Konya’da Antik Kent mi Var?
Serlevhada mevcut sualin cevabı ile başlayalım; evet, Konya’da bir antik kent var, hem de Karatay ilçe sınırları içinde hem de yakın zamanda antik tiyatrosu ile birlikte gün yüzüne çıkacak. Adı “Kutsal Baba” anlamına gelen Savatra Antik Kenti bölgenin Roma İmparatorluğundan başlayarak Osmanlı’ya kadar önemli bir merkez olduğuna işaret ediyor.
Birçoğumuzun haberi ve bilgisi olmayan bu mevzuya Karatay Belediyesi çoktan el atmış. Elbet Karatay Belediyesi ile birlikte Selçuk Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi de bu mühim faaliyetin içinde. Bu bilgiye Karatay Belediyesi Başkanı Sayın Hasan Kılca’nın gazetemizi davet ettiği toplantıda edinmiş olduk. Anadolu’nun insanlık tarihindeki yeri ve önemi bu tür keşif ve buluşlarla tekrar tescillenmiş oluyor. Antik kentin gerek tarih turizmine gerekse Karatay’a çok şey katacağı kesin.
Bahsini ettiğimiz toplantı sadece Savatra Antik Kent üzerine değildi elbet. Başkan, dönemleri içinde başlatılan, biten, halen devam eden etkinlikler, yatırımlar, alt ve üst yapı çalışmaları, kültürel faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Hazırlanan fotoğraflarla görseller üzerinde açıklamalar yaparken başkanın şahsında Karatay’ın önemli bir yolculuk içinde olduğunu hissettik. Dünden alınan miras ve eldeki şartların ihtiyaca göre belirlenip nokta atışı yatırımlar yapılması dikkate değer.
Toplantı boyunca bir merkez ilçeden değil de başlı başına bir kentten bahsediliyor hissi hakimdi. Şehri inşa eden insan olabilir lakin şehir, kimliğine ve kişiliğine kavuşunca ruh kazanır. Bu defa bu ruh barındırdığı insanı ihya etmeye, ona bir karakter vermeye başlar. Şahsi kanaatim Karatay’ın mevcut ruhu güçlenerek neşvünema buluyor.
Katılımcılar kadar beni de heyecanlandıran ve mutlu eden kimi proje ve hazırlıklar öne çıktı. Halen Mevlâna Müzesinin arkasından Kültür Merkezine kadar devam eden yolun solundaki yer için düşünülen proje birçok boşluğu dolduracak gibi. Kamulaştırma aşamasının sonunda olduklarını belirten Başkan, özellikle burada kuracakları Kent Müzesinden heyecanla bahsetti. Konya’nın geleneği, göreneği, kültür ve tarihi düşünüldüğünde şehrin hafızasına önemli bir katkı sağlayacağı gerçek. Müze için şimdiden proje çalışmalarına hem de bu işin uzmanları ile birlikte hazırlık yapıldığına göre işi şimdiden sıkı tuttukları belli.
Şehirler için ufuk ve idealist bakış açısı çok mühim ve kıymetli bir fırsat olsa gerek. Dünün bıraktığı tecrübeyi, bugünün imkanları ve şartları içinde yarını planlarken atılan her adım sonuçları itibariyle tüm şehri teşmil edecektir. Bu bilinçle yarına bakıldığına şahit olduk diyebilirim. Özellikle alanında ve konusunda uzman kişi ve firmalarla çalışılıyor olması önemli ve yerinde bir karar.
Başkanlığın, yerinde ve yerine göre çözümler üretme anlayışı da dikkat çeken bir diğer yaklaşım tarzı. Her şeyi her yere değil, halkın kendi bölgesine, kendi mahallesine istediği ve gerçekten elzem olan yatırımları bu plan doğrultusunda yapma prensibi Karatay’ın kaynaklarını doğru ve isabetli şekilde organize edecektir. Özellikle mahallelere yapılan eğitim merkezleri, okullar ve parklar ihtiyaca göre bina edilmiş. Bu binaların dışı kadar içlerinin de verimli ve bereketli işler için kullanılması önemli; kurulacak atölyeler, sanatsal çalışmalar, kültürel faaliyetler ve geleneksel oyunlar ilk adım olarak düşünülebilir. Kaynaklar demişken güneş enerjisine yapılan yatırım ve hele “Sıfır Atık” projesinin sıkı sıkıya uygulanması da örnek bir belediyecilik tavrı…
Şehrin belediyesine çoğunlukla alt ve üst yapı çalışmaları sorulur lakin anlatılanlara bakılınca zaten belediyenin görev alanında olan hususlar yapılıyor, yapılacak…. Mesele şehre katma değer anlamında daha ne verilebilir? Bu bilinç ve hassasiyeti görmek önce Karatay için sonra tüm Konya için güzel sonuçlar doğuracaktır. Bu bağlamda lavanta bahçesi ve Obruk Han ile ilgili başkanın zihninde tasarladığı planların ipuçlarını duyunca heyecanlandık doğrusu.
Toplantı boyunca Karatay’a dair belediye ile ilgili alanlar, yatırımlar, proje ve planlar konuşuldu diğer yandan sohbetin büyük bir bölümü kültürel faaliyetlerin gereği ve önemine ayrıldı. Karatay’da konuşmanın bu seyri bile değerli olsa gerek. Diğer yandan Karatay’ın demografik yapısı, sosyal dokusu, toplumsal algılar gibi kimi alanlar çok daha hassas ve özel. Bu alanlar için iyi düşünülmüş, önü arkası planlanmış ilgi ve alakayı gerekli kılıyor.
Başkan Hasan Kılca, toplantı boyunca kendinden emin bir şekilde her yatırıma dair net ve anlaşılır bilgiler verdi. Öğrencilere gönderilen aylık bilim dergilerini anlatırken de Savatra Antik Kentten bahsederken de aynı heyecan ve dinamizmi yansıtıyordu. Daha güçlenerek ve artarak devam edeceğine inanıyoruz.