Siyasetin tüketicisi sosyal başkan istiyor
Yerel seçimler yaklaşıyor, partilerde hareketlenme görülmeye başladı. Her ne kadar Konya bu konuda biraz hantal davransa da alt yapı çalışmaları dedikodu yoluyla konuşuluyor. Bakalım adaylar siyasi iletişimde nasıl bir strateji izleyecek neler söyleyecekler. Siyasette seçmene dokunabilen, inandırabilen adaylar kazanacak. Bu da ancak doğru iletişim stratejileri ve taktikleriyle olacak bir şey. Adayın hitabeti, konuşurken seçtiği kelimeler, beden dili, kıyafeti hepsi iletişim kuran bir öğe. Bunların hepsi bütünlük içerisinde yönetilmesi gereken iletişim puzzle parçaları.
Siyasi kimliğe bürünen kişi sosyal uyum gücüne sahip olmalı. İletişim becerisi güçlü olmalı. Siyaset de bir ürün ve siyasetin tüketicisi halk artık yapmacık iletişim tavırlarını sevmiyor. Kendinden olanı, kendi gibi olanı sahipleniyor. Yapmacı olanı ise sandık dışı bırakıyor. Siyaset yüksek ilginlikli, zor karar verilen bir ürün. Fakat marka bağlılığı sağlanırsa sadık müşteriler sağlayan bir ürün. Siyaset de halktan olmak çok önemli. Seçmen siyaside kendini bulmalı. AK Parti yıllardır sağladığı istikrarı iletişimdeki gücüne ve halktan olmakla kazanıyor.
Başkan adayları halkın nabzını iyi tutmalı, onların beklentilerini bilmeli ve vaatlerini doğru şekilde aktarabilmeli. İnandırıcı olmalı. Samimiyetini halk televizyon karşısında da birebir iletişimde de görebilmeli. Samimiyet siyaset ürününün en çok ihtiyacı olan ürün bileşeni. Samimiyeti sağlamak için artık kitle iletişimi yetmiyor. Çünkü artık seçmen siyasiyi sadece televizyonda, açıkhavada görmekle ikna olmuyor. Siyasiye daha çabuk ulaşmak istiyor. Bu nedenle sosyal medya artık siyasiler için de çok önemli. Birebir iletişim için, halka dokunabilmek için siyasiler sosyal medyayı çok iyi kullanmalı. Doğru olarak ama.
ABD Başkanı Barack Obama bu konuda tüm siyasetçilere örnek olacak nitelikte bir başkan. Türkiye’deki adaylara “benchmarking” olacak nitelikte. Adaylarımız Barack Obama’nın siyasi kampanyasını incelemeli ve sosyal medyadan sağladığı gücü görmeli. Öyle ki Obama 2008 seçimlerini kazandığını her yerden önce Twitter hesabından duyurdu.
Umarım önümüzdeki yerel seçimlerde başkan adaylarımız sosyal medyayı görür ve doğru kullanabilir. Seçmene hızla ve etkili ulaşabilmeyi keşfeder. Çünkü artık seçmenin boş laflara ve yapmacık tavırlara karnı tok. Yemezler gülüm deyip gülüp geçiyor. Dikkate almıyor. Sadece seçim meydanlarında konuşmak seçmeni ikna edemiyor. Samimiyetin sürekliliği için seçmenin olduğu her yerde olmak gerekiyor. Yoksa seçmenin intikamı acı olabiliyor.
Konya için rekabetçi, etkili iletişim stratejileriyle dolu bir seçim süreci yaşarız umarım. Bakalım başkan adaylarımız nerelerde ve nasıl iletişim kuracaklar.