Reklam yok, şov yok, büyük dayanışma var!
Asrın Felaketi Kahramanmaraş merkezli depremlerle alakalı gündeme, bir süredir devam eden siyasi tartışmalar ve seçim atmosferi nedeniyle ara vermiştik.
Özellikle Meral Akşener’in yedili masayı tekmeleyip üç gün sonra yeniden masaya dönemsiyle başlayan siyasi tartışmalar, deprem gündemini adeta bıçak gibi kesmişti.
Daha sonra devam eden gelişmelerden Yavuz Ağıralioğlu’nun istifası, HDP’nin altılı masaya desteğini açıklaması, Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce görüşmesi, Cumhur İttifakı’nın genişleme çalışmaları ardı sıra devam etti.
Gündemimiz öyle bir gündem ki; Cumhurbaşkanı Erdoğan her gün bir deprem şehrinde iftar yapmasa açıkçası kimsenin aklına gelmeyecek deprem bölgesi.
Şu an bölgede devlet kurumlarının hepsi çalışıyor ama ilk günkü kadar medya ve sivil toplum ilgisinin olduğunu pek söyleyemeyiz.
Ama bir istisnamız var elbette.
Konya…
Konya’nın belediyeleri ve sivil toplumu bölgede ilk günkü aşkla çalışmalarına devam ediyor.
Reklamsız, şovsuz, abartısız, enaniyetsiz ve ayrım yapmadan hem de…
Bir taraftan imar yapıyorlar bir taraftan ihya ediyorlar.
Hem şehirlere dokunuyorlar hem depremzede kardeşlerimize dokunuyorlar.
Bunu yaparken de ne reklam yapıyorlar ne de bazı ideolojik hastalıklılar gibi ayrım yapıyorlar.
Bu çaba ve çalışmanın takdir edilmesi şöyle dursun, çok fazla medyada yer almıyor bile.
Hani yerel medya olmasa, konuşan yok!
Aslında bu yüce gönüllülüğü yapanların, yaptıkları konuşturmak gibi bir dertleri de yok. Balık bilmezse Halik bilir anlayışıyla çalışmaya devam ediyorlar.
Ama bizim, medya mensuplarının bu hakkı teslim etmemiz gerekiyor. Yaptıkları çalışmaları, isimlerini, çabalarını tek tek anlatmamız gerekiyor.
Gönül ister ki hepsine yer verelim ama öyle bir imkanımız yok. Ama yine de bu çalışmaların birkaçını anlatmak isterim.
KONYA’YI NE KADAR ÖVSEK AZ!
Depremin ilk anından bu yana tüm imkanlarını ve personelini Hatay’a taşıyan Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Karatay Belediyesi, Meram Belediyesi ve Konya’nın diğer ilçe belediyeleri zaten herkesin gönlünde yer edindi.
Aynı anda iki büyükşehire başkanlık yapan Uğur İbrahim Altay’ı, imkanlarının hepsini seferber ederek mesaisinin yarısından fazlasını Hatay’da veren Hasan Kılca’yı, Ahmet Pekyatırmacı’yı, Mustafa Kavuş’u, KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir ağabeyi oradaki depremzedelere bir sorun.
Ne kadar çok dua ettiklerini, minnetlerini, sevgilerini çok net bir şekilde görürsünüz.
Çünkü öyle bir çalıştılar ki, kendi sorumluluk sahaları, kendi şehirleri ve ilçeleri olsa ancak bu kadar olurdu.
Hepsi iyilikle hatırlanacaklar. Çünkü bir an olsun kardeşlerini yalnız bırakmıyorlar.
Her gün bir hizmetleri var.
Mesela son olarak Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Konya'daki odalar ve ilçe belediyeleriyle birlikte Hatay'da iki farklı bölgeye kazandıracağı konteyner kentlerin birinci etabına depremzedelerin yerleşmeye başladığına bugünkü gazetemizde yer verdik.
Yine Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü’nün, deprem bölgesi Hatay’da su ve kanalizasyon hatlarında oluşan arızalara ve taşkın riskine karşı anlık müdahaleler gerçekleştirdiğini bugünkü gazetemize aldık.
Bitmedi.
Karatay Belediyesi tarafından depremzede ailelerin barınabilmesi amacıyla Konya’da Karaaslandede Mahallesi’nde hayata geçirilen Karatay Konukevi de bu çalışmalardan bir başkasıydı.
Konya Valisi Vahdettin Özkan ve Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca burada yaptıkları incelemenin ardından Konya’nın ilk günden itibaren ilan ettiğini seferberliği bir kez daha gözler önüne serdiler.
Görüldüğü gibi sadece bir günlük gündemde ne kadar çok çalışma yapmış Konya.
Daha Selçuklu ve Meram Belediyelerinin yaptıkları çalışmalara değinmedik bile.
Konya’nın belediyeleri gerçekten çok iyi bir sınav verirken sivil toplum kuruluşları da boş durmadı.
Mesela MÜSİAD Konya Şubesi’nin yaptığı çalışmalar büyük takdir topladı.
MÜSİAD, MAZLUMDAN ELİNİ HİÇ ÇEKMEDİ
Depremin ilk anından bu yana Hatay Serinyol’da kurdukları lojistik merkezi ile hem arama kurtarma hem de insani yardım konusunda büyük bir seferberlik ilan eden MÜSİAD Konya Şubesi, bu süreçte takdir toplayanlardan bir başkasıydı.
Planlı ve kurumsal koordinasyonuyla MÜSİAD Konya Şubesi bölgede örnek çalışmalara, hatta ilklere imza attı.
Bu hafta sonu hayata geçirdikleri son proje de bunlardan birisiydi.
Konya, Hatay’da yaklaşık 20 metrekarelik kapalı alana haiz olan ve 40 metrekarelik dükkanlardan oluşan bir bedesten oluşturacak.
Konya Büyükşehir Belediyesi, MÜSİAD Konya Şubesi ve Konya Sanayi Odası işbirliğinde Hatay Narlıca’da kurulacak olan Konya Bedesteni’nin temeli, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Burdur Valisi Ali Arslantaş, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve MÜSİAD Konya Şube Başkanı Mehmet Hilmi Kağnıcı’nın katılımıyla katıldı.
Konya Bedesteni’ne 152 dükkan yapacaklarını söyleyen Hilmi Kağnıcı, bunu da 10-15 gün gibi kısa bir sürede bitireceklerini söylüyor.
Gerçekten büyük iş.
Olayı siyasallaştırmak istemiyorum ama şu projeleri muhalif bir belediye ya da sivil toplum kuruluşu yapsa, her yerde boy boy reklamlar verir adeta şovunu uzaya çıkarırdı.
Sessiz ve mütevazi bir şekilde işini yapan herkesten Allah razı olsun. Hayırlarını Allah kabul etsin.