Sümeyra Kenesarı
Sümeyra Kenesarı Siz hiç engellere takıldınız mı?

Siz hiç engellere takıldınız mı?

Evet, hayatta bazen bazı engellerle karşılaşabiliyoruz. Çünkü hayat bu, inişlerden çıkışlardan ve yokuşlardan ibaret… Ancak her zaman düz yollardan ibaret olmayan bu hayatta toplumda var olan engelli bireyleri görüyor muyuz? Kalplerimizdeki, kulaklarımızdaki, gözlerimizdeki engelin farkında mıyız? Onları görüyor, anlıyor ve işitiyor muyuz?  Ya da onları ötekileştirmeden toplumda görünür kılıyor muyuz?

Bu hayatta hep kendi takıldığımız engellere odaklanıyoruz. Ama onların var olan engelleriyle bir de hayattaki engellere takıldıklarını görmüyoruz. Engelli yollarına araba park ediyoruz, bir engelli toplu ulaşıma binmek istediğinde yardımcı olmuyoruz, otobüste engelliler için ayrılan yerlere oturuyoruz, önlerindeki taşı kaldırmak yerine yollarındaki taş oluyoruz. Oysaki onları anlamak için illa onlar gibi olmaya gerek yok.

İki saniye gözünüz kapalı bir şekilde yürümeye çalışsanız görme engellileri anlarsınız, bir kere kulaklarınızı tıkasanız işitme engelli bireyleri anlarsınız, bir kere tekerlekli sandalyeyle bir yerlere gitmeye çalışsanız bedensel engellilerin neler yaşadıklarını anlarsınız. Ve zor olan hayatlarını bir de siz zorlaştırmazsınız.

Geçtiğimiz yıllarda Görme Engelliler Günü’nde Konya Görme Engelliler Derneği’nin hazırladığı bir programa katıldım. Orada gazeteciler olarak gözümüze bandana takıldı ve gözü kapalı bir şekilde bastonla yürüyüş yaptık. O an fark ettim bu zamana kadar onları tam anlamıyla anlamadığımı. Ne kadar zor olduğunu o an anladım. Ve ne kadar şükretsem az olduğunu da…

Zihinsel engelliler, işitme engelliler, görme engelliler, otizmli bireyler, bedensel engelliler… Türkiye Engelliler Federasyonunun verdiği bilgilere göre ülkemizde yaklaşık 8.5 milyon engelli birey var.

Engelliler için eskiden “sakatlar, özürlüler” kelimeleri kullanılıyordu. Ben bu kelimelerin çok incitici çok gurur kırıcı olduğunu düşünüyorum. Öncelikle engelleri yıkmaya bu tür ötekileştirişi kelimeleri hayatımızdan atarak başlamalıyız. Onlara hiçbir şekilde acıyarak bakmamalıyız. Siz hiç birinin size acıyarak bakmasını ister miydiniz? İstemiyorsanız bu konudaki engelleri de yıkmalıyız.  Daha sonra engellilerin var olan sorunlarını ortaya koymalıyız. Onların da trafikte, sanatta, sporda, eğitimde, iş hayatında… yer almalarını sağlamalıyız.

Engelsiz Konya, engelliler için iş başında!

Konya engelli bireylerin engellerini ortadan kaldıracak çalışmalara imza atıyor. Yapılan yatırımlarla engelsiz bir Konya inşa ediliyor. Bu anlamda Türkiye’de bir ilk olan ve Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE) özellikle otizmli çocuklara umut oluyor.  Onların gelişimlerine katkı sağlayacak eğitimler veriliyor. Hatta öyle ki farklı şehirlerden de yoğun talep görüyor.

Yine engellilere yönelik yapılan çalışmalarda Karatay Belediyesi engelli bireylerin keyifle zaman geçireceği, sosyal aktivite yapabileceği bir yaşam merkezini hayata geçirecek. Bu yaşam merkezinden hem engelli bireyleri hem de aileleri faydalanabilecek.  Köprübaşı Mahallesi’nde 7 bin 200 metrekare inşaat alanı üzerinde inşa edilecek olan “Engelsiz Yaşam Merkezi”nde eğitim odaları, 0-6, 7-12 ile 13-18 yaş arası gündüz bakım birimi, atölyeler, konferans salonu, drama atölyesi, kapalı spor salonu, kafeterya ve mescit bulunacak.

Meram Belediyesi tarafından engellilerin yaşamlarını daha kolay hale getirmek amacıyla ilçe geneline akü şarj istasyonları yerleştirildi. Bu sayede akülü araç kullanan engelli vatandaşlar yolda kalmayacak ve istedikleri yere gönül rahatlığıyla gidebilecekler.

Konya Büyükşehir Belediyesinin engelsiz şehir çalışmaları kapsamında verdiği hizmetler de yine diğer şehirlere örneklik teşkil ediyor. Konya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan Engelsiz Mekanlar Projesi başta olmak üzere; evde bakım hizmetleri, Sosyal Kart, Tarıma Engel Yok, Sanatla Engelsiz Hayat, Engelsiz Mehter Takımı, yüzde 40 ve üzeri engelli öğrencilere ilkokul birinci sınıftan lise son sınıfa kadar eğitim yardımı gibi birçok projeyle engelli bireylerin engellerini yıkıyor.

Konya’da gönül belediyeciliğinin öncülüğünü yapan birçok konuda olduğu gibi engellilere verdikleri hizmetlerle de adından söz ettiren  Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’a, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’ya ve Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’ya engelli bireyler ve Konyalı vatandaşlar adına teşekkür ederiz.

Bu vesileyle tüm engellerin yıkıldığı, sevginin tüm engellerin önüne geçtiği bir dünya diliyorum. 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası kutlu olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sümeyra Kenesarı Arşivi