Kurak, Buruk, Mutluluk
*Konya’nın bu yıl kurak olmaması beklenmiyor. Kısaca kurak bir yıl olacak. Türkiye’nin nüfus artışı ve endüstriyel faaliyetlerine göre 2030 yılı içinde su baskısı yaşayan ülkelerden, su fakiri ülkeler kategorisine geçişi olacağı tahmin edilmektedir. Kısaca su sıkıntısı daha da hissedilecek. Ülkemiz genelinde yağışların düzenli seyretmemesi, yıllık yağış miktarlarının önemli derece düşmesi, içme suyu temin eden barajlardaki su miktarlarındaki düşüşler, su kaynaklarının verimli kullanılması konusunda alarm veren durumlar. Kısaca ülkemizde kuraklık olacak. Bazı cümleleri gereksiz kelimelerle süsleyince ne edebi oluyor ne de sorun kolaymış gibi gözüküyor. Son dönemlerde özellikle felaketleri, afetleri, kazaları, ekonomiyi kendi kendine olan tesadüfî şeylermiş gibi yazanlar ancak kendini kandırır. Cümleyi uzatınca, kelimeleri ağdalayınca problem ne azalıyor, ne de çözülüyor. Daha net daha anlaşılır olmak gerekmiyor mu?
** Her geçen gün artan internet kullanımı kullanıcıların faaliyetlerini internet üzerinde sağlamasına sebep oluyor. Hal böyle olunca da hem ülkemizde hem de dünya çapında internet sitelerine olan ilgi artıyor. İnternet Türkiye’de de bir pazara dönüşürken, Fast Company tarafından Türkiye’nin en değerli 100 internet şirketi açıklandı. Listenin 1. sırasında nesine.com yer alırken. Geçen senenin lideri trendyol.com ise 2.liğe düştü. 3. Sırada ise hepsiburada.com var. İlk 10 site veya vaktiniz varsa listenin tamamına bakarsanız legal bahis (ne demekse), oyun, alışveriş, ulaşım, otel ve ucuzluk yazılımı olan siteler var. Dünya nüfusunun yüzde 1 olan güzide ülkemizde girişim ve inovasyon oranı ise yalnızca binde 3. Gelişmekte olan ülkeler sıralamasında da geriliyoruz. Yaptığımız ve yapamadığımız işler önce firmayı sırasıyla şehir ve ülkeyi etkiliyor. Kişi başı başarısızlık gibi düşünelim.
*** Son birkaç yıl salgın, savaş ve ekonomik zorluklar nedeniyle tüm dünya için zor geçti ve pek çok ülke mutlu hissetmek için çabaladı. Finlandiya, dünyanın en mutlu ülkesi unvanını 6 yıl boyunca üst üste korudu. İskandinav ülkesi, Birleşmiş Milletler'in, ulusların ortalama geliri, zihinsel ve fiziksel sağlığı, özgürlüğü ve daha fazlasını inceleyen 2023 Dünya Mutluluk Raporu'nda 1. oldu. Finliler, tüm bu mutluluk meselesi söz konusu olduğunda gerçekten ne yaptıklarını biliyor gibi görünüyor. Şimdi bu, dünyanın en mutlu ülkesi, nihayet gizli neşe tarifini paylaşacağını duyurdu.
Finlandiya’nın resmi turizm ofisi, dört günlük bir ücretsiz gezide ‘Fin usulü neşe’nin inceliklerini paylaşacak. Ülkenin resmi turizm ofisi Visit Finland, 12-15 Haziran tarihlerinde ‘seyahat masraflarından, özel derslere her şeyin ücretsiz olduğu’ bir gezi düzenlediğini duyurdu 18 yaşını doldurduysanız, İngilizce biliyorsanız ve bu dört günün Visit Finland tarafından kayda alınıp çeşitli mecralarda kullanılmasını kabul ediyorsanız mutluluk sınıfına gitmek için şansınız var demektir. Tek yapmanız gereken, #FindYourInnerFinn ve #VisitFinland hashtagleri ile paylaşılan bir içerik oluşturmak. Bu koşulu tamamlamak için son tarih, 2 Nisan. Finlilerin en belirgin özelliği, kendilerini ve yaşam şartlarını başkalarıyla kıyaslamaması. Gözleri başkasının tabağında değil. Kendi tabaklarında olanla yetinme özelliğine sahipler. Zenginin servetiyle çenelerini yormuyorlar. Sözüm ona sosyal statülerini pahalı cep telefonu, pahalı ayakkabı, pahalı otomobillerle belirlemeye çabalamıyor. Hayattan keyif almayı lüks yaşama endekslemiyorlar. Kaliteli bir yaşamın servetle değil, kendi standartlarını en iyi şekilde kullanmakla elde edileceğine inanıyorlar. Türkiye, 106'ncı sırada yer aldı. Kısaca Türkiye 106.
****Sonuç olarak; Bu hafta buruk ve kurak gibi olumsuz, mutluluk gibi olumlu kelimeler vardı gündemimde. Mutluluk için tek engel bence bürokrasi denilen veya kimilerine göre kravatlı olanlar. Yazışmalar, kayıt etmeler, sistem tarafından onaylamalar. Evrakların masa masa gezdirilmesi, kararların net olmaması ayrıca günlük değiştirilmesi. Basit işlemlerden bile neredeyse tören yapacağız kurtulduk diye. Her yapılan işlemden komisyon gibi alınan paralar. İşini yapması gereken hem bizden para alıyor hem ödül bekliyor. İşini yapmak maharet olmuş. Bu dönem elbet bitecek. Kurumlar kendilerini geliştirmez ise sadece evrak tastik ücreti gibi olan zorluklar bitecek. Bankaların durumu içler acısı halde. Kazanç olarak değil, teknolojiye yenilmeye başladılar. Diğer kurumlarda böyle olacak. Buruk bir mutluluk olacak bende.