Necmettin Şimşek
Necmettin Şimşek Mükemmel İtibar

Mükemmel İtibar

Geçen haftanın en önemli olayı bir açılıştı. Kocaeli'nin Gebze ilçesinde Tübitak mükemmeliyet merkezleri açılışı oldu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende açıklamalarda bulundu. “Birileri fildişi kulelerde ahkâm keserken milletimize karamsarlık yayarken hedefimize doğru kararlılıkla yürüyoruz.”

 

Mükemmeliyet merkezi, bir ilgi alanında liderlik, öncülük, en iyi uygulama, araştırma, geliştirme, destek ve eğitim faaliyetleri sağlayan ekip, merkez ya da kuruluşa verilen addır.

 

Bir mükemmeliyet merkezinin ilgi alanı teknoloji, iş kavramı, beceri, geniş bir çalışma alanı olabilir, durdurulmuş bir girişimin tekrar canlandırılması hedefleyebilir.

 

*** İtibar sadece algı değildir. Süreklilik ile desteklemeli.

 

İtibar, kişinin, markanın, şirketin, ürünün veya hizmetin öznel nitel inancıdır. İtibar, başarının en önemli anahtarıdır.

 

İtibarı tanımlamanın en iyi yolu, sizin veya markalarınızın karakterinin üçüncü taraf algısıdır. Bu şekil verilebilir bir şeydir. Başkaları tarafından veya sizin tarafınızdan şekil verilebilir.

 

Bugün insanlar arama motorlarının kendileri için karar vermesine güveniyorlar. Bu nedenle, arama motorlarının bir markayı gösterme şeklini değiştirerek, insanların itibar algılamasının ana yollarından birini değiştirebilirsiniz.

 

Günümüz dijital ortamında, itibar her zamankinden daha önemli, daha yaygın, daha unutulmaz ve daha anlamlı. Sürecek bir itibarı oluşturmak, geliştirmek, sürdürmek ve korumak gerçekten zordur. Ayrıca bir ünü yalnızca kısa sürede ihmal etmek, kötüye kullanmak, reddetmek veya parçalamak kolaydır. Bir felaket dakikalar içinde gerçekleşebilir ve dünyayı saatler içinde yuvarlayabilir.

 

**** Teknolojinin itibarı gelişerek devam edecek.

 

            Pandemi sürecinde dünyada ve ülkemizde en çok konuşulan konu durdurulan hayatlar ve ekonomi oldu. Açıklanan mayıs ayı istihdam verilerine göre son 1 yılda 3.8 milyon kişi işgücü piyasasından çekildi. İlk kez bu büyüklükte işgücü azalması oluyor. 25.8 Milyon toplam çalışana karşı 32.7 milyon çalışmayan insan var. Çalışmayanlar çalışanlardan 7 milyon daha fazla.

 

            Her ülkenin yoğurt yiyişi farklıydı.

 

            Ülkelerden çok şirketler öne çıktı. Çoğu 1 yıl daha evden çalışmayı test edecek sonrasında ise kısmen ofise geçecek.

 

            Kalkınma ve büyüme kelimelerini anlayarak sadece büyüme ile çoğu problemin aşılamayacağını artık öğrenmeliyiz.

 

            Birleşmiş Milletler tarafından 1983 yılında kurulan Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu’nca sürdürülebilir kalkınma çerçevesi çizilerek bu çerçevenin ilkeleri belirlenmiştir.

 

Devletler, hükümet, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve birçok platformun ortak çalışmasıyla fakirliği yok etmek, enerji arzını çeşitlendirmek, yenilebilir enerji kaynaklarının küresel paylaşımını arttırarak ulusal sürdürülebilir kalkınma stratejileri oluşturmaktır.

 

Bu kavram ana ilke itibarıyla ekonomik kalkınma ve gelişme fikrini kapsar. Bu tür eylem insanlığın yaşamını olumsuz etkilememelidir.

 

Doğal ve Kültürel mirası göz önünde bulundurmalı ve bugünkü ve gelecekteki kuşakların dayanışmasını garanti etmelidir.

 

Ekonomi, toplum ve çevre bazlı çerçevede eşitlik, adalet, toplumsallık, demokrasi, insani gereksinim ve çevresel değerlerin bütünüyle kapsanması gerekmektedir.

 

Bunlar başlık itibarıyla sosyal başlıkta, eşitlik, sağlık, eğitim, barınma, güvenlik ve nüfus.

 

Çevresel başlıkta atmosfer, toprak, okyanus, denizler ve kıyılar, su, biyolojik çeşitlilik ve ekonomik başlıkta ise tüketim ve üretim kalıpları, kurumsal çevre ve kurumsal kapasite göstergeleridir.

 

Sürdürülebilir göstergelerin içindeki en önemli başlıklardan biri olan ekonomik göstergelerin alt temalarına bir göz atmakta yarar var:

 

Ekonomik Performans temasının göstergesi olan kişi başına GSYİH ve GSYH’deki yatırımların oranı bakımından ülkemizin karnesi iyidir. Kişi başı GSYH (USD) 2017 de 10.537, 2018 de 9.693, 2019 da 9.127 dolar olmuştur.

 

Ödemeler dengesini dengeleyemeyen ülkelerde, dış ticaret dengesinin açık vermesinin nedeni ihracatın daima ithalattan daha az artmış olmasıdır. Bu açığı genellikle turizm gibi hizmet gelirleri ile azaltılmasına rağmen daralma dönemleri hariç cari açık sorununu sürekli yaşanır.

 

Sürdürülebilir kalkınma süreci sonuçlarının yayınlandığı raporda ülkemiz 166 ülke arasından 100 üzerinden 70,30 puanla 70. sırada yer alırken ilk üç ülke İskandinav ülkelerinden sırasıyla İsveç, Danimarka ve Finlandiya oluşturuyor.

 

Sonuç olarak;

 

            Mülkiyet hakları, kamu harcamalarının kullanılması, yatırımcının koruması, denetim standartları, yaşam süresi, eğitimin kalitesi gibi yüzlerce kriter kalkınma kriterlerinin sadece birkaçı.

 

            İtibar, mükemmele yaklaşmak için gerekli şartların en sağlıklısıdır. İtibar içinse kalkınma nasıl ülkeler için önemli ise biz insanlarda standartlarımızı ciddiyet içerisinde yükseltmeliyiz.

 

            Dağ başındaki manastırdan, genç bir rahibeyi alışveriş için kasabaya yollamışlar... Rahibe alışverişten sonra ormandan geçerken, birkaç serseri yolunu kesmiş ve olanlar olmuş... Rahibe kan ter içinde manastıra dönmüş, hemen baş rahibeye çıkarmışlar, genç rahibe başına gelenleri anlatırken çok üzüldüğünü, bu günahtan nasıl kurtulacağını soruyormuş.

Başrahibe "Sen şimdi aşağıya in, mutfaktan bir limon al, ortasından kes ve yala!" demiş...

Genç rahibe heyecanlanmış:

"Limon yalayınca günahtan kurtulacak mıyım?"

"Hayır, en azından yüzün buruşur sırıtmanı engeller hiç olmazsa.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi