Türk Milletinin Karakteri Yüksektir
Türk milleti çalışkandır. Türk milleti zekidir. Çünkü Türk milleti millî birlik ve beraberlikle güçlükleri yenmesini bilmiştir.
Küresel eğitim sisteminde büyük bir pazaryeri olan üniversitelerin holding düzeyinden bile fazla bütçe potansiyelleri ve eğitim ücretleriyle pazardan pay kapmak için üniversiteler en iyi olmak ve önde olmak istemektedirler. Bunun ilk koşulu kendine güvenen ve sistemleri bu konuda müsait olan ülkelerde bünyelerine iyi beyinleri de (bilim insanı, teknik personel ve öğrenci) tutma girişimi olmuştur.
Üniversitelerin akademik kadrolarının üretkenliği ve etkinliği, yapılan yapınlar, bu yayınların aldığı atıflar, yürütülen ulusal ve uluslararası projeler değerlendirmelerinin tamamı başarı sırasını etkileyen en önemli kıstastır.
Geçen hafta gerçekleşen sınava 2 milyon 592 bin 579 öğrenci girdi. Sayı çok. Genel itibariyle ülke içi başarı gibi ülkeler arası üniversite başarı sıralaması da çok önemli.
***Hedef hep ilk 10 olmak üzerine
Türkiye'nin, 3'ü ( Türksat3A, Türksat4A, Türksat4B ) haberleşme, 3'ü ( Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT ) gözlem olmak üzere aktif 6 uydusu bulunuyordu.
Türksat 5A uydusu 8 Ocak 2021 tarihinde SpaceX firmasının Falcon 9 roketiyle ABD’deki Cape Canaveral Üssü’nden uzaya fırlatılmıştı. Aradan geçen yaklaşık 6 aylık yolculuğun ardından Türksat 5A uydusu için süreç tamamlandı.
7.si olan Türksat5A uydusu hizmete alma töreninde konuşan Erdoğan, konuşmasında "Veriye dayalı yenilikçiliği destekleyecek, milli teknoloji üretim kabiliyetini geliştirecek, yapay zekâda öne geçirecek strateji çalışmamızı yakında paylaşacağız." açıklamasında bulundu.
Erdoğan, dünyanın yeni bir çağa geçişin sancılarını yaşadığını, bu çağın adının, “dijital çağ” olduğunu dile getirdi. Kamu hizmetlerinin neredeyse tamamına yakınının e-devlet sistemi içinde yürütülebildiği bir dönemde yaşandığını belirten Erdoğan, “Bugün cep telefonu ve onun üzerindeki uygulamalarla saniyeler içinde dünyanın her köşesindeki insanla iletişime geçmek mümkündür. Hiç şüphesiz dönüşüm gibi bu süreçte de ülkeler ve toplumlar arasında çok ciddi adaletsizlikler söz konusudur.” dedi.
***Sonuç olarak;
YKS en önemli sınav olarak gören gençler azınlıkta iken üniversite sonrasının en önemli sınav olduğunu bilenler çoğunlukta. Çift ana dal eğitimi veya çift dil öğrenimi yapmak isteyenlerin sayısı oldukça fazla.
Geçen haftadan bu haftaya konuşulanlara bakınca konuşmacıların genelde aynı isimler olması ve her konuda uzman olmaları komikten öte bir durum oluyor. Unvan olsun diye aldıkları maximum profluk kendi konuları da dâhil her konuyu kapsadığını zannediyorlar.
İnsanlar konuştukları zaman birileri sus demeli. Aynı insan hem ekonomide hem siyasette hem müzikte uzman olamaz. Uzman olmak için 10.000 saat gibi basit bir kuralı bile bilmiyorlar. Kendi üniversitelerinde krallıklarını ilan edenler çarşıda pazarda esamesi okunmaz halde.
Kendi şehri hariç tanıyanı yok. Ulusal veya uluslararası makalesi veya bilime bir katkısı var mı tabii ki yok. Boş teneke gibi sadece ses çıkarıyorlar.
Ülkemizin en önemli gücü olan gençleri dinlemeyen, dinlediğini anlamayanları zor bir dönem bekliyor. Teknoloji nedir deyince Google diyenler elbet sadece kullanıcı hatta kullanılan olarak kalacaklar.
Elektrik olmayınca iş yapabiliyorsanız önünüz açık. Şalteri kapatabilirler. Bilim ve zeka kimde ise o kağıt kalem ile yaşayabilirler. Ve çünkü Türk milletinin yürümekte olduğu terakki ve medeniyet yolunda, elinde ve kafasında tuttuğu meşale, müspet ilimdir.