Necmettin Şimşek
Necmettin Şimşek Paradoks

Paradoks

Sadece 3 hafta önce Para mı, sağlık mı? Yazımda “sağlık %70 ile mutluluk kaynağımız. Sevgi, başarı, para ve iş yan rollerde”  diye yazmıştım. Okuyuculardan çoğu para varsa sağlık da oluyor demişti.

Paradoks olmasın bu…

Geçen 20 günde en güvendiğimiz yerden darbe aldık.

Dünya medyasında %3’lük kısımda isek artık hastalıktan ve virüsten yazmamalıyız. Televizyon izleme oranımız rekor kıracaktır. İnsanlar aynı şeyleri izlemekten yoruldu. İnternetten anlık bilgi ve istatistik alabiliyorlar ve yorumluyorlar. Yeni yeni terimler dilimize yerleşiyor. N95 ve pik yapma…

BM 2020 Dünya Mutluluk Raporunu yayınladı. Finlandiya dünyanın en mutlu, Afganistan ise en mutsuz ülkesi.

Türkiye 156 ülke arasında 93’üncü sırada yer aldı. İskandinav ülkeleri hep en üstlerde. Ortadoğu hep alt sıralarda.

Beklentileri düşük ki hep mutlular…

Dünyada her ülke aynı ligde gibi rakamlar karşılaştırılıyor adeta yarıştırılıyor hangisi başarılı hangisi başarısız.

Ekonomiyi mi, sağlığı mı seçeceğiz? Ülkeler kendi karakterlerine uygun olarak bazı kararlar alıyorlar diğer ülkeler de alınan kararların kendilerine uygun olup olmadığına bakarak hızlıca kararlar alıyorlar.

Bazen ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışan kişiler de olacaktır. Dâhiyane fikirler ortaya atacaklar. Trafik kazalarında her yıl Kovid-19’dan daha fazla insan kaybediyoruz gibi…

***Hayatı korumak veya ekonomiyi korumak

Aşı yok, doğru dürüst ilaç yok. Salgını azaltmak için sokağa çıkmamayı, üretimden, işten, sosyal olmaktan, tüketimden azaltmayı mecbur kılıyor. Ekonomik verilerde çöküş yaşanıyor.

Hindistan da sokağa çıkma yasağı ilan etti. 1.3 milyarlık Hindistan’ın katılımıyla izole ve karantina önlemlere maruz kalan kişi sayısı 3 milyara yükseldi. Böylece dünyanın % 40’ı artık sokağa çıkamıyor.

Bu önlemler ekonomiyi öldürüyor. Önlem almamak ise insanları öldürüyor.

***Her ülkenin farklı tercihi ve ekonomisi

İki taraftan birini feda edilecek. Ekonomik çıkarları korumaktan yana olamaz, insanların yaşamasından yana olmalı.

Kimi ülkeler tercihini sağlıktan yana kullandı. Katı mücadele ile başarılı sonuç aldı. Nüfusunun, ölü sayısına oranına bakılarak, kimin doğru karar verdiği açıklanacak.

Ekonomi mi yoksa insan mı diye bir tercih olmamalı. Önlemler sonucunda ekonomi bir çeyrek, iki çeyrek durabilir. Dünya ekonomisi zor bir dönem yaşayabilir. İşini, servetini kaybedenler çok olabilir.

Virüsü yendikten sonra kayıplar tekrar yerine konulabilir. Konulamasa bile herkesin kaybettiği bir dünyada ve ortamda büyük acı verici olay olmayabilir.

İnsan kayıplarının ise telafisi olamaz. Ölen insanlar bir daha geri gelmeyecek. Bu da parayla ölçülebilecek bir şey mi?

Sonuç olarak;

Para kazanılır, kaybedilen hayat asla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi