Sedat Dönmez
Sedat Dönmez Twitter’da Fenomen Hesaplar ve Konumlandırma

Twitter’da Fenomen Hesaplar ve Konumlandırma

Bu köşede zaman zaman dile getirdiğimiz bir şey var: Konumlandırma. Türkiye’nin küresel ekonomiye entegre olduğu, her geçen gün daha fazla global oyuncunun ülke pazarına girdiği ve Türk şirketlerinin de dışarıya açıldığı ülkemizde rekabette küresel faktörlerden daha çok etkileniyor. Bu da tüketicilerin zihninde yer edinmeyi daha da zor bir hale getiriyor Rekabete sizden çok daha önce başlayan markalar tüketicilerin zihnindeki köşe başlarını çoktan ele geçirdi bile. Ama pazarlama savaşları en kanlı haliyle devam ediyor.

 

Herkesin tüketicilere ayrı ayrı mesaj verdiği günümüzde markalara doğru bir kimlik kazandırmak ve hedef kitleye tutarlı mesajlar vermek daha önemli hale geldi. Markalar her yaptığı iletişimde farklı şeyler söylerken ve hedef kitlenin zihninde kafa karışıklığına yol açarken siz yapacağınız tutarlı bir iletişimle bu rekabette öne geçebilirsiniz.

 

Bugüne kadar hep markaların gerçekleştirdiği başarılı pazarlama stratejileri üzerinden derdimi anlatmaya çalıştım. Bu hafta Twitter’daki fenomen ve parodi hesaplar üzerinden konumlandırma örnekleri vereceğim. İlk örnekler reklam sektörünün iki başarılı fenomen hesabından. Birisi Senior Stajyer, diğeri Ajans Başkanı. Twitter alemine stajyer olarak giren ve daha sonra senior stajyerliğe yükselen nev-i şahsına münhasır insan aradan geçen onca zamana rağmen sadece reklam sektöründe yapılan işlerle ilgili twitler atmaya devam ediyor. Ülke gündemine yönelik iki kelam edeceği vakit bunu yine iletişimle birleştirerek yapıyor. Ajans Başkanı ise onu takip etmeye başladığım günden bu yana bıkmadan usanmadan stajyerleri ezmeye devam ediyor. Her twitinde tam bir ajans başkanı gibi davranan bu muhterem hesap, inceden sektöre dokundurmayı da ihmal etmiyor.

 

Türkiye’nin en zeki twitter fenomenleri listesi yapılsa bir numaraya koyacağım hesap tartışmasız Zaytung olurdu. Kendilerini dürüst, tarafsız ahlaksız haber olarak tanıtan bu hesap, ülkede yaşanan olaylarla ilgili ironi dolu haberler yapmaya devam ediyor. Bir başka ifadeyle sadece gazetecilik yapmaya çalışıyorlar! Bir twitinde gazeteci, diğer twitinde futbolcu gibi, bir diğerinde ise fotoğraf sanatçısı gibi davranmıyorlar.

 

Ali Ağaoğlu’nun parodi hesabı Para_Ali konumlandırmasını doğal olarak zenginlik üzerine yapmış. Ali Ağaoğlu’nun medyaya yansıyan lüks harcamalarından ilham alarak ortaya çıkan bu hesap, her twitinde ne kadar zengin olduğunu kreatif bir bakış açısıyla sunuyor. Gündelik hayata ilişkin bir şey yazacaksa da futbolla ilgili bir yorumda bulunacaksa da kesinlikle zenginliğini konuşturuyor. Attığı her twitle “zengin” algısını biraz daha pekiştiriyor.

 

Aslında buraya örnek olarak yazılacak pek çok hesap var ancak anlatacak kadar yerimiz yok. Dersin bitmesine 5 dakika kaldığını öğrenen öğretmen edasıyla konuyu toparlarsak bu hesapların ortak noktaları şu: Hepsi kendilerine tek bir alan seçip (konumlandırma) her twitlerinde uzman oldukları alanla ilgili görüş bildiriyorlar. Hem de en kreatif halleriyle. Hepsi yeri geliyor ülke gündeminden yararlanıyor, gündelik hayattan besleniyor ancak  bunu kendilerini konumlandırdıkları alandan asla kopmadan yapıyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sedat Dönmez Arşivi