Siyasetçiler bu kaynağa bakmalı!
Necmettin Erbakan Üniversitesi, önemli ansiklopedik kaynaklar hazırlıyor.
Bir üniversitenin yapması gereken araştırmaları yaparak, Konya’ya sunuyor.
Anadolu Selçuklu Tarihi ve Karamanoğlu Beyliği araştırmaları oldukça ilgi çekmişti.
Şimdi de Necmettin Erbakan ile ilgili önemli bir kaynak ortaya konulmuş.
“Doğumun 90’nıncı yılında Erbakan Sempozyumu” kitaplaştırılmış.
Konya’nın çok yakın tanıdığı bir siyasetçiydi merhum Erbakan.
Necmettin Erbakan bu kitapta her yönüyle ele alınmış.
Siyasal iletişimden tutun da siyasi tarihine kadar…
Kitapta çok az kişinin bildiği detaylar da var.
Bence her siyasetçinin ve siyasete ilgi duyan herkesin okuması gereken bir kitap.
Kitabı kısmi olarak inceleme fırsatım oldu. İlerleyen günlerde daha detaylı ele alacağım.
Karşılaştığım önemli detayları, noktasına-virgülüne dokunmadan size aktaracağım…
“Erbakan’ın yaptığı bütün konuşmalarda Müslüman ülkelerin bir araya gelmesinden bahsettiği ortadadır. İslam ülkelerinin maddi zenginliklerini ve coğrafi önemlerini bilen Erbakan, ülkelere ait güçlerin birleştirilmesi teklifinde bulunur. Bu teklifin resmi olarak yapıldığı ilk tarih, 13 Mayıs 1976 yılıdır.”
“Erbakan’a göre siyonizmin uygulanmasındaki bir diğer aktör, siyonizm tarafından örgütlenen mason localarıdır.”
“Necmettin Erbakan, faizi kapitalist sistemin bir ürünü olarak görür. Dolayısıyla kapitalizm eleştirisini birçok yönüyle ele alan Erbakan, bu sistemde en önemli eleştirisini faiz üzerine yapar.”
“Erbakan’ın söylemleri Türkiye’nin ekonomik şartlarına göre şekillenmiştir. Bu sebeple söylemleri, 1960-80 arası ve 1980 sonrası olmak üzere iki kısma ayırdık.”
“Erbakan’ın seçim konuşmalarının birçoğunu incelediğimizde genel kanı olarak onun, iletişim süreci öğelerini ustalıkla yönettiği göze çarpmaktadır. Şöyle ki; o öncelikle işe, işleyeceği konuyla ilgili kaynağı iyi tanıyıp, özümseyerek başlamaktadır. Çünkü kaynakla kuvvetlenip, konuya hakim bir iletişim yapısıyla beslenerek yola çıkmak, güçlü bir söylem ortaya çıkarmayı mecbur kılmaktadır.”
“Erbakan’ın iletişim süreci öğelerini kullanırken uyguladığı ve o dönemde rakiplerine büyük fark attığı bir başka detay vardır ki o da soyut konuları ustalıkla somutlaştırabilmesidir. Bu, Erbakan’ın en belirgin özelliklerinden biridir”
“Erbakan’ın arşiv kayıtlarını incelediğimizde onun yüz ifadesiyle bütünleşen en belirgin hareketin, gülümsemek olduğu gözden kaçmamaktadır. Erbakan, en sıkıntılı dönemlerde bile bu halini korumayı başarmıştır.”
“O, sunumlarında ve konuşmalarında her zaman elleri ve kollarını doğal hallerine bırakmıştır.”
“Erbakan’ın etkilediği isimler: Muhammed Ali, Prof. Dr. Franz Josef Geller, Deniz Gezmiş ve arkadaşları.”
“Erbakan ve partisinin diğer partililer gibi güçlü kitle iletişim araçları yoktu. Ancak o, buna oturup üzülmek yerine, yüz yüze iletişim tekniğini kullanarak halka projelerini anlatmayı tercih etmiştir.”
“Necmettin Erbakan, kurmuş olduğu dört siyasi partisinin kapatılması, siyasi yasakları, çeşitli görevlerinde karşılaştığı engellemelerle Türk siyasi hayatının belki karşısına en çok engel çıkarılan şahsiyetlerinden birisi olmuştur.”
“Erbakan Konya’dan (Milli Nizam Partisi) tek başına 27 binin üzerinde oy almıştır. Bazı kaynaklara göre, yaklaşık 13 bin oyu da Bugün gazetesinin manşetine uyarak geçersiz oy kullanılmasından dolayı iptal edilmiştir. Necmettin Erbakan, 1969 genel seçimlerinde Konya’dan aldığı yüksek oy oranı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girmeye hak kazanır.”