Tanzim Satışlar-4
Kıymetli okurlarım geçen hafta tanzim satışlar konusunda belediyelerin ne yapması gerektiğini yazdım. Bu hafta hükümetin ne yapması gerektiğini yazacağım.
Sistem zengini daha zengin, fakiri de daha fakir yapıyor. Sistem büyüğü destekliyor, küçüğü eziyor bitiriyor. Şimdi marketleri değil marketler zincirini konuşuyoruz. Piyasada bir tekelleşme var. Sistem üreticiyi eziyor bitiriyor, tüketiciyi de kazıklıyor. Parayı aracı kazanıyor.
Eskiden her mahallede bir mahalle bakkalı vardı. Küçük büfeler vardı. Şimdi niye yok? Çünkü sistem onları bitirdi , yok etti.Şimdi marketler zincirinin şubeleri var. Her şeyi onlar satıyor. Bu marketler zinciri; bakkalı, manavı, kasabı, pastaneyi, aktarı, hırdavatçıyı, fırını, unlu mamül satıcılarını, simitçiyi, kunduracıyı, konfeksiyon satıcısını, beyaz eşya satıcısını, hediyelik eşya satıcısını, baharatçıyı, kırtasiyeciyi bitirdi.
Peki bu acımasız sistem karşısında hükümetin ne yapması lazım ? Bence hükümet küçükleri desteklemelidir. Onları fiyat bazında büyük marketlerle rekabet edecek şekilde desteklenmesi lazım. Yani mahalle bakkalları tekrar canlandırılmalıdır. Ancak piyasa küçüğü destekleyerek dengeye gelebilir. Bir zamanlar büyük marketlerin şehir dışına çıkarılması düşüncesi vardı. Unutuldu gitti. Bence bu tekrar düşünülmelidir. Hükümet üreticiye ucuz gübre, ucuz mazot, ucuz elektrik, ucuz su vermelidir. Küçük esnaftan defter tutma zorunluluğu kaldırılmalıdır, gerekirse küçük esnaftan vergi alınmamalıdır. Perakendeciler birliği kurularak küçük esnafa diğer market zincirlerinin aldığı fiyattan mal temin edilmelidir. Hükümet küçük esnafın sırtından para kazanmak için değil, onlarla , piyasayı dengeye getirmeyi sağlamayı düşünmelidir.
Hükümet hayvancılığı canlandırmak, et süt üretimini artırmak için besicilere ucuz yem vermelidir. Mesleği çobanlık olan insanlara hayvan vermelidir. Köydeki işsizlere hayvan verilerek besiciliğe özendirilmelidir. İnsanları köyde tutabilmenin ve köyden şehre göçün önlenebilmesinin yolu insanların köyde para kazanmalarını sağlamaktır.
Köyler ve köylüler olmazsa şehirler aç kalır. Köylülerin para kazandırılarak köyde üretim yapmaları sağlanmalıdır. Ancak o zaman üretim artacak, fiyatlar dengeye gelecektir.
Hükümet bu olayı topyekün masaya yatırarak küçükleri kalkındırma hamlesi başlatmalıdır. Bu bir milli duruş olacaktır. Bu kalkınma hamlesi ile hem küçük üretici, hem küçük aracı, hem de tüketici kazanacaktır diye düşünüyorum.
Bence bu tanzim satışlar hastalığın tedavisi değil sadece yaraya pansuman olacaktır. Hükümetlerin görevi pansuman yapmak değil gerekirse ameliyat yapıp yarayı kökten halletmek olmalıdır.
ALLAH hükümetimize kolaylıklar versin. Amin. Selam ve Dua İle