ki Viroloji dalında uzmanlığı olan ve aşı çalışmalarına katılan Veteriner hekim kökenli bilim insanlarının beşeri hekimlerimizle beraber yerli ve milli aşıların müjdesini vermeleri an meselesidir. Ne var ki Sağlık bakanlığının Covid aşısı yapılacak öncelikli liste de olsak ne olur olmasak ne olur bizlerin tepkisi Sağlık bakanlığının Veteriner Hekimlere yönelik tutarsız uygulamalarıdır.
Veteriner hekimlik o kadar kutsal ve güzel bir meslektir ki hayvan sağlığı ve özellikle İnsan sağlığına yaptığı önemli katkılar bizim her zaman haklı gururumuz olmuştur. İnsan sağlığı hayvan sağlığı ve çevre sağlığı gibi kavramlar birbirleri ile ilişki içindedir. Sağlıklı çevrede yetişen sağlıklı hayvanlar ve bu hayvanların sağlıklı besinleri ile beslenen insan ve dolayısı ile toplum sağlığı birbirine sıkı sıkı bağlıdır. Beşeri hekim(doktor) Virchov yüzyıl önce şöyle demiş “Hayvan ve insan hekimliği arasında ayırıcı bir çizgi yoktur olmamalıdır da. Amaç farklıdır fakat kazanılmış tecrübe bütün tıbbın temelini oluşturur. Saygılarımla